Τα ωμέγα-3 βοηθούν τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες

omega 3 paidiaΤα λιπαρά οξέα ωμέγα-3 παίζουν καθοριστικό ρόλο στη δομή και στη λειτουργία του εγκεφάλου, καθώς και στη διατήρηση της υγείας της καρδιάς και του ανοσοποιητικού συστήματος.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που έγινε από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, τα χαμηλά επίπεδα των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στη διατροφή συνδέονται με δυσκολίες στην ανάγνωση και στη μάθηση, καθώς και με προβλήματα συμπεριφοράς.  Η μελέτη έγινε σε μαθητές στη Βρετανία και δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «PloS ONE». Αποτελεί συνέχεια προηγούμενων μελετών της ίδιας ερευνητικής ομάδας που είχε αναδείξει οφέλη από τη χορήγηση ωμέγα-3 λιπαρών οξέων σε παιδιά με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής – υπερκινητικότητας, δυσλεξία, δυσπραξία και ανάλογα προβλήματα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, τα χαμηλά επίπεδα ειδικά ενός λιπαρού οξέος που ανήκει στην ομάδα των ωμέγα-3, του εικοσιδυοεξαενοϊκού οξέος (DHA), στο σώμα των παιδιών μπορούν να «προβλέψουν» σε σημαντικό βαθμό την ικανότητα συγκέντρωσης και τις επιδόσεις τους στο σχολείο.

Βελτίωση στο σχολείο με ω-3

Οι επιστήμονες πήραν δείγμα αίματος από 493 μαθητές ηλικίας 7-9 ετών οι οποίοι είχαν κακές επιδόσεις στην ανάγνωση. Οι αναλύσεις αίματος έδειξαν ότι τα επίπεδα των μακράς αλυσίδας των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων – εικοσιπενταενοϊκό οξύ (ΕΡΑ) και εικοσιδυοεξαενοϊκό οξύ (DHA) –  ήταν πολύ χαμηλότερα από τις τιμές που συνιστώνται για τη διατήρηση της υγείας της καρδιάς στους ενηλίκους. Και χορηγώντας στα παιδιά συμπληρώματα ω-3 είδαν ότι βελτιώθηκαν αισθητά οι μαθησιακές επιδόσεις, η συμπεριφορά και η ποιότητα του ύπνου τους. Να σημειωθεί ότι τα ΕΡΑ και DHA υπάρχουν κυρίως σε ψάρια και αυγά.

«Από ένα δείγμα περίπου 500 παιδιών διαπιστώσαμε ότι τα επίπεδα των λιπαρών οξέων ω-3 στο αίμα προβλέπουν σε σημαντικό βαθμό τη συμπεριφορά ενός παιδιού και την ικανότητά του να μάθει» τόνισε στο συνέδριο ο καθηγητής Πολ Μοντγκόμερι, ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης. «Τα υψηλότερα επίπεδα των ωμέγα-3, και ιδιαίτερα του DHA, στο αίμα συνδέθηκαν με καλύτερη ικανότητα ανάγνωσης και καλύτερη μνήμη, καθώς και με λιγότερα προβλήματα συμπεριφοράς».

Παράλληλα με τις αναλύσεις αίματος οι ερευνητές έθεσαν  στους γονείς ερωτήσεις σχετικά με τη διατροφή των παιδιών τους. Οι απαντήσεις αποκάλυψαν ότι εννέα στα 10 παιδιά έτρωγαν ψάρια λιγότερες από δύο φορές την εβδομάδα ενώ ένα στα 10 δεν έτρωγε καθόλου.

Ψάρια για γερό μυαλό

Ο άνθρωπος μπορεί να παραγάγει κάποιες ποσότητες EPA και DHA από το άλφα-λινολενικό οξύ που βρίσκεται σε ορισμένα φυτικά έλαια (πιο γνωστά από αυτά είναι το λινέλαιο το οποίο προκύπτει από τον λιναρόσπορο).

Ωστόσο οι έρευνες έχουν δείξει ότι η μετατροπή αυτή δεν γίνεται σε ικανοποιητικό βαθμό. Ιδιαίτερα όσον αφορά το DHA η μετατροπή αυτή είναι πολύ μικρή και ενδεχομένως μόνο το 1% του αλφα-λινολενικού οξέος να μετατρέπεται σε DHA. Γι’ αυτό ορισμένοι ερευνητές αποκαλούν τα EPA και DHA απαραίτητα λιπαρά οξέα υπό την έννοια ότι πρέπει να λαμβάνονται απαραιτήτως από τη διατροφή όπως η βιταμίνες. Τα ωμέγα-3 υπάρχουν στα λιπαρά ψάρια (όπως π.χ. η σαρδέλα, ο γαύρος, ο κολιός, η πέστροφα ή ο σολομός κλπ), τα θαλασσινά και ορισμένα φύκη. Να σημειωθεί ότι αρκετά ψάρια δεν είναι λιπαρά και άρα είναι φτωχά σε ω-3.

Σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών, μια υγιεινή διατροφή θα πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον δύο μερίδες λιπαρά ψάρια εβδομαδιαίως. Σήμερα ωστόσο ο καταναλωτής  πρέπει να είναι ενήμερος για το ότι ορισμένα είδη ψαριών μπορεί να είναι μολυσμένα κι έτσι μακροχρόνια να αφαιρείται το πλεονέκτημά τους. Μια άλλη εναλλακτική πηγή των ωμέγα-3 είναι τα αυγά που έχουν παραχθεί από κότες των οποίων ήταν εμπλουτισμένη σε λιναρόσπορο και άλλες φυτικές τροφές που περιέχουν άλφα-λινολενικό οξύ.

Δείτε επίσης