Κυτταρίτιδα και ερυσίπελας

Η κυτταρίτιδα είναι οξεία φλεγμονή του συνδετικού ιστού του δέρματος που είναι αποτέλεσμα προσβολής από βακτήρια ή μύκητες.

Μπορεί να εμφανιστεί σταδιακά σε μία ή δύο ημέρες ή γρήγορα μέσα σε λίγες ώρες. Αρχίζει ως ένα τοπικό σημείο με κόκκινο, ζεστό, επώδυνο δέρμα και μπορεί να συνοδεύεται από πυρετό και οίδημα.

Σημεία και συμπτώματα
• Επώδυνο σημείο με ζεστό, κόκκινο, πρησμένο δέρμα, που καμιά φορά συνοδεύεται από κόκκινες ραβδώσεις.

Η λοίμωξη προκαλείται, όταν μπουν στο σώμα σας βακτήρια ή μύκητες από μια ρωγμή στο δέρμα, όπως στην περίπτωση δερματίτιδας, μυκητίασης ή τραυματισμού.

Άνθρωποι με χρόνιο οίδημα των ποδιών ή των κνημών, με ανεπάρκεια του ανοσοποιητικού ή του κυκλοφορικού συστήματος, όπως εκείνη που συνδέεται με το διαβήτη, είναι περισσότερο επιρρεπείς στην κυτταρίτιδα.

Ο ερυσίπελας είναι μια βαριά μορφή κυτταρίτιδας που προκαλείται από στρεπτόκοκκο.

Η προσβεβλημένη περιοχή είναι γυαλιστερή και με έντονα σαφή όρια. Η πάθηση χαρακτηρίζεται από υψηλό πυρετό και υποτροπές. Η γάγγραινα είναι σπάνια επιπλοκή αυτών των λοιμώξεων.

Θεραπεία

Μετά από εξέταση ο γιατρός σας μπορεί να σας χορηγήσει αντιβιοτικό. Η θεραπεία αυτή συνήθως σταματάει τη λοίμωξη μέσα σε μία εβδομάδα.

Μπορεί επίσης να βοηθήσουν ζεστές υγρές κομπρέσες στην προσβεβλημένη περιοχή.

Αν η λοίμωξη εξαπλωθεί, μπορεί να χρειαστεί να κάνετε ενδοφλέβιες ενέσεις αντιβιοτικών και πιθανόν εγχείρηση για έλεγχο της λοίμωξης.

Δείτε επίσης