Πρεσβυωπία

presviopia 4Η πρεσβυωπία είναι μια κατάσταση, στην οποία το μάτι δεν μπορεί πλέον να εστιάζει σε κοντινά αντικείμενα. Συνήθως αρχίζει να εμφανίζεται σε άτομα που βρίσκονται στην ηλικία των 40 ετών περίπου.

Πολύς κόσμος κάνει λάθος μπερδεύοντας τα συμπτώματα της πρεσβυωπίας με εκείνα της υπερμετρωπίας. Οι δύο, όμως, καταστάσεις οφείλονται σε διαφορετικά αίτια: η υπερμετρωπία οφείλεται σε ατέλεια του κερατοειδούς, ενώ η πρεσβυωπία οφείλεται στην απώλεια ευκαμψίας στους φακούς. Το πιο αλάνθαστο σύμπτωμα της πρεσβυωπίας είναι η θολή ή θαμπή όραση κατά την ανάγνωση, το ράψιμο, την χρήση κινητού και κάθε δραστηριότητα που απαιτεί κοντινή όραση.

Σημεία και συμπτώματα
• Τα κοντινά αντικείμενα φαίνονται θολά.
• Αίσθημα κόπωσης στα μάτια και πονοκέφαλος.

persvyopiaΤο αίτιο της πρεσβυωπίας μπορεί να είναι άγνωστο σε εσάς αλλά η πάθηση σίγουρα όχι. Με τα χρόνια ο φακός του ματιού γίνεται πιο σκληρός και λιγότερο ελαστικός δυσκολεύοντας σας περισσότερο να βλέπετε καθαρά τα κοντινά αντικείμενα.

Αυτή η διαδικασία σκλήρυνσης είναι ένα φυσιολογικό κομμάτι της ζωής και συμβαίνει σε κάποιο βαθμό σε όλους μας. Πολλοί άνθρωποι ξεκινούν να βλέπουν αλλαγές στην όραση τους στην ηλικία των 40.

Αν έχετε υπερμετρωπία, μπορεί να έχετε συναντήσει αυτό το πρόβλημα πιο νωρίς στη ζωή σας. Αν έχετε μυωπία, κάποια στιγμή θα εμφανίσετε και πρεσβυωπία, αν και σε μεγαλύτερη ηλικία από κάποιον που διαθέτει κανονική όραση.

Τα κοντινά αντικείμενα που κάποτε βλέπατε με ευκολία θολώνουν. Τα γράμματα στις εφημερίδες, στα βιβλία και στους καταλόγους των εστιατορίων φαίνονται μικρότερα και ενστικτωδώς τα κρατάτε πιο μακριά από τα μάτια σας, για να μπορέσετε να τα διαβάσετε.

Η πρεσβυωπία αυξάνει σταδιακά μέχρι την ηλικία των 55-60 ετών. Για αυτούς που βλέπουν καλά μακριά χωρίς γυαλιά, φτάνει τελικά στις 2,50-3,00 διοπτρίες για κοντινή όραση στα 35-40 εκατοστά. Για τους έχοντες υπερμετρωπία, οι πρεσβυωπικές τιμές φτάνουν σε υψηλότερα επίπεδα ανάλογα με το μέγεθος της υπερμετρωπίας. Επίσης η εμφάνιση συμπτωμάτων πρεσβυωπίας συμβαίνει νωρίτερα στους υπερμέτρωπες. Αντίθετα στους μύωπες τα συμπτώματα εμφανίζονται πολύ αργότερα, πολλοί δε μύωπες με μυωπία >2,00 διοπτρίες  δεν θα χρειαστούν πρακτικά ποτέ πρεσβυωπικά γυαλιά. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι ότι ο μύωπας έχει περίσσεια διαθλαστικής δύναμης όταν βγάζει τα γυαλιά του, που εξασφαλίζει καλή κοντινή όραση χωρίς να είναι απαραίτητος ο μηχανισμός προσαρμογής.

Θεραπεία

Ένας οφθαλμίατρος μπορεί εύκολα να εξετάσει τα μάτια σας για πρεσβυωπία. Η πάθηση αντιμετωπίζεται συνήθως με γυαλιά και μόνο κάποιες φορές με φακούς επαφής. Καθώς οι φακοί σας χάνουν την ικανότητα να προσαρμόζονται, μπορεί να χρειάζεστε αλλαγή στα γυαλιά σας κάθε λίγα χρόνια μέχρι περίπου την ηλικία των 65.

Σε αυτό το σημείο οι φακοί έχουν γενικά χάσει το μεγαλύτερο μέρος της ρύθμισης τους και έτσι οι αλλαγές στα γυαλιά σας γίνονται λιγότερο συχνές.

Αν έχετε μυωπία ή αστιγματισμό, μπορεί να χρειαστείτε καινούρια γυαλιά, για να αντιμετωπίσετε και το πρόβλημα της πρεσβυωπίας. Ευτυχώς δε χρειάζεται να αλλάζετε συνέχεια γυαλιά, γιατί μπορούν να φτιαχτούν γυαλιά που να διαθέτουν δύο ή και τρεις διορθώσεις. Σε ένα διπλό φακό (διπλοεστιακό), το πάνω μέρος του φακού διορθώνει τη μακρινή όραση και το κάτω μέρος την κοντινή σας όραση.

Δείτε επίσης