Αμερικανοί ερευνητές για πρώτη φορά κατάφεραν να ενθαρρύνουν σε πειραματόζωα τη σημαντική αναγέννηση των νεύρων στο νωτιαίο μυελό, τα οποία ελέγχουν τις εθελούσιες κινήσεις και είχαν καταστραφεί μετά από τραυματισμό. Το επόμενο βήμα θα είναι η προσπάθεια αξιοποίησης της τεχνικής στους ανθρώπους.
Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Ιρβάιν, υπό τον καθηγητή Όσβαλντ Στιούαρντ, δημοσίευσαν σχετική εργασία στο περιοδικό νευροεπιστήμης “Nature Neuroscience”, σύμφωνα με το BBC.
Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ένα ένζυμο, που εμπλέκεται στην ανάπτυξη των κυττάρων, προκειμένου να αναγεννήσουν νεύρα στο νωτιαίο μυελό ποντικιών. Μια ανάλογη τεχνική είχε χρησιμοποιηθεί προηγουμένως για να αναγεννηθεί το οπτικό νεύρο και να αποκατασταθεί η όραση.
Η ικανότητα γέννησης νέων νευρικών κυττάρων είναι υπαρκτή κατά τη γέννηση, αλλά εξαφανίζεται σταδιακά με το πέρασμα του χρόνου, με συνέπεια, μετά από ένα τραυματισμό ή ασθένεια στη σπονδυλική στήλη, όπου βρίσκεται ο νωτιαίος μυελός, τα νευρικά κύτταρα να μην μπορούν να αναγεννηθούν.
Οι ερευνητές κατάφεραν να βρουν ένα τρόπο να ενθαρρύνουν αυτή την ικανότητα κυτταρικής αναγέννησης, εκτοπίζοντας από τα ποντίκια ένα συγκεκριμένο γονίδιο (ΡΤΕΝ) που, υπό κανονικές συνθήκες, μπλοκάρει τη γέννηση νέων νευρικών κυττάρων στον μυελό. Οι επιστήμονες ανέφεραν ότι πέτυχαν να ενεργοποιήσουν σε σημαντικό βαθμό την κυτταρική αναγέννηση στις κατεστραμμένες σπονδυλικές στήλες των ζώων και τώρα κάνουν πειράματα για να δουν αν η τεχνική μπορεί όντως να αποκαταστήσει πλήρως τη λειτουργία του νωτιαίου μυελού.
Μέχρι σήμερα, είναι αδύνατη η αναγέννηση, σε αυτό τον βαθμό, του νωτιαίου μυελού, με συνέπεια η παράλυση να θεωρείται αθεράπευτη. Η νέα ανακάλυψη πιθανώς ανοίγει το δρόμο για μια θεραπεία στους ανθρώπους που έχουν υποστεί σοβαρό τραυματισμό στη σπονδυλική στήλη τους.
Ο καθηγητής Τζέημς Φόσετ επικεφαλής του τμήματος κλινικής νευροεπιστήμης του πανεπιστημίου Κέμπριτζ, χαρακτήρισε “συναρπαστική” την ανακάλυψη, όμως ξεκαθάρισε ότι η τεχνική δεν είναι ακόμα έτοιμη να εφαρμοστεί σε ανθρώπους.