Το τσιμπούρι και η σωστή αφαίρεσή του

tsimpouriΤo τσιμπούρι (tick) είναι αρθρόποδα της κλάσης των αραχνιδών, με όργανο δαγκώματος και αναρροφητική προβοσκίδα. Είναι εξαπλωμένα σε ολόκληρη την Ευρώπη, ζούνε και τρέφονται με αίμα, και μεταδίδουν λοιμώδεις ασθένειες όπως η εαροθερινή μηνιγγοεγκεφαλίτιδα και η βορελλίωση (νόσος Λάιμ).

Τα τσιμπούρια ενδημούν σε καλάμια και θάμνους υδροβιότοπων και «ενεδρεύουν» για θηλαστικά και ανθρώπους. Αγκιστρώνονται στο δέρμα του ξενιστή τους και είναι ικανά να ρουφούν επί μέρες αίμα, οπότε και ελλοχεύει ο κίνδυνος να μεταδώσουν κάποια από τις προαναφερθείσες λοιμώξεις.

Το «άλμα» του τσιμπουριού στο δέρμα μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού στη χλόη ή πολύ κοντά σε θάμνους. Τα τσιμπούρια έλκονται από τη μυρωδιά του σώματος και τον ιδρώτα. Κολλάνε κατά προτίμηση στο κεφάλι ή στο σβέρκο, καθώς και στα μπράτσα και στις καμπτικές επιφάνειες των γονάτων. Έχουν μέγεθος από 1 ως 7 χιλιοστά, σκούρο γκρίζο χρώμα, και πλακουτσωτό σχήμα. Το τσίμπημα τους προκαλεί έντονη φαγούρα. Στο σημείο του τσιμπήματος μπορεί να εκδηλωθεί μια ελαφριά φλεγμονή με ερυθρότητα.

Η αφαίρεση του τσιμπουριού

Τα τσιμπούρια πρέπει να απομακρύνονται το συντομότερο αν σας τσιμπήσουν. Προσέξτε οπωσδήποτε να απομακρύνετε ταυτόχρονα και το κεφάλι του τσιμπουριού. Για το σκοπό αυτόν είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε ειδική λαβίδα για τσιμπούρια (διατίθεται στα φαρμακεία) ή μια κοινή λαβίδα.

Ο σωστός τρόπος αφαίρεσης τσιμπουριών που συνιστάται είναι ο «μηχανικός», δηλαδή «τσιμπάτε» το τσιμπούρι με μια λαβίδα και και το τραβάτε σταθερά (σιγά-σιγά) αλλά όχι απότομα προς τα έξω, κάθετα προς το δέρμα και όχι υπό γωνία. Μετά την αφαίρεση του τσιμπουριού βάλτε λίγο οινόπνευμα στην περιοχή για να σκοτωθούν τυχόν βακτήρια.

Δεν πρέπει να τα σκοτώνετε με βαζελίνη, κόλλα, λάδι ή βερνίκι για τα νύχια, καθώς έτσι παράγουν αυξημένη ποσότητα σάλιου στο σημείο του τσιμπήματος, με συνέπεια να αυξάνει ακόμη περισσότερο ο κίνδυνος λοίμωξης.

Αν στην περιοχή του τσιμπήματος σχηματιστούν κοκκινίλες που απλώνονται δακτυλιοειδώς, πηγαίνετε αμέσως στο γιατρό, καθώς θα πρέπει να αποκλείσει την περίπτωση βορελλίωσης (νόσος Lyme).

Επίσης, αν μετά το τσίμπημα από τσιμπούρι παρουσιαστεί πυρετός, επισκεφτείτε χωρίς καθυστέρηση το γιατρό, επειδή αυτός ο πυρετός μπορεί είναι πρόδρομο σύμπτωμα μιας εαροθερινής μηνιγγοεγκεφαλίτιδας.

Δείτε περισσότερα για την αφαίρεση του τσιμπουριού από το δέρμα.

Πρόληψη

Για να αποφύγετε τα τσιμπήματα από τσιμπούρια, καλό θα είναι το παιδί σας να μην παίζει έξω στη φύση χωρίς να έχει καλυμμένο το κεφάλι του.

Σε πιθανές πεζοπορίες μέσα από λιβάδια ή δάση, πρέπει τα παιδιά να φορούν σκούφο ή πλατύγυρο καπέλο.

Καλό είναι επίσης να είναι ντυμένα με μακρυμάνικες μπλούζες, μακριά παντελόνια, κάλτσες μέχρι τα γόνατα και μαντίλι γύρω από το λαιμό, κατά προτίμηση με σηκωμένους γιακάδες, ώστε τα τσιμπούρια να μην μπορούν καν να «προσγειωθούν».

Σε κάθε περίπτωση, ψάξτε σχολαστικά ολόκληρο το σώμα του παιδιού σας έπειτα από κάθε παραμονή σας σε περιοχή με τσιμπούρια.

Αν έχετε κατοικίδια, γάτες ή σκύλους, θα πρέπει να φορούν ειδικό κολάρο για τα τσιμπούρια, ώστε να μην τα φέρνουν στο σπίτι.

 

Δείτε επίσης