Αλλεργική επιπεφυκίτιδα και αντιμετώπιση

Στα μάτια, η αναπνευστική αλλεργία εκδηλώνεται συνήθως στον επιπεφυκότα, μια διάφανη μεμβράνη που καλύπτει τον σκληρό χιτώνα (το άσπρο μέρος του ματιού) και την έσω επιφάνεια των βλεφάρων. Αν λοιπόν την άνοιξη τα μάτια σας κοκκινίζουν, δακρύζουν, σας προκαλούν φαγούρα και σας καίνε, πιθανότατα πάσχετε από αλλεργική επιπεφυκίτιδα και αιτία είναι η γύρη κάποιου φυτού ή δέντρου. Υπολογίζεται ότι το 60% των ασθενών με αλλεργική ρινίτιδα έχουν και συμπτώματα από τα μάτια. Αν η επιπεφυκίτιδα είναι ολοετής, η αιτία μπορεί να είναι τα ακάρεα της σκόνης του σπιτιού σας ή το κατοικίδιο ζώο σας.

Η επιπεφυκίτιδα είναι η φλεγμονή του επιπεφυκότα και μπορεί να έχει διάφορες αιτίες. Τρεις είναι οι κύριοι τύποι επιπεφυκίτιδας, η ιογενής, η βακτηριακή και η αλλεργική. Υπάρχουν επίσης οι αυτοάνοσες επιπεφυκίτιδες και οι ξηρές λόγω έλλειψης δακρύων. Ανάλογα με το πόσο διαρκεί η φλεγμονή, η επιπεφυκίτιδα διακρίνεται σε χρόνια και οξεία – η χρόνια διαρκεί πάνω από τρεις βδομάδες. Οι περισσότερες περιπτώσεις οξείας επιπεφυκίτιδας είναι ιογενείς και συχνά προκαλούνται από τον ίδιο ιό που προκαλεί το κοινό κρυολόγημα, άρα είναι μεταδοτικές. Αρκετές φορές, παράλληλα με την προσβολή του επιπεφυκότα, προσβάλλεται και ο κερατοειδής με αποτέλεσμα να υπάρχει η λεγόμενη κερατοεπιπεφυκίτιδα.

Η επιπεφυκίτιδα εκδηλώνεται κυρίως με κοκκίνισμα των ματιών και φαγούρα αλλά και με πρόσθετα συμπτώματα, όπως τσούξιμο, αίσθηση ξένου σώματος στο μάτι, πυώδη εκκρίματα, αυξημένη παραγωγή δακρύων (δακρύρροια), πρήξιμο βλεφάρων, παροδική θόλωση της όρασης, διαστολή των αιμοφόρων αγγείων και μερικές φορές πόνο. Συνήθως δεν είναι επικίνδυνη για τα μάτια, αλλά μπορεί να γίνει πολύ ενοχλητική. Οι αλλεργικοί έχουν κάποιες φορές μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια τους και ευαισθησία στα λαμπερά φώτα (φωτοφοβία). Το αίσθημα της φαγούρας μπορεί να γίνει τόσο ενοχλητικό ώστε κάποιος να τρίβει συχνά τα μάτια του, επιδεινώνοντας την κατάστασή του και αυξάνοντας τον κίνδυνο μόλυνσης στα μάτια.

Αντιμετώπιση

Επειδή πρόκειται για αυτοπεριοριζομένη νόσο ενδείκνυνται τα συμβατικά μέτρα αντιμετώπισης. Θα σας βοηθήσει η αποφυγή -όσο γίνεται- του υπεύθυνου αλλεργιογόνου, η χρήση τεχνητών δακρύων και τα κρύα επιθέματα. Τα αντιβιοτικά χρησιμοποιούνται μόνο όταν η αιτία είναι κάποιο βακτήριο.

Η αντιμετώπιση μπορεί να είναι τόσο απλή όσο η εφαρμογή δροσερής κομπρέσας στο μάτι ή η χρήση χαλαρωτικών σταγόνων οφθαλμών. Το καλό πλύσιμο με κρύο νερό επίσης βοηθάει. Αποφύγετε το τρίψιμο των ματιών με τα χέρια. Να χρησιμοποιείτε τεχνητά δάκρυα χωρίς συντηρητικά για την απομάκρυνση των αλλεργιογόνων από την επιφάνεια του ματιού. Αποφύγετε τους φακούς επαφής γιατί λειτουργούν ως “σφουγγάρι” κατακρατώντας τα αλλεργιογόνα.

Μπορεί η κατάσταση να βελτιωθεί με σταγόνες που περιέχουν αντιισταμινικά και ουσίες που συστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία. Άλλη κατηγορία φαρμάκων είναι οι σταθεροποιητές των μαστοκυττάρων που λειτουργούν προληπτικά.

Λόγω του ότι η επιπεφυκίτιδα, σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό συνυπάρχει με ρινίτιδα, και τα μάτια είναι σε άμεση επικοινωνία με τη μύτη, πολλές φορές τα αντιισταμινικά από το στόμα καθώς και η σωστή αγωγή για την αλλεργική ρινίτιδα καταπολεμούν και τα συμπτώματα των ματιών, χωρίς να απαιτούνται περαιτέρω κολλύρια.

Δείτε επίσης