Το καθισιό μεγαλώνει την περιφέρεια των γλουτών

kathisio gloutoiΟι επιστήμονες ανακοίνωσαν κάτι που πολλοί από εμάς έχουν υποψιαστεί εδώ και καιρό. Όσο περισσότερο καθόμαστε στον… πωπό μας, τόσο μεγαλώνει η περιφέρεια του.  Μάλιστα οι γλουτοί έχουν τη δυνατότητα να μεγαλώσουν, με τα χρόνια, ακόμα και 50%. Οι ερευντητές ισχυρίζονται επιπλέον ότι το καθισιό είναι η κύρια αιτία της μεγέθυνσης των οπισθίων παρά η διατροφή.

Αν κάθεστε επί πολλές ώρες στην καρέκλα του γραφείου σας έχετε αυξημένη πιθανότητα να μεγαλώσουν οι γλουτοί σας, δηλαδή τα δύο ημισφαίρια που σχηματίζονται στην πίσω πλευρά του σώματος, μεταξύ μέσης και μηρών. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας μελέτης από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Βiophysical Journal. Οι γλουτοί αυξάνονται επειδή το πολύ καθισιό στην καρέκλα προκαλεί διεύρυνση των λιπωδών κυττάρων στην περιοχή λόγω της συνεχούς πίεσης που ασκείται.

Θέμα… πίεσης τα οπίσθια και όχι διατροφής

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η κυτταρική διεύρυνση παίζει σημαντικό ρόλο στην παχυσαρκία και ότι η συνεχής πίεση στα κύτταρα των γλουτών μπορεί να αυξήσει το μέγεθός τους ακόμα και 50%.

«Θέλαμε να εξακριβώσουμε πως ακριβώς οδηγεί στην παχυσαρκία ο καθιστικός τρόπος ζωής και ανακαλύψαμε πως όταν τα λιπώδη κύτταρα εκτίθενται σε συνεχή, χρόνια πίεση, επιταχύνεται η ανάπτυξη των λιποκυττάρων που αποθηκεύουν το λίπος», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής της μελέτης Αμίτ Γκέφεν. Και πρόσθεσε: «Σε αντίθεση με τους ιστούς των μυών και των οστών που εξασθενούν από την ακινησία, οι εναποθέσεις λίπους στα λιποκύτταρα αυξάνονται μέχρι 50%. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική ανακάλυψη».

Η μελέτη υποδηλώνει ότι η δομή των λιπωδών κυττάρων αλλάζει με την συνεχή πίεση που ασκεί το σωματικό βάρος στα οπίσθια. Η διεύρυνση έχει επίσης τη συνέπεια να παραμορφώνονται και τα παρακείμενα κύτταρα, τα οποία αναγκάζονται να διαφοροποιηθούν και να αρχίσουν και αυτά να διευρύνονται.

«Τα ευρήματα αποδεικνύουν πέραν πάσης αμφιβολίας ότι στην παχυσαρκία δεν παίζει ρόλο μόνο η διατροφή, αλλά ότι μάλλον είναι ισχυρότερος ο ρόλος της καθιστικής ζωής», είπε ο Γκέφεν. «Εάν κατανοήσουμε την μοριακή αιτιολογία της παχυσαρκίας, θα μπορέσουμε να βρούμε πιο αποτελεσματικούς τρόπους καταπολέμησής της».

Δηλαδή δεν είμαστε ακριβώς ότι τρώμε. Είμαστε μάλλον ότι…αισθανόμαστε και αυτό που αισθανόμαστε όταν καθόμαστε με τις ώρες στην καρέκλα είναι η πίεση του βάρους μας που καταλήγει στη διεύθυνση της περιφέρειας των οπισθίων.

Δείτε επίσης