Ερευνητές που χρησιμοποιούν καρδιακή μαγνητική τομογραφία διαπίστωσαν ότι η μακροχρόνια έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση σχετίζεται με πρώιμα σημάδια καρδιακής βλάβης, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Radiology. Η έρευνα δείχνει ότι τα λεπτά σωματίδια στον αέρα μπορεί να συμβάλλουν στη διάχυτη μυοκαρδιακή ίνωση, μια μορφή ουλής στον καρδιακό μυ που μπορεί να προηγηθεί της καρδιακής ανεπάρκειας.
Η καρδιαγγειακή νόσος είναι η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως. Υπάρχει ένα μεγάλο σύνολο στοιχείων που συνδέουν την κακή ποιότητα του αέρα με τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Ωστόσο, οι υποκείμενες αλλαγές στην καρδιά που προκύπτουν από την έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ασαφείς.
«Γνωρίζουμε ότι εάν εκτίθεστε σε ατμοσφαιρική ρύπανση, διατρέχετε υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένου υψηλότερου κινδύνου καρδιακής προσβολής», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Kate Hanneman, από το Τμήμα Ιατρικής Απεικόνισης της Ιατρικής Σχολής Temerty, του Πανεπιστημίου του Τορόντο. «Θέλαμε να κατανοήσουμε τι προκαλεί αυτόν τον αυξημένο κίνδυνο σε επίπεδο ιστού».
Η Hanneman και οι συνεργάτες της χρησιμοποίησαν καρδιακή μαγνητική τομογραφία, μια μη επεμβατική τεχνική απεικόνισης, για να ποσοτικοποιήσουν την μυοκαρδιακή ίνωση και να αξιολογήσουν τη σχέση της με τη μακροχρόνια έκθεση σε σωματίδια γνωστά ως PM2.5. Με διάμετρο 2,5 μικρόμετρα ή λιγότερο, τα σωματίδια PM2.5 είναι αρκετά μικρά για να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος μέσω των πνευμόνων. Συνήθεις πηγές περιλαμβάνουν τα καυσαέρια των οχημάτων, τις βιομηχανικές εκπομπές και τον καπνό από πυρκαγιές.
Οι ερευνητές ήθελαν να αξιολογήσουν τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης τόσο σε υγιείς ανθρώπους όσο και σε άτομα με καρδιακές παθήσεις, επομένως η ομάδα μελέτης περιελάμβανε 201 υγιείς μάρτυρες και 493 ασθενείς με διατατική μυοκαρδιοπάθεια, μια ασθένεια που δυσκολεύει την καρδιά να αντλεί αίμα.
Η υψηλότερη μακροχρόνια έκθεση σε ατμοσφαιρική ρύπανση από λεπτά σωματίδια συνδέθηκε με υψηλότερα επίπεδα μυοκαρδιακής ίνωσης τόσο στους ασθενείς με καρδιομυοπάθεια όσο και στην ομάδα ελέγχου, γεγονός που υποδηλώνει ότι η μυοκαρδιακή ίνωση μπορεί να είναι ένας υποκείμενος μηχανισμός μέσω του οποίου η ατμοσφαιρική ρύπανση οδηγεί σε καρδιαγγειακές επιπλοκές. Οι μεγαλύτερες επιπτώσεις παρατηρήθηκαν σε γυναίκες, καπνιστές και ασθενείς με υπέρταση.
Η μελέτη προσθέτει σε αυξανόμενα στοιχεία ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ένας καρδιαγγειακός παράγοντας κινδύνου, συμβάλλοντας στον υπολειμματικό κίνδυνο που δεν λαμβάνεται υπόψη από τους συμβατικούς κλινικούς προγνωστικούς παράγοντες όπως το κάπνισμα ή η υπέρταση.
«Ακόμα και οι μέτριες αυξήσεις στα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης φαίνεται να έχουν μετρήσιμες επιπτώσεις στην καρδιά”, δήλωσε η Hanneman. «Η μελέτη μας υποδηλώνει ότι η ποιότητα του αέρα μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις αλλαγές στη δομή της καρδιάς, ενδεχομένως θέτοντας το έδαφος για μελλοντικές καρδιαγγειακές παθήσεις».
Η γνώση του μακροχρόνιου ιστορικού έκθεσης ενός ασθενούς σε ατμοσφαιρική ρύπανση θα μπορούσε να βοηθήσει στη βελτίωση της αξιολόγησης του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και στην αντιμετώπιση των ανισοτήτων υγείας στις οποίες συμβάλλει η ατμοσφαιρική ρύπανση, τόσο σε επίπεδο έκθεσης όσο και σε επίδραση. Για παράδειγμα, η Hanneman είπε ότι εάν ένα άτομο εργάζεται σε εξωτερικό χώρο σε μια περιοχή με κακή ποιότητα αέρα, οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης θα μπορούσαν να ενσωματώσουν αυτό το ιστορικό έκθεσης στην αξιολόγηση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων.
Τα επίπεδα έκθεσης στην ατμοσφαιρική ρύπανση των ασθενών στη μελέτη ήταν κάτω από τις παγκόσμιες οδηγίες για την ποιότητα του αέρα, ενισχύοντας ότι δεν υπάρχουν ασφαλή όρια έκθεσης.
«Απαιτούνται μέτρα δημόσιας υγείας για την περαιτέρω μείωση της μακροχρόνιας έκθεσης στην ατμοσφαιρική ρύπανση», δήλωσε η Hanneman. «Έχουν σημειωθεί βελτιώσεις στην ποιότητα του αέρα την τελευταία δεκαετία, τόσο στον Καναδά όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε».
«Η ιατρική απεικόνιση μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο για την κατανόηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων στην υγεία ενός ασθενούς», δήλωσε η Hanneman. «Ως ακτινολόγοι, έχουμε μια τεράστια ευκαιρία να χρησιμοποιήσουμε την απεικόνιση για να εντοπίσουμε και να ποσοτικοποιήσουμε ορισμένες από τις επιπτώσεις στην υγεία των περιβαλλοντικών εκθέσεων σε διάφορα συστήματα οργάνων».
Περισσότερες πληροφορίες: Association between Long-term Exposure to Ambient Air Pollution and Myocardial Fibrosis Assessed with Cardiac MRI, Radiology (2025).