Τα καθαρτικά μπορούν να πείσουν ακόμη και το πιο τεμπέλικο έντερο να ενεργηθεί. Υπάρχουν διάφορα είδη καθαρτικών, που λειτουργούν με διαφορετικό τρόπο. Ανάλογα με τον τρόπο δράσης τους, διακρίνονται κυρίως στα αυξάνοντα τον όγκο των κοπράνων, τα μαλακτικά, τα αλατούχα και ωσμωτικώς δρώντα και τα διεγείροντα την εντερική κινητικότητα.
Ώσμωση. Τα ωσμωτικώς δρώντα καθαρτικά λειτουργούν με βάση το φαινόμενο της ώσμωσης. Ας πούμε ότι μια ποσότητα νερού που περιέχει άλατα, σάκχαρα ή παρόμοιες ουσίες έρχεται σε μια λεπτή επικοινωνία με μια άλλη ποσότητα νερού που είναι λιγότερο πλούσιο σε τέτοια συστατικά. Τότε, το φτωχότερο σε συστατικά νερό ρέει προς το πλουσιότερο ώσπου και τα δύο να περιέχουν ίδιες ποσότητες διαλυμένων ουσιών. Η ίδια αρχή βοηθά στην αναζωογόνηση ενός μαραμένου μαρουλιού. Βυθίστε το σε νερό και μισή ώρα μετά η πρασινάδα θα γίνει πιο έντονη. Το νερό εισρέει στο μαρούλι επειδή τα κύτταρα του περιέχουν περισσότερα άλατα, σάκχαρα κτλ.
Τα ωσμωτικά καθαρτικά περιέχουν συγκεκριμένα άλατα, σάκχαρα ή μικροσκοπικές μοριακές αλυσίδες που μπορούν να ταξιδέψουν μέχρι το παχύ έντερο διότι δεν απορροφώνται από το λεπτό. Στην πορεία συγκεντρώνουν όσο το δυνατόν περισσότερο νερό. Όμως η υπερβολική χρήση τέτοιων καθαρτικών οδηγεί στην απορρόφηση υπερβολικής ποσότητας νερού και η η διάρροια αποτελεί σίγουρο σημάδι ότι το παρακάνατε.
Λακτουλόζη. Το ευρύτερα γνωστό σακχαρώδες καθαρτικό είναι η λακτουλόζη. Κατακρατά υγρά στο παχύ έντερο και ταυτόχρονα θρέφει την εντερική χλωρίδα. Τα βακτήρια του εντέρου βοηθάνε παράγοντας ουσίες που λειτουργούν ως μαλακτικά των κοπράνων, και άλλες που διεγείρουν την κίνηση του εντερικού τοιχώματος. Όμως μπορούν να προκαλέσουν και δυσάρεστες παρενέργειες προκαλώντας αέρια, κράμπες και τυμπανισμό.
Η λακτουλόζη σχηματίζεται από το σάκχαρο του γάλακτος, τη λακτόζη, όταν το γάλα θερμαίνεται σε υψηλές θερμοκρασίες. Η παστερίωση περιλαμβάνει τη σύντομη θέρμανση του γάλακτος, άρα το παστεριωμένο γάλα περιέχει περισσότερη λακτουλόζη από το φρέσκο. Το γάλα UHT (υψηλής παστερίωσης) περιέχει περισσότερη λακτουλόζη από το παστεριωμένο και ούτω καθεξής.
Σορβιτόλη. Υπάρχουν επίσης και καθαρτικά σάκχαρα που δεν προέρχονται από το γάλα, όπως η σορβιτόλη η οποία υπάρχει σε φυσική κατάσταση σε ορισμένα φρούτα – π.χ. δαμάσκηνα, αχλάδια και μήλα. Είναι ένας από τους λόγους που τα δαμάσκηνα έχουν τη φήμη του φυσικού καθαρτικού. Έτσι επίσης εξηγείται η προειδοποίηση ότι η υπερβολική κατανάλωση φυσικού χυμού μήλου μπορεί να προκαλέσει διάρροια.
