Ο χυμός παντζαριών μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια

Τα συμπληρώματα χυμού παντζαριών βοηθούν στην αύξηση της ικανότητας άσκησης σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Cardiac Failure.

Η ικανότητα άσκησης αποτελεί βασικό παράγοντα που συνδέεται με την ποιότητα ζωής των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια.

Η μελέτη εξέτασε την επίδραση των νιτρικών αλάτων με τη μορφή συμπληρωμάτων χυμού παντζαριών στην ικανότητα άσκησης οκτώ ασθενών που είχαν καρδιακή ανεπάρκεια με μειωμένο κλάσμα εξώθησης, μια κατάσταση κατά την οποία ο καρδιακός μυς δεν συστέλλεται αποτελεσματικά και δεν μπορεί να δώσει αρκετό οξυγονωμένο αίμα στο σώμα.

Τα νιτρικά και τα νιτρώδη άλατα (nitrates & nitrites) βρίσκονται στα φρούτα και τα λαχανικά αλλά χρησιμοποιούνται επίσης ως συντηρητικά. Τα λαχανικά είναι η μεγαλύτερη διατροφική πηγή. Σημαντική περιεκτικότητα έχουν το σέλινο, τα μαρούλια, το σπανάκι, τα κόκκινα παντζάρια και τα ραπανάκια.

Δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Σε περίπου το ήμισυ όλων αυτών των ανθρώπων, το κλάσμα εξώθησης της καρδιάς μειώνεται. Λόγω της κατάστασής τους, αυτοί οι ασθενείς εμφανίζουν έντονη αναπνοή, έχουν μειωμένη λήψη οξυγόνου όταν απαιτείται μεγάλη ποσότητά του και χρησιμοποιούν περισσότερη ενέργεια κατά την άσκηση από ό, τι διαφορετικά θα συνέβαινε.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το συμπλήρωμα χυμού παντζαριών είχε ως αποτέλεσμα σημαντικές αυξήσεις στη διάρκεια της άσκησης και στη μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου κατά την άσκηση.

“Οι μη φυσιολογικές ανταποκρίσεις απέναντι στην αερόβια άσκηση παίζουν σημαντικό ρόλο στην αναπηρία, στην απώλεια της ανεξαρτησίας και στη μείωση της ποιότητας ζωής που συνοδεύει την καρδιακή ανεπάρκεια”, δήλωσε ο Andrew Coggan, αναπληρωτής καθηγητής Κινησιολογίας στο Indiana University και ένας από τους ερευνητές που διεξήγαγαν τη μελέτη. Και συμπλήρωσε: “Oι αυξήσεις στην αναπνευστική ζήτηση και οι μειώσεις στην μέγιστη απορρόφηση οξυγόνου είναι εξαιρετικά προβλεπτικές της θνησιμότητας σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια”.

Χωρίς παρενέργειες

Μια δεύτερη πτυχή της μελέτης είναι ότι δεν υπήρχαν παρενέργειες από τη λήψη διατροφικών νιτρικών αλάτων.

Τα δεδομένα δείχνουν ότι τα διατροφικά συμπληρώματα μπορούν να είναι μια πολύτιμη προσθήκη που μπορεί να βοηθήσει στην περίπτωση της άσκησης μεταξύ ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια με μειωμένο κλάσμα εξώθησης, ανέφερε ο Coggan.

Απαιτούνται πάντως πολυκεντρικές δοκιμές για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα και να καθοριστεί κατά πόσον η μακροπρόθεσμη διατροφική λήψη νιτρικών αλάτων βελτιώνει τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας, την ποιότητα ζωής και ίσως ακόμη και την επιβίωση σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια με μειωμένο κλάσμα εξώθησης.

Πηγή: Dietary Nitrate Increases VO2peak and Performance but Does Not Alter Ventilation or Efficiency in Patients With Heart Failure With Reduced Ejection Fraction.

Δείτε επίσης