ΠΟΥ: Μεγάλο ποσοστό παιδιών δεν εμβολιάζονται παγκοσμίως

Για κινδύνους προειδοποιεί έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), σε συνεργασία με τη Unicef, η οποία αποκαλύπτει ότι 12,9 εκατ. παιδιά δεν έκαναν κανένα εμβόλιο το 2016 ενώ περίπου 6,6 εκατ. παιδιά δεν έλαβαν παρά μόνο μία δόση από τις τρεις που είναι απαραίτητες για να προστατευθούν από μεταδοτικές ασθένειες.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, όλα αυτά τα παιδιά κινδυνεύουν να προσβληθούν από διφθερίτιδα, τέτανο ή κοκίτη.

«Τα περισσότερα από τα παιδιά που δεν εμβολιάζονται είναι τα ίδια που δεν έχουν περάσει από τα συστήματα υγείας. Τα παιδιά αυτά πιθανότατα δεν έχουν λάβει καμία ιατροφαρμακευτική φροντίδα. Αν θέλουμε να αυξήσουμε το συνολικό ποσοστό των εμβολιασμών, οι υπηρεσίες υγείας θα πρέπει να φτάσουν σε εκείνους που σήμερα δεν καλύπτονται από αυτές», τόνισε ο  Ζαν-Μαρί Όκουο-Μπέλε, διευθυντής της υπηρεσίας ανοσοποίησης και εμβολίων του ΠΟΥ. 

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στατιστικά στοιχεία, 130 από τις 194 χώρες-μέλη του ΠΟΥ πέτυχαν πέρσι να έχουν ποσοστά τουλάχιστον 90% όσον αφορά τον εμβολιασμό για τη διφθερίτιδα, τον τέτανο και τον κοκίτη.

Όμως σε οκτώ χώρες το ποσοστό αυτό παραμένει ακόμη κάτω από το 50%: στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, το Τσαντ, την Ισημερινή Γουινέα, τη Νιγηρία, τη Σομαλία, το Νότιο Σουδάν, τη Συρία και την Ουκρανία.

Η έκθεση της Unicef και του ΠΟΥ υπογραμμίζει ότι οι «φτωχοί αστοί» είναι εκείνοι που κινδυνεύουν περισσότερο να μην εμβολιάζονται, επισημαίνοντας ότι ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός ζει σε αστικές ζώνες, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι παραγκουπόλεις της Αφρικής και της Ασίας.

Δείτε επίσης