Ιός Έμπολα: Νέα επιδημία σε περιοχή του Κονγκό

Νέα επιδημία του ιού Έμπολα ξέσπασε πρόσφατα σε ένα απομακρυσμένο τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό (ΛΔΚ), το πρώτο ξέσπασμα της νόσου μετά την επιδημία της Δυτικής Αφρικής που σκότωσε περισσότερους από 11.000 ανθρώπους, προτού τερματιστεί πριν από δύο χρόνια.

Ωστόσο, όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα του Science, το εμβόλιο που αποδείχθηκε αποτελεσματικό σ’αυτή τη τελευταία επιδημία , εξακολουθεί να περιμένει έγκριση από ρυθμιστικές αρχές και η κυβέρνηση της ΛΔΚ δεν έχει ακόμη ζητήσει τη χρήση του για την εξουδετέρωση της καινούργιας επιδημίας.

Σύμφωνα με τον Eugéne Kabambi, τον υπεύθυνο επικοινωνίας εκτάκτων αναγκών του ΠΟΥ, με έδρα την Κινσάσα, από τα 19 άτομα που θεωρήθηκε ότι έχουν μολυνθεί από τον ιό τις τελευταίες μέρες, τα τρία έχουν ήδη πεθάνει. Το Εθνικό Ινστιτούτο Βιοϊατρικής Έρευνας στην Κινσάσα επιβεβαίωσε ότι δύο από τα θύματα είχαν μολυνθεί από τον ιό Ebola-Zaïre.

Περίπου 125 άτομα πιστεύεται ότι έχουν έρθει σε επαφή με ήδη μολυσμένα άτομα και βρίσκονται υπό επιτήρηση, σύμφωνα με τον Kabambi. Η επιδημία ξεκίνησε στις 22 Απριλίου στο κέντρο υγείας Nambwa της επαρχίας Bas Uélé, το οποίο βρίσκεται στη βόρεια περιοχή της ΛΔΚ που συνορεύει με την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

Οι εκθέσεις του ΠΟΥ, που εκδόθηκαν στις 13 Μαΐου, ανέφεραν ότι το πρώτο κρούσμα, ένας 45χρονος άνδρας , πέθανε πριν φθάσει στο νοσοκομείο του Likati, που απέχει από την Κινσάσα όπου έγινε η εξέταση του αίματος, περίπου 1400 χιλιόμετρα. Σημειώνεται ότι η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό δεν έχει οδικό δίκτυο που να καλύπτει ολοκληρη τη χώρα και τα ταξίδια μεγάλων αποστάσεων πραγματοποιούνται κυρίως με ποταμόπλοια και ιδιωτικά αεροπλάνα.

Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΠΟΥ στη Γενεύη της Ελβετίας, Marie-Paule Kieney, ο οποίος διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο κατά τη διάρκεια της επιδημίας στη Δυτική Αφρική, αναφέρει ότι η Merck, η κατασκευάστρια εταιρεία του εμβολίου, είναι έτοιμη να παράσχει το προϊόν εάν παραστεί ανάγκη. «Συνεχίζονται οι συζητήσεις με την κυβέρνηση σχετικά με το αν πρέπει να διεξαχθεί εμβολιασμός ή όχι», λέει ο Kieney. «Η εστία της επιδημίας είναι ακόμα πολύ μικρή, οπότε μπορούμε να την σταματήσουμε», δήλωσε.

Ο Armand Sprecher, ένας εξειδικευμένος στον Έμπολα γιατρός των «Γιατρών χωρίς Σύνορα» με έδρα τις Βρυξέλλες, ανέφερε ότι είναι απαραίτητο να εμβολιαστούν άμεσα οι κάτοικοι στην περιοχή του Likati, καθώς κάτι τέτοιο θα βοηθούσε πολύ στο να σταματήσει η μετάδοση του ιού. Ωστόσο, όπως τόνισε, είναι πάντα δύσκολο να εισαχθούν φάρμακα χωρίς έγκριση στα κράτη.

Δείτε επίσης