Από τη στιγμή που οι άνθρωποι μπορούν να απορροφήσουν ελάχιστα τη σορβιτόλη (και για τη λακτουλόζη ισχύει το ίδιο) στο κυκλοφορικό τους, συχνά χρησιμοποιείται και σαν γλυκαντικό. Στις ετικέτες των τροφίμων η σορβιτόλη εμφανίζεται ως Ε420, και αυτό εξηγεί γιατί π.χ. οι παστίλιες χωρίς ζάχαρη κατά του βήχα φέρουν πάντα την ένδειξη «Η υπερβολική χρήση ίσως έχει συνέπειες όμοιες με των καθαρτικών». Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι η σορβιτόλη είχε παρόμοιο αποτέλεσμα με τη λακτουλόζη, όμως συνολικά προκαλεί λιγότερες παρενέργειες (όχι δυσάρεστα αέρια).
Πολυαιθυλενογλυκόλες. Είναι υψηλού μοριακού βάρους γραμμικά πολυμερή που συγκρατούν μόρια νερού με δεσμούς υδρογόνου και έτσι οδηγούν σε αύξηση του όγκου των υγρών του εντέρου. Έχουν από εκείνα τα πολύπλοκα ονόματα που γενικά δίνονται στις μοριακές αλυσίδες – π.χ. στη πολυαιθυλενογλυκόλη, γνωστή και ως PEG. Δε διαταράσσουν την ισορροπία των ηλεκτρολυτών του σώματος όπως τα άλατα και δε δημιουργούν αέρια όπως τα σάκχαρα.
Το μήκος της αλυσίδας περιλαμβάνεται συχνά στην ονομασία: π.χ. η PEG3350 είναι μια αλυσίδα που αποτελείται από αρκετά άτομα ώστε να έχει μοριακό βάρος 3350. Είναι πολύ καλύτερη από την PEG 150, επειδή η δεύτερη αποτελείται από τόσο μικρές αλυσίδες ώστε μπορούν να απορροφηθούν ακούσια από το εντερικό τοίχωμα. Αυτό δεν είναι απαραίτητα επικίνδυνο, μπορεί όμως να προκαλέσει σύγχυση στα εντερικά νεύρα, αφού η πολυαιθυλενογλυκόλη σίγουρα δεν ανήκει στο φυσικό μας διαιτολόγιο. Για τον λόγο αυτό, οι σύντομες αλυσίδες όπως η PEG150 δεν περιέχονται στα καθαρτικά αλλά χρησιμοποιούνται σε προϊόντα όπως οι δερματικές κρέμες παρέχοντας μία παρόμοια υπηρεσία – κάνουν το δέρμα πιο ελαστικό. Είναι απίθανο να προκαλούν βλάβη, όμως το ζήτημα δεν έχει κλείσει οριστικά.
Τα καθαρτικά με βάση τα PEG περιέχουν μόνο άπεπτες αλυσίδες και για τον λόγο αυτό μπορούν να λαμβάνονται για μεγαλύτερες περιόδους χωρίς να προκαλούν προβλήματα. Οι πιο πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος εξάρτησης ή μακροπρόθεσμης βλάβης.
Ο κανόνας των τριών ημερών. Τα ωσμωτικά καθαρτικά όχι μόνο κάνουν πιο υγρά τα κόπρανα, αλλά αυξάνουν και την ποσότητα τους. Όταν το έντερο περιέχει περισσότερη υγρασία, πιο πολλά καλοταϊσμένα βακτήρια και περισσότερες μοριακές αλυσίδες, έχει μεγαλύτερο κίνητρο να κινηθεί. Πρόκειται για τη βασική αρχή του περισταλτικού ανακλαστικού.
Πολλοί γιατροί συνταγογραφούν καθαρτικά χωρίς να εξηγούν τον κανόνα των τριών ημερών, αν και είναι εύκολο να τον θυμάστε. Το παχύ έντερο έχει τρία τμήματα: το ανιόν, το εγκάρσιο και το κατιόν κόλον. Όταν πηγαίνουμε στην τουαλέτα, συνήθως αδειάζουμε το τελευταίο τμήμα. Η λήψη ενός ισχυρού καθαρτικού ίσως οδηγήσει στην κένωση όλου του παχέος εντέρου – και των τριών τμημάτων. Άρα μπορεί να περάσουν τρεις μέρες προτού το παχύ έντερο γεμίσει ξανά.
Όσοι αγνοούν τον κανόνα των τριών ημερών, κατά πάσα πιθανότητα θα αρχίσουν να ανησυχούν στο μεσοδιάστημα. Καμία κένωση; Χωρίς να το πολυσκεφτούν, παίρνουν το επόμενο καθαρτικό χάπι ή σκόνη. Απλώς πρέπει να περιμένουν.