Μικρότερη η ατροφία εγκεφάλου στους ηλικιωμένους με “κοφτερό” μυαλό

Άλλη μια μελέτη -πλην αυτών που έχουν εξετάσει τα τελομερή- δείχνει ότι χρονολογική ηλικία διαφέρει από τη βιολογική ηλικία.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος συρρικνώνεται καθώς μεγαλώνουμε, αλλά αυτό δεν συμβαίνει με τον ίδιο ρυθμό σε όλους τους ανθρώπους, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of the American Medical Association από ερευνητές του Πανεπιστημίου Northwestern του Σικάγου.

Σε μερικούς ανθρώπους η συρρίκνωση του εγκεφάλου συμβαίνει με πιο αργό ρυθμό, με αποτέλεσμα να διατηρείται η μνήμη και η σκέψη σε πολύ καλή κατάσταση μέχρι τα βαθιά γηρατειά.

Οι επιστήμονες παρακολούθησαν επί 18 μήνες 36 άτομα ηλικίας άνω των 80 ετών. Από αυτούς, οι 24 είχαν νοητική λειτουργία παρόμοια με εκείνη που παρατηρείται σε 50άρηδες ενώ οι υπόλοιποι 12 είχαν μέση νοητική λειτουργία.

Διαπιστώθηκε ότι τα 24 άτομα που είχαν καλές νοητιεκές λειτουργίες είχαν μικρότερη απώλεια από τον φλοιό του εγκεφάλου τους στο διάστημα των 18 μηνών παρακολούθησης, σε σύγκριση με τους υπόλοιπους.

Ο εγκεφαλικός φλοιός αποτελεί το μεγαλύτερο τμήμα του εγκεφάλου. Χωρίζεται σε τέσσερις λοβούς και είναι υπεύθυνος για τη σκέψη, την ομιλία, την επεξεργασία των ήχων, των εικόνων, των γεύσεων και των άλλων αισθητήριων πληροφοριών. Η ατροφία του φλοιού του εγκεφάλου με το πέρασμα του χρόνου θεωρείται φυσιολογικό φαινόμενο και αιτία της έκπτωσης των νοητικών λειτουργιών στους ηλικιωμένους που δεν έχουν εκδηλώσει άνοια.

Μικρότερη ατροφία εγκεφάλου

Στην αρχή και στο τέλος του 18μηνου παρακολούθησης οι ερευνητές υπέβαλλαν σε μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου τους συμμετέχοντες διαπιστώνοντας πως στο μεσοδιάστημα οι 24 είχαν χάσει το 1,06% του φλοιού του εγκεφάλου τους, έναντι 2,24% των υπολοίπων.

Ωστόσο, οι εθελοντές δεν παρακολουθήθηκαν από νεαρή ηλικία και άρα δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο οι 24 να είχαν εξ αρχής μεγαλύτερο όγκο εγκεφαλικού φλοιού απ’ ό,τι οι υπόλοιποι συνομήλικοί τους.

Από την άλλη πλευρά, είναι πολύ πιθανό μερικοί άνθρωποι να αντιστέκονται εκ φύσεως στη σχετιζόμενη με την ηλικία ατροφία του εγκεφάλου, είπαν οι ερευνητές.

Προηγούμενες μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι οι άνθρωποι που στα βαθιά τους γεράματα έχουν μυαλό “ξυράφι” έχουν και πυκνότερο εγκεφαλικό φλοιό.

Δείτε επίσης