Mια νέα τεχνική προβλέπει σε ποσοστό πάνω από 90% ποια έμβρυα της εξωσωματικής γονιμοποίησης έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να αναπτυχθούν κανονικά και ποια όχι. Η μέθοδος πρόκειται να “μεταφραστεί” σε ένα νέο τεστ που θα κυκλοφορήσει στην αγορά από την εταιρία βιοτεχνολογίας Auxogyn Inc, βοηθώντας τις κλινικές γονιμότητας να επιλέξουν το καταλληλότερο έμβρυο για εμφύτευση στην μήτρα της μητέρας.
Έτσι χιλιάδες υπογόνιμα ζευγάρια θα απαλλαγούν από την ταλαιπωρία των αλλεπάλληλων προσπαθειών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, οι οποίες αποτυγχάνουν εν μέρει επειδή οι γιατροί δεν μπόρεσαν να διαλέξουν εκείνα τα γονιμοποιημένα ωάρια που είχαν τις μεγαλύτερες πιθανότητες να εξελιχτούν σε επιτυχημένα εγκυμοσύνη.
Η ανακάλυψη έγινε από την καθηγήτρια μαιευτικής και γυναικολογίας Ρένι Ρέιχο Πέρα της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια και παρουσιάστηκε στο περιοδικό “Nature Biotechnology”. Οι ερευνητές ανέφεραν ότι η τεχνική τους μπορεί να γλιτώσει αρκετές γυναίκες από περιττές προσπάθειες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και παράλληλα να βελτιώσει την τωρινή μέθοδο εμφύτευσης πολλαπλών γονιμοποιημένων ωαρίων στην μήτρα προκειμένου να αυξηθούν οι πιθανότητες επιτυχίας, πράγμα όμως που συχνά οδηγεί σε γεννήσεις διδύμων, τριδύμων κ.ο.κ., τα οποία συνήθως γεννιούνται πρόωρα και συχνά έχουν προβλήματα υγείας στη ζωή τους.
Τα μωρά της εξωσωματικής γονιμοποίησης συλλαμβάνονται στο εργαστήριο από τη συνύπαρξη ωαρίων και σπερματοζωαρίων και στη συνέχεια τα επιλεγμένα πρώιμα έμβρυα μεταφέρονται στην μήτρα της γυναίκας για να αναπτυχθούν. Όμως τα περισσότερα δεν αναπτύσσονται κανονικά, γι’ αυτό οι επιστήμονες αναζητούν τρόπους να βελτιώσουν την αποδοτικότητα της όλης διαδικασίας από τότε που γεννήθηκε το πρώτο “μωρό του σωλήνα” , το 1978.
Οι αμερικανοί ερευνητές παρακολούθησαν με μικροσκοπικό βίντεο την όλη διαδικασία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, από τη στιγμή που τα σπερματοζωάρια συναντούν τα ωάρια στο εργαστήριο και αρχίζει η ανάπτυξη του εμβρύου και μελέτησαν την “έκφραση” των γονιδίων, δηλαδή ποια γονίδια στην πορεία ενεργοποιούνται και πότε όχι. Έτσι, ανακάλυψαν ότι σχεδόν από την αρχή μερικά κύτταρα εμβρύων είχαν διαφορετικές ομάδες ενεργοποιημένων γονιδίων. Το αν το έμβρυο θα αναπτυχθεί κανονικά ή όχι φαίνεται να προδιαγράφεται σε πολλές περιπτώσεις από τη στιγμή της σύλληψης και εξαρτάται κυρίως από το ωάριο της μητέρας. Οι επιστήμονες βρήκαν τρεις παράγοντες-κλειδιά που μπορούν να δώσουν στους γιατρούς των κλινικών γονιμότητας πιθανότητα 93% να επιλέξουν το καταλληλότερο έμβρυο για την μεταφορά στην μήτρα. Αυτό επιτυγχάνεται με τη βοήθεια ενός αυτοματοποιημένου μαθηματικού αλγορίθμου, ο οποίος αξιολογεί τα δεδομένα που προκύπτουν από την βιντεοσκόπηση.
Σήμερα, το ποσοστό επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης εξαρτάται από διάφορους παράγοντες (επιλογή σωστού εμβρύου από την κλινική, ηλικία και υγεία ζευγαριού κ.α.), αλλά κατά μέσο όρο μόνο μια στις τρεις γυναίκες (25% – 35%) καταφέρνει να γεννήσει ένα υγιές μωρό με τη συγκεκριμένη τεχνική. Οι αμερικανοί ερευνητές πιστεύουν ότι η νέα μέθοδος πρόβλεψης κατάλληλου εμβρύου μπορεί να αυξήσει σημαντικά το ποσοστό επιτυχίας στο 50 – 75%.