Σουηδοί ερευνητές βρήκαν κάτι απρόσμενο σχετικά με τις αλλεργίες και το άσθμα των παιδιών.
Μελέτη τους στο περιοδικό Pediatrics κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι γονείς που πλένουν τα πιάτα και τα άλλα αντικείμενα της κουζίνας (ποτήρια, μαχαίρια, πιρούνια κλπ) στο χέρι, και όχι στο πλυντήριο, προστατεύουν τα παιδιά τους από την αλλεργία και το άσθμα.
Το πλύσιμο των κουζινικών με τα χέρια, και όχι στο πλυντήριο πιάτων, μπορεί να μειώσει ακόμη και 40% τον κίνδυνο εμφάνισης αλλεργίας στα παιδιά.
Χαμηλά ποσοστά χωρίς πλυντήριο πιάτων
Όπως αναφέρουν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου και του Νοσοκομείου Παίδων του Γκέτεμποργκ, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Μπιλ Χέσελμαρ, το πλύσιμο πιάτων στο χέρι, μπορεί να μην απομακρύνει 100% τα υπολείμματα των τροφών, κάτι που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών.
Η θεωρία, γνωστή ως «υγιεινή υπόθεση», είναι ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν σε αποστειρωμένο περιβάλλον δεν αναπτύσσουν ένα ανοσοποιητικό σύστημα που έχει προσαρμοστεί στη δράση των βακτηρίων με αποτέλεσμα να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο αλλεργίας.
Οι επιστήμονες κατέγραψαν τις περιπτώσεις 1.029 παιδιών 7-8 ετών και τους γονείς τους από την πόλη Γκέτεμποργκ, προκειμένου να ελέγξουν την «υπόθεση της υγιεινής».
Μελέτησαν τις συνήθειες κάθε οικογένειας, όπως αν αγόραζε προϊόντα απευθείας από παραγωγούς (αβγά, απαστερίωτο γάλα, κρέας κλπ) ή αν τα πιάτα του σπιτιού και τα άλλα κουζινικά πλένονταν στο χέρι ή στο πλυντήριο. Τα παιδιά εξετάστηκαν αν είχαν εμφανίσει άσθμα, έκζεμα, αλλεργική ρινίτιδα και άλλες αλλεργικές παθήσεις.
Η έρευνα έδειξε ότι τα παιδιά των οποίων οι γονείς έπλεναν τα πιάτα στο χέρι, είχαν αρκετά λιγότερες αλλεργίες. Το ποσοστό των αλλεργιών σ’ αυτά τα παιδιά ήταν 23% ενώ το ποσοστό στα παιδιά των οποίων οι γονείς χρησιμοποιούσαν πλυντήριο πιάτων ήταν 38%.
Η διαφορά στο άσθμα ήταν πολύ πιο εντυπωσιακή. Μόνο το 1,7% των παιδιών στις οικογένειες χωρίς πλυντήριο πιάτων είχε άσθμα. Το αντίστοιχο ποσοστό στις οικογένειες με πλυντήριο πιάτων ήταν 7,3%.
Επιπλέον, αν μια οικογένεια αγόραζε συστηματικά τρόφιμα απευθείας από αγροκτήματα ή κατανάλωνε τρόφιμα που είχαν υποστεί ζύμωση, οι παιδικές αλλεργίες ήταν ακόμη λιγότερες (19% έναντι 48%).
Η υγιεινή υπόθεση
Οι επιστήμονες λένε ότι η μελέτη αναδεικνύει μια συσχέτιση και όχι μια σχέση αιτίας – αποτελέσματος, συνεπώς δεν είναι σίγουροι κατά πόσο το πλύσιμο πιάτων στο χέρι και οι άμεσες αγορές από φάρμες πράγματι συντελούν στη μείωση των παιδικών αλλεργιών, ή συμβαίνει κάτι άλλο.
Εκτιμούν ωστόσο ότι τέτοιες συμπεριφορές εκθέτουν τα παιδιά σε περισσότερα μικρόβια, πράγμα που φαίνεται να ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημά τους και να μειώνει την πιθανότητα αλλεργίας.
Σχετικά για το πλύσιμο των πιάτων, των ποτηριών, των πιρουνιών, των κουταλιών, και των μαχαιριών, όταν αυτά πλένονται στο χέρι, είναι πιο εύκολο να μείνουν πάνω τους βακτήρια, κάτι που τελικά αποβαίνει σε όφελος των παιδιών, τα οποία θα φάνε ή θα πιούν από αυτά τα αντικείμενα. Όμως, η άποψη αυτή θα πρέπει να επιβεβαιωθεί και από άλλες μελέτες, προτού γίνει η σύσταση να εγκαταλειφθεί το πλυντήριο πιάτων, λένε οι ερευνητές.
Να σημειωθεί ότι και άλλες μελέτες υποστηρίζουν την “υγιεινή υπόθεση”. Τα παιδιά που μεγαλώνουν κοντά στη φύση ή σε χειρότερες συνθήκες στέγασης στις πόλεις (π.χ. φτωχές οικογένειες μεταναστών), εμφανίζουν λιγότερες αλλεργίες.
Επίσης μια άλλη μελέτη της ίδιας ερευνητικής ομάδας δείχνει πως όταν οι μαμάδες σαλιώνουν τις πιπίλες των παιδιών (τις καθαρίζουν μ’ αυτόν τον τρόπο όταν πέφτουν κάτω) τα παιδιά έχουν λιγότερες αλλεργίες.
Γενικά, τα βακτήρια των γονιών στα οποία εκτίθενται τα παιδιά από νωρίς έχουν τελικά θετική επίδραση. Τα μωρά που γεννιούνται με φυσιολογικό τοκετό, και όχι με καισαρική τομή, εμφανίζουν λιγότερες αλλεργίες γιατί εκτίθεται στα μικρόβια του κόλπου της μητέρας.