Κιρσοί: Συμπτώματα και θεραπεία

Οι κιρσοί είναι διογκωμένες οφιοειδείς φλέβες κοντά στην επιφάνεια του δέρματος. Οποιαδήποτε φλέβα μπορεί να γίνει κιρσός, αλλά οι περιοχές που είναι πιθανότερο να προσβληθούν είναι τα πόδια. Οι γυναίκες έχουν τις διπλάσιες πιθανότητες να προσβληθούν σε σχέση με τους άνδρες.

Σημεία και συμπτώματα

  • Διογκωμένες, συχνά εξογκωμένες φλέβες που είναι ορατές κάτω από το δέρμα των ποδιών.
  • Καφέ-γκρι αποχρωματισμός του δέρματος του αστραγάλου.
  • Δερματικά έλκη κοντά στους αστραγάλους.

Οι κιρσοί είναι αποτέλεσμα δυσλειτουργίας των βαλβίδων των φλεβών. Κανονικά οι βαλβίδες εμποδίζουν την παλινδρόμηση της ροής του αίματος, αλλά μπορεί να διαταθούν ως αποτέλεσμα εγκυμοσύνης, θρομβοφλεβίτιδας, συγγενούς ανεπάρκειας, παχυσαρκίας ή ορθοστασίας για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Όταν εξασθενούν οι βαλβίδες και δεν μπορούν να κλείσουν πια φυσιολογικά, το αίμα λιμνάζει στις φλέβες. Ως αποτέλεσμα οι φλέβες διογκώνονται και γίνονται κιρσοί.

kirssoi555Οι ευρυαγγείες είναι μία ήπια εκδοχή των κιρσών. Είναι μικρότερες, πιο κοντά στην επιφάνεια και μπορεί να μοιάζουν με ιστό αράχνης. Δεν είναι ιατρικά σοβαρές, αλλά μπορεί να προκαλούν προβλήματα εμφάνισης.

Διάγνωση

Οι επιφανειακοί κιρσοί είναι φλέβες διευρυμένες, οφιοειδείς και σκούρες μπλε. Μπορεί να υπάρχει ήπιος πόνος των ποδιών.

Κάποιες φορές προσβάλλονται και οι εν τω βάθει φλέβες μέσα στα πόδια προκαλώντας σημαντικό πρήξιμο και μερικές φορές έλκη στο δέρμα. Αυτό είναι γνωστό ως φλεβική ανεπάρκεια.

Ο γιατρός θα εξετάσει τα πόδια σε όρθια θέση και θα κοιτάξει για οίδημα, που είναι ένδειξη δυσλειτουργίας των βαλβίδων των φλεβών.

Τα έλκη που προκαλούνται από τους κιρσούς ή από τη δυσλειτουργία των βαλβίδων μέσα σε μία φλέβα εμφανίζονται κοντά στους αστραγάλους και είναι αποτέλεσμα μακροχρόνιας συσσώρευσης υγρών στους ιστούς των αστραγάλων εξαιτίας της μειωμένης εκροής του φλεβικού αίματος. Συνήθως προηγείται του έλκους καφέ υπέρχρωση του δέρματος.

Οι κιρσοί δεν απειλούν τη ζωή, αλλά τείνουν να μεγαλώνουν με τον καιρό. Αν έχετε ανησυχίες για την εμφάνιση ή την αίσθηση των φλεβών σας, μιλήστε στο γιατρό σας. Σε σοβαρές περιπτώσεις το δέρμα κοντά σε έναν κιρσό μπορεί να παρουσιάσει κνησμό ή έλκη ή μπορεί να αλλάξει η απόχρωση του. Αν εμφανισθούν δερματικά έλκη, επικοινωνήστε με το γιατρό. Τα έλκη χρειάζονται ιατρική προσοχή.

 

Θεραπεία

Μέτρα προσωπικής φροντίδας μπορούν να περιορίσουν την εξέλιξη και την ενόχληση των κιρσών. Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να χρειάζεται εγχείρηση για την αποκατάσταση σοβαρών κιρσών και ελκών.

Προσωπική φροντίδα. Η πολύωρη ορθοστασία και καθιστή θέση πρέπει να αποφεύγονται. Αν κάνετε καθιστική ζωή, βεβαιωθείτε ότι λυγίζετε συχνά τα γόνατα και τους αστραγάλους σας. Σηκωθείτε και περπατήστε. Μπορεί να ανακαλύψετε ότι, αν στο τέλος της ημέρας ανυψώσετε τουλάχιστον 30 εκ. τα πόδια πάνω από το επίπεδο της καρδιάς, βοηθάει στη μείωση του πρηξίματος.

Ο μικρός πόνος και το οίδημα του κάτω μέρους των ποδιών εξαιτίας φλεβικής ανεπάρκειας αντιμετωπίζεται πιο συχνά με ειδικό καλσόν (συμπίεσης) μέχρι το γόνατο. Αυτό το καλσόν παρέχει εξωτερική πίεση στο κάτω μέρος των ποδιών και εμποδίζει το σοβαρό οίδημα, που μπορεί να οδηγήσει στη διόγκωση στο δέρμα και σε έλκη.

Η τακτική άσκηση είναι επίσης πολύτιμη. Δραστηριότητες όπως το βάδισμα, το ποδήλατο ή η κολύμβηση βοηθούν στη μείωση της πίεσης στις φλέβες και μπορεί να μειώσουν τις ενοχλήσεις.

Εγχείρηση. Αν τα μέτρα προσωπικής φροντίδας δεν είναι αρκετά, ο γιατρός μπορεί να συστήσει μία από τις ακόλουθες θεραπείες. Οι περισσότερες μπορούν να γίνουν σε εξωτερικά ιατρεία.

  • Σκληροθεραπεία. Γίνεται ένεση με ένα διάλυμα που προκαλεί ουλές στους μικρούς και μεσαίου μεγέθους κιρσούς. Η διαδικασία επούλωσης θρομβώνει τις διογκωμένες φλέβες και το αίμα μεταφέρεται από πιο υγιείς φλέβες.
  • Σαφηνεκτομή. Οι μικρότεροι κιρσοί αφαιρούνται με μία σειρά μικροσκοπικών τομών στο δέρμα. Η τοπική αναισθησία συνήθως επαρκεί και τα σημάδια είναι ελάχιστα.
  • Εκρίζωση φλεβών. Μακριά τμήματα φλεβών αφαιρούνται μέσα από μικρές τομές. Συνήθως ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στις φυσιολογικές δραστηριότητες σε δύο εβδομάδες ή και γρηγορότερα.
  • Ενδοσκοπική εγχείρηση φλεβών. Εισάγεται στο πόδι ένας εύκαμπτος σωλήνας (ενδοσκόπιο) με μία μικροσκοπική βιντεοκάμερα που βοηθάει το χειρουργό να δει και να κλείσει τις φλέβες. Απαιτεί μόνο μικρές τομές. Αυτή η επέμβαση είναι ωφέλιμη στην περίπτωση των κιρσών με δερματικά έλκη.
  • Εγχείρηση λέιζερ. Οι μικρότεροι κιρσοί και οι ιστοί αράχνης κλείνονται με λέιζερ. Οι γιατροί χρησιμοποιούν λέιζερ και συσκευές θερμότητας για τη θεραπεία των κιρσών.

Δείτε επίσης