Ίσως δεν είμαστε σε θέση να αποφύγουμε τελείως τον καταρράκτη των ματιών αλλά μπορούμε να καθυστερήσουμε την εμφάνισή του και να επιβραδύνουμε την εξέλιξή του, τρώγοντας τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C. Αυτό γράφουν Βρετανοί ερευνητές στο περιοδικό Ophthalmology.
Η βιταμίνη C (ασκορβικό οξύ) είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που βρίσκεται στα φρούτα και τα λαχανικά. Η κύρια χρησιμότητά της είναι η παραγωγή κολλαγόνου στο σώμα. Χωρίς τη βιταμίνη C, ο οργανισμός δεν μπορεί να παράγει κολλαγόνο με αποτέλεσμα να καταρρέει μέσα σε 3-4 μήνες, μια κατάσταση που είχε παρατηρηθεί παλιότερα στους ναυτικούς και ονομάστηκε σκορβούτο.
Δεν είναι η πρώτη φορά που μια μελέτη δείχνει ότι βιταμίνη C μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καταρράκτη στα μάτια. Είναι όμως η πρώτη φορά που μια μελέτη εξέτασε διδύμους και έδειξε ότι η διατροφή μπορεί να παίζει μεγαλύτερο ρόλο και από τους γενετικούς παράγοντες.
Διατροφή και γενετικοί παράγοντες
Οι ερευνητές του King’s College στο Λονδίνο, με επικεφαλής τον καθηγητή Οφθαλμολογίας Christopher Hammond, μελέτησαν στοιχεία που αφορούσαν περισσότερα από 1.000 ζεύγη διδύμων γυναικών, συσχετίζοντας τη διατροφή με την πρόοδο του καταρράκτη στην ηλικία των 60 ετών. Στη συνέχεια, εξέτασαν 324 ζεύγη διδύμων μετά από 10 χρόνια.
Στην αρχή της μελέτης, όσες γυναίκες ακολουθούσαν μια διατροφή πλούσια σε βιταμίνη C, είχαν 20% μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης καταρράκτη. Στο τέλος της έρευνας, μετά από μια δεκαετία, οι γυναίκες που κατανάλωναν τα περισσότερα τρόφιμα με βιταμίνη C, είχαν 33% μικρότερη πρόοδο του καταρράκτη.
Οι γενετικοί παράγοντες υπολογίστηκε ότι επηρεάζουν σε πολύ μικρότερο βαθμό (35%) την εξέλιξη του καταρράκτη σε σχέση με τους διατροφικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες (65%). Έτσι, οι επιστήμονες είπαν ότι στην πραγματικότητα οι γενετικοί παράγοντες παίζουν μικρότερο ρόλο στην εξέλιξη του καταρράκτη από ό,τι είχε υποτεθεί έως τώρα.
Ο καταρράκτης στους ενήλικες εμφανίζεται σε προχωρημένη ηλικία και “θολώνει” σταδιακά τον φακό του ματιού λόγω οξείδωσης (παράγοντες κινδύνου είναι το κάπνισμα, ο διαβήτης και η χρήση στεροειδών, τα οποία καταστρέφουν φακού του ματιού). Ο μηχανισμός με τον οποίο η βιταμίνη C προστατεύει από τον καταρράκτη ματιών παραμένει άγνωστος, αλλά πιθανότατα οφείλεται στην αντιοξειδωτική ικανότητα της βιταμίνης. Το φυσικό υγρό που περιβάλλει τον φακό του ματιού, είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και φαίνεται ότι μια μεγαλύτερη συγκέντρωση λόγω κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών παρέχει πρόσθετη προστασία. Δείτε ποιες τροφές περιέχουν βιταμίνη C.
Να σημειωθεί ότι η μελέτη επικεντρώθηκε στην προστατευτική δράση των φρούτων και των λαχανικών και δεν εξέτασε τα διατροφικά συμπληρώματα με βιταμίνη C. Στο παρελθόν, μια μελέτη έδειξε ότι οι γυναίκες που λάμβαναν ένα καθημερινό συμπλήρωμα με δοσολογία 364 mg παρουσίασαν μείωση κινδύνου 57% ορισμένων τύπων καταρράκτη.
Πολυάριθμες μελέτες μέχρι σήμερα έχουν συνδέσει την πρόσληψη της βιταμίνης C με τον μειωμένο κίνδυνο για καταρράκτη. Σε μια μελέτη, οι γυναίκες που λάμβαναν βιταμίνη C για 10 χρόνια παρουσίασαν μείωση κατά 64% του κινδύνου για ανάπτυξη πυρηνικού καταρράκτη – εμφανίζεται στο κέντρο του ματιού και πρόκειται για τον πιο συνηθισμένο τύπο. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι καθυστερώντας την εμφάνιση του καταρράκτη για 10 χρόνια, μπορεί να αποτραπούν οι μισές χειρουργικές επεμβάσεις.
Σήμερα η εγχείρηση είναι η μόνη θεραπεία για τον καταρράκτη αλλά Αμερικανοί ερευνητές κατάφεραν πρόσφατα να θεραπεύσουν την πάθηση με σταγόνες στα μάτια ποντικιών.