Το έλαιο καμελίνας βελτιώνει το προφίλ της χοληστερόλης

Το έλαιο που προέρχεται από τους σπόρους του φυτού καμελίνα μειώνει τα επίπεδα της ολικής και της LDL χοληστερόλης σε άτομα με μειωμένο μεταβολισμό γλυκόζης, σύμφωνα με μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Φινλανδίας. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Molecular Nutrition & Food Research.

Η καμελίνα που στα Αγγλικά είναι γνωστή ως “Gold of Pleasure” είναι ένα είδος λιναριού.

Το λάδι καμελίνας είναι πλούσιο σε άλφα-λινολενικό οξύ, το οποίο είναι ένα ωμέγα-3 λιπαρό οξύ. Ο όνομα Camelina προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις “χαμαί” που σημαίνει επί του εδάφους και λίνον που εννοεί το λινάρι. Ο όρος χαμαιλίνα εξελίχθηκε σε καμελίνα. Λέγεται και ψευδολινάρι.

Οι σπόροι της καμελίνας είναι πολύ μικροί, διαμέτρου μεταξύ 0,5-2 χιλιοστών, και χρώματος μεταξύ πορτοκαλί και καφέ. Περιέχουν 40% έλαιο – για λόγους σύγκρισης οι σπόροι της σόγιας έχον 20%. Το έλαιο καμελίνας περιέχει κατά 50-60% άλφα-λινολενικό οξύ (ανήκει στα ωμέγα-3) και κατά 14% λινελαϊκό οξύ (ανήκει στα ωμέγα-3).

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα των ψαριών έχουν ευεργετικές επιδράσεις που σχετίζονται με καρδιαγγειακές παθήσεις. Ωστόσο, οι ενδείξεις σχετικά με την επίδραση του άλφα-λινολενικού οξέος δεν έχουν μελετηθεί πολύ καλά.

Η μελέτη ανέλυσε τις συσχετίσεις του ελαίου καμελίνας, των λιπαρών ψαριών και των μη λιπαρών ψαριών με τη χοληστερόλη, τη γλυκόζη και τη φλεγμονή.

Κράτησε 12 εβδομάδες και περιελάμβανε 79 Φινλανδούς άνδρες και γυναίκες ηλικίας 40-72 ετών με μειωμένες συγκεντρώσεις γλυκόζης. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν τυχαία σε τέσσερις ομάδες: στην ομάδα του ελαίου καμελίνας, στην ομάδα των λιπαρών ψαριών, στην ομάδα των μη λιπαρών ψαριών και στην ομάδα ελέγχου.

Στις ομάδες των ψαριών, οι συμμετέχοντες έλαβαν οδηγίες να τρώνε ψάρια 4 φορές την εβδομάδα. Στην ομάδα του ελαίου καμελίνας λάμβαναν ημερησίως 30 ml που περιείχαν 10 γραμμάρια άλφα-λινολενικού οξέος. Τα άτομα στην ομάδα ελέγχου είχαν τη δυνατότητα να τρώνε ψάρια μία φορά την εβδομάδα και απαγορεύτηκε η κατανάλωση ελαίου καμελίνας ή άλλων ελαίων με άλφα-λινολενικό οξύ (όπως π.χ. το λινέλαιο).

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το λάδι της καμελίνας είχε θετική επίδραση στα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, αλλά δεν παρατηρήθηκαν παρόμοια αποτελέσματα για τα λιπαρά ή τα άπαχα ψάρια – στην περίληψη της μελέτης δεν αναφέρεται πόση ήταν αυτή η επίδραση.

Δεν υπήρχαν σημαντικές διαφορές στο μεταβολισμό της γλυκόζης ή στη φλεγμονή μεταξύ των διαφορετικών ομάδων.

Να σημειωθεί ότι το έλαιο καμελίνας χρησιμοποιείται για κατανάλωση στον άνθρωπο, ως βιοκαύσιμο, ως ζωοτροφή καθώς και στην κοσμετολογία για την αύξηση της ελαστικότητας του δέρματος. Στα πουλερικά η προσθήκη ελαίου καμελίνας στην τροφή τους αυξάνει την περιεκτικότητα σε ωμέγα-3, τόσο στο κρέας όσο και στα αυγά.

Πηγή: Camelina Sativa Oil, but not Fatty Fish or Lean Fish Improved Serum Lipid Profile in Subjects with Impaired Glucose Metabolism – a Randomized Controlled Trial. Molecular Nutrition & Food Research, 2017; 1700503 DOI: 10.1002/mnfr.201700503

Δείτε επίσης