Τι είναι η διαφραγματοκήλη

Ο θώρακας διαχωρίζεται από την κοιλιά από ένα λεπτό μυϊκό στρώμα σε σχήμα θόλου που ονομάζεται διάφραγμα. Ο οισοφάγος, για να φτάσει στο στομάχι σας, πρέπει να περάσει από ένα στόμιο (τρήμα) στο διάφραγμα.

Όταν οι ιστοί γύρω από το τρήμα εξασθενούν, μπορεί να προβάλει μέρος του στομάχου μέσα από το άνοιγμα στην κοιλότητα του θώρακα. Αυτό ονομάζεται διαφραγματοκήλη.

diafragmatokhlh

Στη διαφραγματοκήλη ένα μέρος του στομάχου προβάλλει μέσα από το διάφραγμα στην κοιλότητα του θώρακα.

Η διαφραγματοκήλη πιστεύεται ότι είναι αποτέλεσμα της εξασθένησης του περιβάλλοντος ιστού στο σημείο του διαφράγματος πιθανόν εξαιτίας αυξημένης πίεσης μέσα στην κοιλιά, όπως στην παχυσαρκία.

Οι διαφραγματοκήλες είναι συχνές. Το 25% των ατόμων που είναι πάνω από τα 50 έχουν διαφραγματοκήλη.

Επειδή οι περισσότερες από αυτές τις κήλες δεν έχουν σημεία και συμπτώματα, συνήθως δεν ανιχνεύονται. Στην πραγματικότητα ανιχνεύονται συχνά κατά τύχη σε μια ακτινογραφία θώρακα, όπου προβάλλει μέρος του στομάχου στην κοιλότητα του θώρακα.

Η διαφραγματοκήλη ανιχνεύεται συχνά σε άτομα με καούρες, που συμμετέχουν σε έρευνες με ακτινογραφίες βαρίου. Μία μικρή διαφραγματοκήλη δεν είναι πιθανό να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα και δεν αποτελεί από μόνη της σοβαρό κίνδυνο.

Οι μεγάλες κήλες, κατά τις οποίες ένα σημαντικό μέρος του στομάχου βρίσκεται πάνω από το διάφραγμα, μπορεί να προκαλέσουν χρόνια αιμορραγία και αναιμία λόγω έλλειψης σιδήρου.

Ένας πιθανός αλλά εξαιρετικά σπάνιος κίνδυνος μίας μεγάλης κήλης είναι ο στραγγαλισμός του στομάχου, κατά τον οποίο η κήλη στο στομάχι είναι τόσο πολύ σφιχτή, που η παροχή αίματος μειώνεται σημαντικά.

Τα συμπτώματα είναι συνήθως επίμονος πόνος στο θώρακα και δυσκολία στην κατάποση. Πρόκειται για επείγον ιατρικό περιστατικό και μπορεί να χρειαστεί άμεση επέμβαση.

Δείτε επίσης