Η βιταμίνη D μειώνει 30% τη θνησιμότητα από τον καρκίνο του παχέος εντέρου

psari vitamin dΟι επαρκείς ποσότητες της βιταμίνης D στον οργανισμό μπορεί να μειώνουν τη θνησιμότητα από καρκίνο του παχέος εντέρου ακόμα κατά 32%, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό  «Επιθεώρηση Κλινικής Ογκολογίας» (JCO).

Στη μελέτη συμμετείχαν 1.598 πάσχοντες από αρχόμενο έως προχωρημένο (αλλά όχι μεταστατικό) καρκίνο του παχέος εντέρου (στο κόλον και το ορθό έντερο), οι οποίοι χειρουργήθηκαν και υποβλήθηκαν σε μέτρηση της βιταμίνης D στο αίμα τους. Ανάλογα με το στάδιο του καρκίνου, οι εθελοντές υποβλήθηκαν και σε όλες τις άλλες κατάλληλες θεραπείες (π.χ. χημειοθεραπεία κ.τ.λ.).

Απ’ όσους είχαν τα υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα, τα τρία τέταρτα ζούσαν ακόμα πέντε χρόνια αργότερα, ενώ απ’ όσους είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα λιγότεροι από δύο στους τρεις ήσαν ακόμα εν ζωή.

Συνολικά, η θνησιμότητα από καρκίνο του παχέος εντέρου ήταν κατά 32% μικρότερη στους εθελοντές με τα υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D, ενώ η θνησιμότητα από κάθε αιτία ήταν μειωμένη κατά 30%.

Το όφελος ήταν ιδιαιτέρως μεγάλο για τους πάσχοντες από καρκίνο σταδίου 2, κατά το οποίο ο όγκος είναι μεν αρκετά μεγάλος και έχει εισδύσει στο τοίχωμα του παχέος εντέρου, αλλά δεν έχει εξαπλωθεί έξω από αυτό.

Κάνουν καλό τα συμπληρώματα βιταμίνης D;

«Τα ευρήματά μας είναι πολλά υποσχόμενα, αλλά είναι πρόωρο να προτείνουμε στους ασθενείς να παίρνουν συμπληρώματα της βιταμίνης», έσπευσε να επισημάνει ο επιβλέπων ερευνητής Μάλκολμ Ντάνλοπ, καθηγητής Χειρουργικής του Παχέος Εντέρου στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.

«Θα πρέπει να γίνουν περαιτέρω μελέτες για να εξακριβώσουμε εάν μπορεί να βελτιώσει την επιβίωση η λήψη τέτοιων συμπληρωμάτων», πρόσθεσε.

Η βιταμίνη D, που είναι γνωστή ως βιταμίνη του ήλιου επειδή παράγεται από τον οργανισμό όταν το δέρμα εκτίθεται στην υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου. Yπάρχει επίσης σε διάφορες λιπαρές τροφές όπως είναι τα ιχθυέλαια και τα λιπαρά ψάρια, (σολομός, σκουμπρί, σαρδέλα κλπ).

Τα υψηλά επίπεδά της βιταμινης D παίζουν καθοριστικό ρόλο για την υγεία των οστών και των δοντιών, αλλά ενδέχεται να προστατεύουν και από πλήθος ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου.

Δείτε επίσης