Ο βελονισμός δεν βελτιώνει τον χρόνιο πόνο στο γόνατο

velonismos 4 ponos gonatoΟ βελονισμός δεν βελτιώνει το χρόνιο πόνο στο γόνατο σε μεσήλικες ανθρώπους, κατέληξε μια μελέτη που έγινε από Aυστραλούς ερευνητές και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of the American Medical Association.

Ο πόνος στο γόνατο είναι σηνήθως αποτέλεσμα οστεοαρθρίτιδας, δηλαδή φθοράς των χόνδρων του γονάτου κατά τη διάρκεια του χρόνου.

Η μελέτη εξέτασε την επίδραση του βελονισμού στο χρόνιο πόνο του γονάτου σε άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω. Και βρήκε ότι ο πραγματικός βελονισμός, αυτός που χρησιμοποιεί βελόνες και λέιζερ, δεν ήταν πιο αποτελεσματικός από τον εικονικό βελονισμό.

Η Ράνα Χίνμαν, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης από το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, δήλωσε ότι η ομάδα των ερευνητών έμεινε έκπληκτη με τα αποτελέσματα. “Είναι έκπληξη το γεγονός ότι η μελέτη μας έδειξε πως ο βελονισμός δεν ήταν αποτελεσματικός σε σύγκριση με τον εικονικό βελονισμό, επειδή πολλοί άνθρωποι με χρόνιο πόνο στο γόνατο έχουν αναφέρει ότι η θεραπεία αυτή είναι ευεργετική για τα συμπτώματά τους”, είπε η Χίνμαν.

Προηγούμενες μελέτες είχαν διαπιστώσει ότι ο βελονισμός είναι αποτελεσματικός, αν και τα οφέλη σε σύγκριση με τον εικονικό βελονισμό έχουν γενικά μικρό και αμφίβολο όφελος.

Η ομάδα της Χίνμαν βρήκε ότι πολλά άτομα πάνω από την ηλικία των 50 ετών εμφανίζουν χρόνιο πόνο στο γόνατο, και αρκετοί στρέφονται σε εναλλακτικές θεραπείες, συμπεριλαμβανομένου του βελονισμού όπου χρησιμοποιείται ένας συνδυασμός της παραδοσιακής κινεζικής τεχνικής με βελόνες και της δυτικής τεχνικής με λέιζερ χαμηλής έντασης.

Χωρίς πραγματικά οφέλη

Για να ελέγξουν οι ερευνητές αν ο βελονισμός με βελόνες ή με λέιζερ έχει όφελος , χώρισαν σε τέσσερις ομάδες 282 ασθενείς ηλικίας άνω των 50 με χρόνιο πόνο στο γόνατο και πρωινή δυσκαμψία.

Η πρώτη ομάδα δεν έκανε βελονισμό καθόλου. Η δεύτερη έκανε βελονισμό με βελόνες, η τρίτη έκανε βελονισμό με λέιζερ και η τέταρτη ομάδα έλαβε εικονική θεραπεία με βελονισμό και λέιζερ. Όλοι οι ασθενείς έλαβαν οκτώ έως 12 θεραπείες για πάνω από τρεις μήνες. Κάθε συνεδρία είχε διάρκεια περίπου 20 λεπτά.

Οι ασθενείς βαθμολόγησαν τον πόνο στο γόνατο τους και τη φυσική λειτουργία του συμπληρώνοντας ερωτηματολόγια τόσο κατά την έναρξη της μελέτης, όσο και μετά από τρεις μήνες θεραπείας. Βαθμολόγησαν επίσης τον πόνο τους ύστερα από ένα έτος.

Υπήρχαν «μέτριες βελτιώσεις» στον πόνο ύστερα από τρεις μήνες στις ομάδες που χρησιμοποιήθηκαν βελόνες και λέιζερ σε σύγκριση με την ομάδα που δεν έλαβε καμία θεραπεία, αλλά όχι σε σύγκριση με την ομάδα του εικονικού βελονισμού. Μετά από ένα χρόνο, δεν υπήρχαν διαφορές μεταξύ καμιάς ομάδας. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν «πραγματικά» αποτελέσματα του βελονισμού με βελόνες ή λέιζερ, ανέφερε η Χίνμαν. Οι βελτιώσεις που αισθάνονταν οι ασθενείς ήταν πιθανόν να οφείλονταν στο φαινόμενο placebo.

«Ο βελονισμός έχει την τάση να είναι πιο αποτελεσματικός για τους ανθρώπους που πιστεύουν στα οφέλη του», συμπλήρωσε. «Στη μελέτη μας, οι άνθρωποι που συμμετείχαν δεν ήξεραν ότι είχαν υπογράψει για μια μελέτη που αφορούσε τον βελονισμό, έτσι ήταν λιγότερο πιθανό είναι “πιστεύουν” στο βελονισμό, κάτι που πιθανότατα εξηγεί γιατί βρέθηκε αναποτελεσματικός στη μελέτη μας».

Ως εναλλακτικές λύσεις για το βελονισμό, η Χίνμαν ανέφερε την φυσικοθεραπεία και την άσκηση όπως είναι το περπάτημα.

Να σημειωθεί ότι περίπου τρία εκατομμύρια Αμερικανοί δοκιμάζουν τον βελονισμό ετησίως και ο χρόνιος πόνος είναι η πιο κοινή αιτία.

Στη Βρετανία, το National Institute for Clinical Excellence and Health δεν συνιστά τον βελονισμό για τη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας στο γόνατο, αλλά τον συνιστά για την επίμονη οσφυαλγία (πόνο στη μέση).

Δείτε επίσης