Καρκίνος μαστού: Τρεις φορές την εβδομάδα ασπιρίνη, μειώνει τον κίνδυνο 16%

Η ασπιρίνη μειώνει τον κίνδυνο ορισμένων καρκίνων, κάτι που διαπιστώθηκε για πρώτη φορά πριν από λίγα χρόνια, σε μια μεταανάλυση  που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «The Lancet». Η έρευνα δείχνει ότι η μακροχρόνια καθημερινή λήψη μιας μικρής ποσότητας ασπιρίνης μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου.

Το 2015, μια μελέτη έδειξε πως η ασπιρίνη, σε μικρή δοσολογία κάθε μέρα, μπορεί να εμποδίσει την επανεμφάνιση του καρκίνου του μαστού πολλά χρόνια μετά την αρχική διάγνωση και θεραπεία. Τώρα, μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Breast Cancer Research δείχνει ότι μπορεί να προλάβει, ως ένα βαθμό, τον καρκίνο του μαστού.

Στην παρούσα μελέτη, ερευνητές του Αντικαρκινικού Κέντρου City of Hope στο Ντουάρτε της Καλιφόρνια, με επικεφαλής την Leslie Bernstein, βρήκαν ότι η λήψη ασπιρίνης σε δοσολογία 81 mg μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία για ένα δείγμα γυναικών που είχαν λάβει μέρος στη μελέτη California Teachers Study η οποία άρχισε το 1995 εγγράφοντας 133.000 γυναίκες που απασχολούνταν στο εκπαιδευτικό σύστημα της Καλιφόρνιας.

Το 2005, πάνω από 57.000 γυναίκες απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με τη λήψη ασπιρίνης και άλλων φαρμάκων, το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου, τη λήψη ορμονικής θεραπείας, την κατανάλωση αλκοόλ, για το πόσο αθλούνταν και το βάρος τους. Έως το 2013, σχεδόν 1.500 γυναίκες εμφάνισαν διηθητικό καρκίνο του μαστού.

Η μελέτη διαπίστωσε, κατά μέσο όρο, 16% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού σε γυναίκες που ανέφεραν ότι λάμβαναν ένα χάπι ασπιρίνης των 81 mg τρεις φορές την εβδομάδα ή περισσότερες φορές. Αυτή η χρήση χαμηλής δοσολογίας ασπιρίνης μείωσε τον κίνδυνο κατά 20% των πιθανοτήτων εκδήλωσης HR-θετικού/HER2-αρνητικού καρκίνου του μαστού. Να σημειωθεί ότι ο καρκίνος του μαστού είναι μια ετερογενής νόσο που περιλαμβάνει τουλάχιστον πέντε υποτύπους.

Κάποιοι τύποι καρκίνου, μεταξύ των οποίων και ο καρκίνος του μαστού, ευνοούνται από τις ορμόνες και για να σταματήσει η ανάπτυξή τους, η λύση είναι να μπλοκαριστεί η ορμονική επίδραση. Το 70% περίπου των καρκίνων του μαστού διαθέτουν υποδοχείς για τα οιστρογόνα και την προγεστερόνη και η ανάπτυξή τους ενισχύεται από αυτές τις ορμόνες. Η ασπιρίνη θεωρείται ότι προστατεύει έναντι του καρκίνου διότι επηρεάζει τα επίπεδα ενός ενζύμου, της αρωματάσης (υπάρχει στους μυς, το δέρμα, τους μαστούς και στο σωματικό λίπος) η οποία μετατρέπει τα ανδρογόνα σε οιστρογόνα. Όταν δεν υπάρχουν στο σώμα οιστρογόνα, οι καρκινικοί όγκοι του μαστού εξαρτώνται από την αρωματάση για να αναπτυχθούν.

“Γνωρίζαμε ήδη ότι η ασπιρίνη είναι ένας ασθενής αναστολέας της αρωματάσης, άλλωστε ο καρκίνος του μαστού αντιμετωπίζεται με ισχυρότερους αναστολείς της αρωματάσης, καθώς μειώνουν την ποσότητα των οιστρογόνων που οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες έχουν στο αίμα τους”, δήλωσε ο Bernstein. “Πιστεύαμε ότι αν η ασπιρίνη μπορεί να αναστείλει την αρωματάση, θα πρέπει να μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού και θα μπορούσε επίσης να αποτελεί έναν αποτελεσματικό τρόπο βελτίωσης της πρόγνωσης των ασθενών με καρκίνο του μαστού μόλις σταματήσουν να λαμβάνουν τους πιο ισχυρούς αναστολείς της αρωματάσης”.

Ο Bernstein πρόσθεσε: “Η ασπιρίνη μειώνει επίσης τη φλεγμονή, η οποία μπορεί να είναι ένας άλλος μηχανισμός με τον οποίο μπορεί να μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού ή επανεμφάνισης”.

Άλλες μελέτες έχουν βρει ότι ένα φυτοχημικό στοιχείο, το ελαγικό οξύ, που περιέχεται στο ρόδι καταστέλλει την αρωματάση.

Να σημειωθεί τέλος, ότι η χαμηλή δοσολογία ασπιρίνης, περίπου 80 mg, συστήνεται για την πρόληψη από καρδιαγγειακές παθήσεις σε άτομα υψηλού κινδύνου καθώς για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Δείτε επίσης