Α. Ξανθός: Συζήτηση με τους δανειστές για μια διαφορετική πολιτική φαρμάκου

Τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου για τη φαρμακευτική πολιτική υπερασπίστηκε χθες στη Βουλή, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, λέγοντας ότι περιέχουν μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα και όχι εισπρακτικού τύπου, οριζόντιες παρεμβάσεις.

Μιλώντας κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου, ο υπουργός Υγείας επισήμανε ότι οι κρίσιμες αλλαγές στον τομέα της υγείας έχουν εξυγιαντικό χαρακτήρα για τη λειτουργία του συστήματος. Πρόκειται για δύο κύριες δέσμες μέτρων: η πρώτη αφορά την κεντρικοποίηση των προμηθειών υγείας και η δεύτερη την πολιτική φαρμάκου.

Ο κ. Ξανθός ανέφερε ότι η μνημονιακή πολιτική φαρμάκου έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο κάτι που επισημαίνεται και από τους θεσμικούς φορείς του φαρμάκου. Η πολιτική οριζόντιων παρεμβάσεων στην τιμολόγηση κυρίως των γενοσήμων και των off-patent φαρμάκων δημιουργεί στρεβλώσεις, πρόσθεσε. «Δεσμευόμαστε ότι μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης, θα ανοίξουμε μία οργανωμένη συζήτηση με τους δανειστές για να αλλάξει. Έχουμε πλέον αποδείξεις και στοιχεία και μπορούμε να διεκδικήσουμε ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής».

Για το ζήτημα των νέων και καινοτόμων φαρμάκων, ο κ. Ξανθός επέμεινε στο διπλό φίλτρο για την αποζημίωσή τους από τα ασφαλιστικά ταμεία, που θεσμοθετείται με το πολυνομοσχέδιο.

«Κάνουμε ένα μεγάλο βήμα σε έναν τομέα, όπου υπήρχε πλήρης απουσία τα προηγούμενα χρόνια» τόνισε αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση «βιώσιμων τιμών» για τα ακριβά φάρμακα. Με το πολυνομοσχέδιο «θωρακίζουμε θεσμικά και νομικά την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ» πρόσθεσε.

Ο κ. Ξανθός αναφέρθηκε και στην πρωτοβουλία των χωρών του Νότου για διακρατική διαπραγμάτευση για τα φάρμακα υψηλού κόστους, λέγοντας ότι η Ελλάδα έχει παίξει κεντρικό ρόλο, ώστε να υπάρξει διακρατική διαπραγμάτευση, και να επιτευχθούν τιμές βιώσιμες για τα συστήματα υγείας. Είπε επίσης ότι χρειάζεται μία μείωση των κερδών της φαρμακοβιομηχανίας, γι’ αυτό βάζουμε επιπλέον επιβάρυνση στις πολυεθνικές που εισάγουν νέα φάρμακα.

Τέλος, ο υπουργός Υγείας χαρακτήρισε δικαιότερο το νέο τρόπο υπολογισμού του rebate. Για τα ΜΗΣΥΦΑ δήλωσε πως «βάζουμε πλέγμα ώστε να καταστεί διαχειρίσιμη» η αυξητική τάση στις τιμές τους, ως συνέπεια της απελευθέρωσης που ισχύει από την αρχή του 2017.

Δείτε επίσης