Θεραπεία για την αλλεργία στα φιστίκια

allergia fistikiaΗ αλλεργίες στα φιστίκια βρίσκονται σε άνοδο παγκοσμίως και επηρεάζουν περίπου 1 στα 50 παιδιά, κυρίως στις αναπτυγμένες χώρες. Φαίνεται μάλιστα ότι τα ψημένα φιστίκια είναι πιο επικίνδυνα από τα ωμά.

Τώρα, μια πειραματική θεραπεία κατά την οποία παιδιά με αλλεργία στα φιστίκια έτρωγαν μικρές ποσότητες πολτοποιημένου φιστικιού φαίνεται ότι τα βοηθάει να τρώνε με ασφάλεια πέντε φιστίκια την ημέρα χωρίς κανένα πρόβλημα.

Bρετανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι η πειραματική τους θεραπεία για τις αλλεργίες στα φιστίκια, την οποία εφάρμοσαν σε μια μεγάλη κλινική μελέτη, άλλαξε τη ζωή των παιδιών που συμμετείχαν σ’ αυτήν. Η μελέτη έγινε με κρατική χρηματοδότηση και δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό The Lancet.

Να σημειωθεί ότι τα φιστίκια είναι η κυριότερη αιτία θανάτων από αλλεργική αντίδραση στα τρόφιμα. Προς το παρόν δεν υπάρχει θεραπεία γι’ αυτή την επικίνδυνη τροφική αλλεργία και οι πάσχοντες πρέπει να αποφεύγουν εντελώς τα φιστίκια διότι ακόμα κι αν φάνε τροφές που περιέχουν «ίχνη ξηρών καρπών» κινδυνεύουν να εκδηλώσουν αλλεργικό σοκ και να χάσουν τη ζωή τους.

Πειραματική θεραπεία

Οι γιατροί στο νοσοκομείο Addenbrooke στο Cambridge ξεκίνησαν δίνοντας 99 παιδιά ηλικίας 7-16 ετών με σοβαρή αλλεργία στα φιστίκια μια μικροσκοπική δόση 2 mg που αναμειγνύονταν στη τροφή τους. Σιγά-σιγά η ποσότητα αυτή αυξήθηκε στα 800 mg. Μετά από έξι μήνες θεραπείας, το 84% των παιδιών κατόρθωσε να τρώει ποσότητα που αντιστοιχεί σε πέντε φιστίκια την ημέρα, δίχως να εκδηλώνει αλλεργικά συμπτώματα.

Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι η μέθοδός τους δεν είναι ακόμα έτοιμη για ευρεία χρήση και δεν πρέπει κάποιος να τη δοκιμάσει μόνος στο σπίτι.

Στην πειραματική θεραπεία, που έγινε στο Νοσοκομείο Addenbrooke’s στο Κέιμπριτζ, οι γιατροί «εκπαίδευσαν» το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών να αντέχει τα φιστίκια. Τα παιδιά πήγαιναν κάθε μέρα στο νοσοκομείο και λάμβαναν μία σκόνη από πρωτεΐνες φιστικιών.

Η πρώτη δόση αντιστοιχούσε στο 1/70 ενός φιστικιού, ενώ κάθε 15 μέρες αυξανόταν. Τα παιδιά έπαιρναν τις πρώτες δόσεις νοσηλευόμενα στο νοσοκομείο, ώστε σε περίπτωση που εκδήλωναν αλλεργική αντίδραση να αντιμετωπισθεί άμεσα, ενώ στη συνέχεια συνέχιζαν την αγωγή στο σπίτι τους.

Η ελπίδα ήταν ότι αρχίζοντας με μία δόση πολύ χαμηλότερη από αυτήν που μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση και αυξάνοντάς την σταδιακά, θα «μάθαινε» το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών να μην αντιδρά όταν εκτίθεται στα φιστίκια. Τελικά, έτσι συνέβη. Ο σκοπός βέβαια της θεραπείας δεν ήταν να καταφέρουν τα παιδιά να τρώνε πολλά φιστίκια αλλά να τα συνηθίσει ο οργανισμός τους ώστε να μην κινδυνεύει η ζωή τους από αλλεργικό σοκ.

Ανοσοποιητικό σύστημα και ανοχή

«Η μέθοδός μας άλλαξε τη ζωή τους», ανέφερε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Άντριου Κλαρκ, επικεφαλής του Τμήματος Αλλεργιολογίας στο Addenbrooke’s και αναπληρωτής λέκτορας στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.

Προειδοποίησε όμως ότι πρέπει να εφαρμόζεται μόνον στο νοσοκομείο και υπό αυστηρή ιατρική παρακολούθηση, διότι ο κίνδυνος για τη ζωή των ασθενών που θα υποβληθούν σε αυτήν τη θεραπεία είναι μεγάλος.

Το ερώτημα είναι αν η εκπαίδευση του ανοσοποιητικού συστήματος έχει μακροχρόνια αποτελέσματα. Σε ένα συνοδευτικό σχόλιο, ο Matthew Greenhawt του Πανεπιστημίου του Michigan περιέγραψε τα αποτελέσματα της μελέτης ως εξαιρετικά ελπιδοφόρα, αλλά προέβλεψε ότι η θεραπεία είναι ακόμα “χρόνια μακριά από την κλινική χρήση ρουτίνας”. Σημείωσε ότι η προηγούμενη έρευνα, η οποία χρησιμοποίησε μια παρόμοια προσέγγιση για αλλεργίες στο γάλα είχαν αποτύχει και είπε ότι ήταν άγνωστο αν η θεραπεία για τα φυστίκια μπορεί να παράγει «διαρκή ανοχή».

Πάντως η αλλεργία στα φιστίκια δεν είναι η πιο συνηθισμένη. Η συχνότερη τροφική αλλεργία για τα παιδιά στην Ελλάδα είναι στο αγελαδινό γάλα. Υπολογίζεται ότι το 2-3% των βρεφών έχουν αλλεργία στο γάλα αγελάδας. Ακολουθούν τα αυγά, τα φιστίκια, τα ψάρια, η σόγια , το σιτάρι και τα οστρακοειδή.

Στην Ελλάδα, υπολογίζεται ότι το 7% των παιδιών πάσχουν από τροφικές αλλεργίες, οι οποίες αποτελούν το συχνότερο πρόβλημα στα μωρά.

Δείτε επίσης