Άσθμα: Γιατί το κρυολόγημα πυροδοτεί κρίσεις άσθματος

asthma krish 4Βρετανοί ερευνητές ανακάλυψαν το βιολογικό μηχανισμό που το κοινό κρυολόγημα προκαλεί κρίσεις σε ασθενείς με άσθμα. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο  περιοδικό Science Translational Medicine.

Ερευνητική ομάδα του Imperial College του Λονδίνου, με επικεφαλής τους Νάθαν Μπάρτλετ και Σεμπάστιαν Τζόνστον, βρήκαν ότι ένα μικρό μόριο κυτοκίνης, η ιντερλευκίνη-25 (IL-25) παίζει κεντρικό ρόλο στις συνέπειες που έχουν οι ιοί οι οποίοι προκαλούν κρυολόγημα στους πάσχοντες από άσθμα.

Οι ιοί που προκαλούν λοίμωξη στους βρόγχους των πνευμόνων, αποτελούν την πιο κοινή αιτία ασθματικών κρίσεων (το 80 – 90% των περιπτώσεων). Συνήθως πρόκειται για ρινοϊούς, οι οποίοι επίσης ευθύνονται για το κοινό κρυολόγημα.

Αν και τα συμπτώματα που προκαλούν οι ρινοϊοί είναι ήπια στους περισσότερους ανθρώπους, είναι δυνατόν να πλήξουν τους πνεύμονες και, σε περιπτώσεις ατόμων με αναπνευστικά προβλήματα, όπως το άσθμα, υπάρχει κίνδυνος να πυροδοτήσουν μια σοβαρή κρίση με κατάληξη το νοσοκομείο. Κάθε χειμώνα, παγκοσμίως, γίνονται εκατομμύρια εισαγωγές στις μονάδες εντατικής θεραπείας λόγω ασθματικών κρίσεων.

Ιοί, ιντερλευκίνη-25 και φλεγμονή

Η νέα έρευνα έδειξε ότι τα επιθηλιακά κύτταρα στην επιφάνεια των αεραγωγών των πνευμόνων στα άτομα που έχουν άσθμα  είναι πιο επιρρεπή στο να παράγουν την η ιντερλευκίνη-25, όταν στο σώμα έχει διεισδύσει ένας ρινοϊός. Η λοίμωξη από ένα τέτοιο ιό οδηγεί στην ενεργοποίηση του εν λόγω μορίου, όπως έδειξαν πειράματα σε ποντίκια και ανθρώπους.

Η η ιντερλευκίνη-25, με τη σειρά της, δίνει το έναυσμα για μια αλυσίδα βιοχημικών διαδικασιών, με αποτέλεσμα τη φλεγμονή των πνευμόνων, την παραγωγή μεγάλης ποσότητας βλέννης και τελικά την κρίση άσθματος.

Η ανακάλυψη μπορεί να επιτρέψει την ανάπτυξη ενός φαρμάκου που θα στοχεύει στο συγκεκριμένο μόριο και θα μπλοκάρει τη δράση του, έτσι ώστε να σταματά στο ξεκίνημα τυχόν σοβαρών κρίσεων άσθματος.

«Τα υπάρχοντα εισπνεόμενα φάρμακα με στεροειδή είναι μεν πολύ αποτελεσματικά για τον έλεγχο των συνηθισμένων συμπτωμάτων του άσθματος, όμως αν κάποιος ασθενής έχει κρυολογήσει και πάθει κρίση, είναι πιθανό τα φάρμακα αυτά να επιδεινώσουν τα συμπτώματα του και να καταλήξει στο νοσοκομείο», εξηγεί ο Τζόνστον.

Σε συνοδευτικό άρθρο της μελέτης, υπογραμμίζεται τη σημασία της ανακάλυψης, χαρακτηρίζοντας την ιντερλευκίνη-25 τον έως τώρα «χαμένο κρίκο» που εξηγεί τη σχέση αλλεργίας, ιογενούς λοίμωξης και άσθματος. Όπως επισημαίνεται, το επόμενο βήμα θα είναι η διεξαγωγή μεγάλων κλινικών δοκιμών κατά της IL-25 σε ανθρώπους.

Περίπου 235 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από άσθμα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Στα παιδιά το άσθμα είναι η πιο συνηθισμένη χρόνια νόσος.

Δείτε επίσης