Αλκοόλ και αφλατοξίνες αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του ήπατος

imaalcolholsjgesΑν πίνετε τρία αλκοολούχα ποτά την ημέρα κινδυνεύετε να εμφανίσετε καρκίνο του ήπατος, σύμφωνα με μία μεγάλη μετα-ανάλυση. Επίσης, αν τα τρόφιμα είναι μολυσμένα με αφλατοξίνες. Αρκετά προστατευτικός είναι ο καφές ενώ βοηθάει και η κατανάλωση ψαριών.

Όπως έδειξε η μετα-ανάλυση, για κάθε 10 γραμμάρια αλκοόλ που καταναλώνει κανείς κάθε μέρα (περίπου ένα μεγάλο ποτήρι κρασί) αυξάνεται κατά 4% ο κίνδυνος καρκίνου του ήπατος. Τα ευρήματα βασίζονται στην ανάλυση 34 μελετών, στις οποίες είχαν εξεταστεί στοιχεία από 8,2 εκατομμύρια ανθρώπους, οι 24.500 εκ των οποίων έπασχαν από καρκίνο του ήπατος.

Επομένως όσοι πίνουν καθημερινά τρία τέτοια ποτά ή περισσότερα, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του ήπατος, λένε ειδικοί από World Cancer Research Fund (WCRF) που εδρεύει στο Λονδίνο. Ο καρκίνος του ήπατος είναι από τους πιο θανατηφόρους.

Σε απόλυτους αριθμούς η αύξηση του κινδύνου είναι μικρή, με τις πιθανότητες εκδήλωσης της νόσου να γίνονται 12 στις 1.000 (από 10 στις 1.000) για τους άντρες και 5,6 στις 1.000 (από 5 στις 1.000) για τις γυναίκες.

Η ανάλυση του WCRF αποκάλυψε επίσης ισχυρή συσχέτιση ανάμεσα στην παχυσαρκία και τον ηπατικό καρκίνο, ενώ ο καφές ως φαίνεται δρα προστατευτικά έναντι του καρκίνου του ήπατος. Οι ερευνητές δεν διευκρινίζουν ποιες ποσότητες του καφέ μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης ηπατικού καρκίνου.

alcohpar55holΗ ασφαλής ποσότητα αλκοόλ

Σήμερα θεωρείται ασφαλής η κατανάλωση 1-2 ποτών την ημέρα από τις γυναίκες και 2-3 από τους άντρες. Ένα ποτό ισοδυναμεί με 1 ποτήρι κρασί των 120 ml ή 1 μπύρα των 240-330 ml ή 1 «σκληρό» ποτό (ουίσκι, βότκα, τζιν, ρούμι, τεκίλα κ.τ.λ.) των 40-50 ml.

Ωστόσο η περιεκτικότητα των διαφόρων ποτών σε αλκοόλ παρουσιάζει διακύμανση: από 4,27% σε ορισμένες «ελαφριές» μπύρες και 7,4% σε μερικά «ελαφρά» κρασιά έως πάνω από 35% σε «δυνατά» ποτά όπως η τεκίλα, το τζιν και η βότκα.

Κατόπιν αυτών, οι ειδικοί του WCRF λένε ότι ίσως είναι καλύτερα οι γυναίκες να περιορίζονται στο ένα ποτό την ημέρα και οι άντρες στα δύο ποτά την ημέρα.

Άλλοι παράγοντες

Να σημειωθεί ότι εκτός από τον αυξημένο κίνδυνο που έχει η κατανάλωση τριών ή περισσότερο αλκοολούχων ποτών την ημέρα, οι ερευνητές βρήκαν ότι η παχυσαρκία ενισχύει περαιτέρω τις πιθανότητες νόσησης από καρκίνο του ήπατος.

Επίσης, αναδείχθηκε ως ένοχος και η μόλυνση των τροφίμων από αφλατοξίνες. Πρόκειται για τοξίνες που παράγονται από μύκητες, λόγω κακής συντήρησης των τροφίμων. Οι αφλατοξίνες εντοπίζονται συνήθως σε τρόφιμα που προέρχονται από ζεστές, αναπτυσσόμενες χώρες.

Η μελέτη επίσης βρήκε ότι η κατανάλωση ψαριών μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του ήπατος αλλά η στατιστική σχέση δεν ήταν τόσο ισχυρή.

Δείτε επίσης