Νέα διάσταση αποκτά η χρονίζουσα διαμάχη για την χρησιμότητα και αξιοπιστία των διαγνωστικών ελέγχων όσον αφορά τον καρκίνο του προστάτη, καθώς μια νέα αμερικανική ιατρική έρευνα υποστηρίζει ότι αρκεί ένα και μόνο αιματολογικό τεστ PSA σε ένα άνδρα ηλικίας 60 ετών για να προσδιορίσει τη συντριπτική πλειονότητα εκείνων που είναι πιθανό να πεθάνουν από τη συγκεκριμένη πάθηση.
Η νέα μελέτη έρχεται να προστεθεί σε αυτές που, όλο και πιο συχνά τα τελευταία χρόνια, αντιτίθενται στους τακτικούς ετήσιους ελέγχους των ανδρών, θεωρώντας ότι αυτή η πρακτική οδηγεί τελικά υπερβολικά πολλούς άνδρες να κάνουν μη αναγκαίες θεραπείες, που έχουν παρενέργειες για την ποιότητα της μετέπειτα ζωής τους.
Η έρευνα, υπό τον καθηγητή Χανς Λίλια του Ιατρικού Κέντρου Μεμόριαλ Σλόαν Κέτερινγκ της Νέας Υόρκης, η οποία δημοσιεύτηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό “British Medical Journal”, σύμφωνα με το ΒΒC, υποστηρίζει ότι αρκεί ένα τεστ PSA σε ηλικία 60 ετών για να αποκαλύψει ποιοι άνδρες δεν χρειάζονται να κάνουν στο μέλλον και άλλους ιατρικούς ελέγχους. ‘Αλλοι ειδικοί στο ζήτημα χαιρέτισαν τη νέα μελέτη, αλλά τόνισαν την ανάγκη να γίνουν περαiιτέρω έρευνες για να επιβεβαιωθεί η αξία του ενός και μόνου τεστ.
Η ομάδα του Λίλια έκανε ένα τεστ αίματος στους 60χρονους και τους κατέταξε σε δύο ομάδες ανάλογα με το επίπεδο του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA). Στη συνέχεια, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εννέα στους δέκα θανάτους από καρκίνο του προστάτη συνέβησαν στους άνδρες που είχαν τα πιο υψηλά επίπεδα PSA, ενώ όσοι είχαν μέσο ή χαμηλό επίπεδο PSA, εμφάνισαν μηδαμινά ποσοστά θνησιμότητας.
Αυτό σημαίνει πρακτικά, σύμφωνα με τον Λίλια, ότι πολύ περισσότεροι από τους μισούς άνδρες μπορούν, με ένα απλό τεστ, να ξέρουν ότι, ακόμα κι αν έχουν καρκινικό όγκο στον προστάτη τους, είναι απίθανο να πεθάνουν ή να αρρωστήσουν εξαιτίας του. Από την άλλη, όσοι άνδρες έχουν πολύ υψηλό PSA και άρα αυξημένο κίνδυνο, θα πρέπει να κάνουν στο μέλλον τακτικούς ελέγχους.
Ο προστάτης είναι ένας αδένας δίπλα στην ουροδόχο κύστη και ο καρκίνος σε αυτό το όργανο εμφανίζεται συνήθως στους άνδρες μετά τα 60 χρόνια τους, συχνά με λίγα συμπτώματα, μέχρι να έχει εξελιχθεί σημαντικά, πράγμα που καθιστά δύσκολη την εκ των υστέρων θεραπεία του, γι’ αυτό η πρόληψη θεωρείται σημαντική. Αν και η εξέταση του PSA είναι πλέον συνηθισμένη, η συγκεκριμένη ουσία μπορεί να έχει αυξηθεί στο αίμα για άλλους (φυσικούς) λόγους και όχι εξαιτίας της ύπαρξης καρκίνου. Εξάλλου, ακόμα και αν υπάρχει όγκος στον προστάτη, συχνά εξελίσσεται πολύ αργά και τελικά δεν απειλεί τη ζωή του άνδρα, μέχρι αυτός να πεθάνει από άλλη αιτία.
Το γεγονός αυτό έχει οδηγήσει σταδιακά στην εμφάνιση μιας νέας αντίληψης σε πολλούς γιατρούς ότι η πρόωρη διάγνωση μπορεί να παρασύρει τον ασθενή σε περιττές θεραπείες, όπως χειρουργική επέμβαση και ακτινοθεραπεία, οι οποίες μπορεί να έχουν ενοχλητικές επιπτώσεις στην μετέπειτα ουρολογική και σεξουαλική λειτουργία του ασθενούς. Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε επίσης στο “British Medical Journal”, φαίνεται να επιβεβαιώνει κάτι τέτοιο, αναφέροντας ότι οι εξετάσεις ρουτίνας για τον καρκίνο του προστάτη τελικά δεν δείχνουν να έχουν μειώσει ιδιαίτερα τον αριθμό των θανάτων εξαιτίας του, ενώ έχουν αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο “υπερ-θεραπείας”.