Με υποθυρεοειδισμό μια στις 7 γυναίκες άνω των 65 ετών

Ο υποθυρεοειδισμός είναι η πιο συχνή λειτουργική διαταραχή του θυρεοειδούς μαζί με τον υπερθυρεοειδισμό, και ταλαιπωρεί έναν στους 15 συνανθρώπους μας (5-7%), ενώ ιδιαίτερη «προτίμηση» δείχνει στις γυναίκες, καθώς μια στις 7 (15%) άνω των 65 ετών εκδηλώνει συμπτώματα της πάθησης.

Τα παραπάνω στοιχεία, ανέφερε μεταξύ άλλων ο έγκριτος Αμερικανός Καθηγητής Ενδοκρινολογίας στο Πανεπιστήμιο Georgetown, Leonard Wartofsky σε χθεσινή συνέντευξη τύπου με αφορμή την αναγόρευσή του σε Επίτιμο Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών την Τρίτη 27 Ιουνίου 2017.

Ο κ. Wartofsky αναφέρθηκε και στην αντιμετώπιση του υποθυρεοειδισμού, για την οποία τόνισε ότι σήμερα είναι πιο απλή και πιο αποτελεσματική από ποτέ, καθώς οι μεγάλες πρόοδοι στη φαρμακολογία έχουν καταστήσει τα θεραπευτικά σχήματα πολύ πιο ευέλικτα, με αποτέλεσμα να ανταποκρίνονται στις ιδιαιτερότητες του κάθε ασθενή.

«Η βάση της θεραπευτικής αγωγής είναι η ορμόνη θυροξίνη το κλειδί για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της νόσου είναι η όσο το δυνατόν πιο εξατομικευμένη θεραπευτική αγωγή», τόνισε ο Καθηγητής.

Αναφερόμενος στην αναγόρευσή του, ο κ. Wartofsky υπογράμμισε τις μεγάλες προοπτικές που ανοίγει σήμερα η ζεύξη της τεχνολογίας με τα υπόλοιπα εκπαιδευτικά μέσα, για την παραγωγή νέων επιστημόνων υψηλού επιπέδου.

Ο Καθηγητής Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεώργιος Χρούσος αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία της αναγόρευσης του κ. Wartofsky σε Επίτιμο Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών, για τον οποίο τόνισε ότι αποτελεί μια εξέχουσα προσωπικότητα της Ενδοκρινολογίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Παράλληλα, επεσήμανε ότι σημαντική αύξηση των ποσοστών του υποθυρεοειδισμού παρατηρείται σήμερα και στα παιδιά.

Από την πλευρά του ο Καθηγητής Ενδοκρινολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεώργιος Μαστοράκος, υπογράμμισε ότι οι διαταραχές στη λειτουργία του θυρεοειδούς μπορούν να έχουν σοβαρές επιπτώσεις σε πολλά συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού, καθώς οι δύο ζωτικής σημασίας ορμόνες που παράγει, η θυροξίνη και η τριιωδοθυρονίνη, ρυθμίζουν απαραίτητες κυτταρικές λειτουργίες για την κατανάλωση ενέργειας στους ιστούς.

Γι’ αυτό, ο έλεγχος της λειτουργίας του αδένα είναι απαραίτητος για την πρόληψη των παθήσεων του θυρεοειδούς, ιδιαίτερα στις ομάδες που είναι πιο εκτεθειμένες, όπως τα παιδιά, οι έγκυες γυναίκες και οι ηλικιωμένοι.

Δείτε επίσης