Επιγονατίδες (Κηδεμόνες γόνατος)

khdemonas gonatosΑν το γόνατο είναι πρησμένο ή ασταθές, ο γιατρός μπορεί να συστήσει τη χρήση ενός κηδεμόνα (επιγονατίδας), ιδιαίτερα αν συμμετέχετε σε δραστηριότητες που μπορεί να ζορίσουν την άρθρωση του γόνατος.

Ένας τύπος κηδεμόνα που διατίθεται στα καταστήματα ορθοπεδικών είναι μία θήκη από ελαστικό νεοπρένιο ή απλό ελαστικό, που γλιστρά πάνω από το γόνατο.

Χρειάζεται ωστόσο προσοχή, γιατί φαίνεται ότι προσδίδει παραπάνω προστασία από ό,τι στην πραγματικότητα. Η θερμότητα και η συμπίεση που προκαλεί η επιγονατιδα μπορεί να σας κάνουν να αισθάνεστε καλύτερα το γόνατο, αλλά δεν προστατεύει οπωσδήποτε και από τραυματισμούς. Μερικές επιγονατίδες, ιδιαίτερα αυτοί που έχουν σχεδιαστεί για μεσαία και πλευρική υποστήριξη, μπορεί ακόμα και να αυξάνουν τον κίνδυνο τραυματισμού. Αυτέ είναι καλύτερο να αποφεύγονται, ακόμα και αν μειώνουν τις ενοχλήσεις.

ΜΑΛΑΚΟΣ ΚΗΔΕΜΟΝΑΣ ΜΕ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΙΜΑΝΤΑ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΠΙΓΟΝΑΤΙΔΑΣ

ΔΥΝΑΜΙΚΟΣ ΚΗΔΕΜΟΝΑΣ ΓΟΝΑΤΟΣ ΓΙΑ ΑΠΟΣΥΜΠΙΕΣΗ ΤΟΥ ΕΣΩ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ

Ο γιατρός μπορεί επίσης να συστήσει έναν άλλο τύπο κηδεμόνα στην περίπτωση της οστεοαρθρίτιδας του γόνατος. Μετατοπίζει το σημείο φόρτισης στο γόνατο προστατεύοντας έτσι την άρθρωση και συμβάλλοντας στη μείωση των ενοχλήσεων.

Στη ρήξη του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου, που είναι η πιο συνηθισμένη κάκωση των συνδέσμων του γόνατος, αν δε γίνει χειρουργική αποκατάσταση, ο γιατρός μπορεί να συστήσει ένα λειτουργικό κηδεμόνα για τη σταθεροποίηση του γόνατος σε ορισμένες δραστηριότητες.

Η επιγονατίδα δεν μπορεί να αντικαταστήσει πλήρως ένα φυσιολογικό, υγιή πρόσθιο χιαστό, αλλά μπορεί να διατηρήσει τη σωστή ευθυγράμμιση κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων, όπως το σκι, το τένις ή η πεζοπορία. Αυτοί οι κηδεμόνες γόνατος προσαρμόζονται αποκλειστικά στα μέτρα σας και για αυτό μπορεί να είναι ακριβοί. Ανάλογα με την κατάσταση το ασφαλιστικό σας ταμείο μπορεί να καλύπτει ή όχι το κόστος.

ΚΗΔΕΜΟΝΑΣ ΧΙΑΣΤΟΥ 4 ΣΗΜΕΙΩΝ ΜΕ ΠΡΟΣΘΙΑ ΟΠΙΣΘΙΑ ΜΠΑΡΑ

Οι παράγοντες που εκτιμά ο γιατρός, για να αποφασίσει αν απαιτείται επιγονατίδα, είναι η ηλικία, ο τρόπος ζωής και η κάκωση. Με τη βοήθεια ενός κηδεμόνα γόνατος οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να συνεχίσουν να συμμετέχουν σε πολλές από τις αγαπημένες τους δραστηριότητες που δεν είναι άλματα, απότομες αλλαγές πορείας και περιστροφές. Τα άτομα που φορούν επιγονατίδα αναφέρουν λιγότερα επεισόδια αστάθειας ή υποχώρησης. Όμως το γόνατο μπορεί να συνεχίζει να είναι ασταθές κατά τη διάρκεια ορισμένων δραστηριοτήτων ακόμα και με την επιγονατίδα. Συχνά επεισόδια αστάθειας μπορεί να προκαλέσουν επιπλέον φθορές στο γόνατο.

Ο καλύτερος τρόπος για την προστασία των γονάτων από περαιτέρω τραυματισμούς είναι η ενδυνάμωση των προσαγωγών και τετρακέφαλων μυών στους μηρούς, γιατί αυτοί οι ισχυροί μύες στηρίζουν τα γόνατα.

Δείτε επίσης