Το ασβέστιο είναι ένα σημαντικό συστατικό των οστών αντιπροσωπεύοντας το 30-35% της μάζας τους αλλά σε πολλές χώρες η πρόσληψη δεν είναι αυτή που απαιτείται, κάτι που προκαλεί αυξημένο κίνδυνο για κατάγματα και οστεοπόρωση.
Ερευνητές, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Ethan Balk της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Brown των ΗΠΑ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Osteoporosis International.
Σε πολλές χώρες του κόσμου η ημερήσια πρόσληψη ασβεστίου μέσω των τροφών είναι χαμηλή, όπως έδειξε η μελέτη με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης στις 20 Οκτωβρίου.
Η πρόσληψη ωστόσο είναι ικανοποιητική για τις βόρειες ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες πίνουν αρκετό γάλα. Ικανοποιητική είναι η πρόσληψη και στην Ελλάδα.
Η έρευνα που ανέλυσε στοιχεία από 74 χώρες, αποκαλύπτει ότι η μέση πρόσληψη ασβεστίου εμφανίζει μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των χωρών και κυμαίνεται από 175 έως 1.233 mg την ημέρα. Η μελέτη αυτή είναι συνέχεια μια άλλης παρόμοιας ανασκόπησης που έγινε για τη βιταμίνη D και δημοσιεύθηκε το το 2011.
Τα χαμηλότερα επίπεδα ασβεστίου λαμβάνουν οι ενήλικες σε χώρες της ανατολική Ασίας (συχνά κάτω από 400 mg την ημέρα) ενώ στη Βόρεια Ευρώπη η μέση πρόσληψη ξεπερνά τα 1.000 mg την ημέρα. Στην Αφρική και στη Νότια Αμερική τα ημερήσια επίπεδα πρόσληψης ασβεστίου κινούνται μεταξύ 400 και 700 mg.
Η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ ικανοποιητικό επίπεδο, καθώς η μέση ημερήσια πρόσληψη εκτιμάται στα 942 mg την ημέρα.
Οι χώρες με χαμηλή πρόσληψη ασβεστίου βρίσκονται στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού και περιλαμβάνουν μεγάλους πληθυσμούς (Κίνα, Ινδία, Ινδονησία και Βιετνάμ, μεταξύ άλλων).
Χώρες στην επόμενη χαμηλότερη πρόσληψη, 400-500 και 500-600 mg είναι στη Νότια Αμερική (Αργεντινή, Βολιβία, Βραζιλία) και διάσπαρτα σε όλη την Άπω Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και αλλού.
Από τις συνολικά 195 χώρες, η έρευνα προσδιόρισε δεδομένα πρόσληψης ασβεστίου για μόνο 74 χώρες ή το 38%. Αυτό σημαίνει ότι για 123 χώρες δεν υπάρχουν στοιχεία σχετικά με την πρόσληψη ασβεστίου.
Οι ερευνητές τόνισαν πως «αν εξαιρέσει κανείς τη Βόρεια Αμερική και τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, ιδίως της Βόρειας Ευρώπης, η πρόσληψη ασβεστίου είναι χαμηλότερη από αυτή που απαιτείται για την καλή υγεία των οστών. Σε πολλά μέρη του κόσμου το χαμηλό ασβέστιο θέτει αρκετούς ανθρώπους σε αυξημένο κίνδυνο για κατάγματα και οστεοπόρωση».
Μπορείτε να δείτε την πρόσληψη ασβεστίου για τις 74 χώρες στο παρακάτω λινκ.
Πηγή: Global dietary calcium intake among adults: a systematic review.