Διατροφή πλούσια σε ψάρια και όσπρια καθυστερεί την εμμηνόπαυση

Μια διατροφή πλούσια σε ψάρια και όσπρια μπορεί να συμβάλει στην καθυστέρηση της εμμηνόπαυσης, ενώ η υψηλή πρόσληψη επεξεργασμένων υδατανθράκων, όπως τα ζυμαρικά και το ρύζι, την επιταχύνει. Για πρώτη φορά μελέτη βρήκε κάτι τέτοιο.

Αρκετοί γενετικοί, συμπεριφορικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες πιστεύεται ότι εμπλέκονται στο χρονοδιάγραμμα της εμμηνόπαυσης και μερικές μελέτες έχουν ενοχοποιήσει τη διατροφή. Για να διερευνήσουν περαιτέρω το θέμα, οι ερευνητές στράφηκαν στις συμμετέχουσες της UK Women’s Cohort Study, που περιλαμβάνει περί τις 35.000 γυναίκες ηλικίας 35 έως 69 ετών από την Αγγλία, τη Σκωτία και την Ουαλία.

Οι γυναίκες παρείχαν πληροφορίες σχετικά με τους παράγοντες που επηρεάζουν τη ζωή, όπως το βάρος, τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας, το ιστορικό αναπαραγωγής και τη χρήση της ορμονοθεραπείας (HRT). Καταγράφηκαν επίσης οι ποσότητες 217 τροφίμων που έτρωγαν καθημερινά συμπληρώνοντας ένα ερωτηματολόγιο συχνότητας τροφίμων. Περαιτέρω πληροφορίες για το πότε οι γυναίκες είχαν περάσει στην εμμηνόπαυση συγκεντρώθηκαν 4 χρόνια αργότερα.

Η μέση ηλικία εμμηνόπαυσης ήταν τα 51 έτη και ορισμένες τροφές φάνηκαν να σχετίζονται με τη χρονική στιγμή.

  • Κάθε πρόσθετη ημερήσια δόση εξευγενισμένων υδατανθράκων – συγκεκριμένα ζυμαρικά και ρύζι – συσχετίστηκε με την επίτευξη της εμμηνόπαυσης 1,5 έτη νωρίτερα, αφού ελήφθησαν υπόψη οι δυνητικά σημαντικοί παράγοντες.
  • Κάθε πρόσθετη μερίδα λιπαρών ψαριών και φρέσκων όσπριων (π.χ. μπιζέλια, φασόλια) συνδεόταν με καθυστέρηση μεγαλύτερη των 3 ετών. Οι υψηλότερες προσλήψεις βιταμίνης Β6 και ψευδαργύρου συσχετίστηκαν επίσης με μεταγενέστερη εμμηνόπαυση.

Παρόμοια αποτελέσματα προέκυψαν όταν η ανάλυση εξέτασε συγκεκριμένες ομάδες. Για παράδειγμα, η κατανάλωση κρέατος συνδέθηκε με κατά 1 χρόνο καθυστερημένη εμμηνόπαυση σε σχέση με τη χορτοφαγική διατροφή.

Μεταξύ εκείνων που δεν ήταν χορτοφάγοι, η αύξηση των ημερήσιων μερίδων αλμυρών σνακ συνδέθηκε με την άφιξη της εμμηνόπαυσης σχεδόν 2 χρόνια νωρίτερα. Η υψηλότερη πρόσληψη λιπαρών ψαριών και φρέσκων οσπρίων συνδέθηκε με μεταγενέστερη εμμηνόπαυση κατά 3 και 1,5 χρόνια, αντίστοιχα.

Μεταξύ των μητέρων, η υψηλότερη πρόσληψη λιπαρών ψαριών και φρέσκων οσπρίων συνδέθηκε με μεταγενέστερη εμμηνόπαυση, ενώ επιπλέον ημερήσιες μερίδες ζυμαρικών, ρυζιού και αλμυρών σνακ συνδέθηκαν με γρηγορότερη εμμηνόπαυση.

Μεταξύ των άτεκνων γυναικών, η κατανάλωση περισσότερων σταφυλιών και πουλερικών συνδέθηκε με μεταγενέστερη εμμηνόπαυση.

Η ωρίμανση και η απελευθέρωση των ωαρίων επηρεάζονται δυσμενώς από τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου, οπότε η υψηλή πρόσληψη των οσπρίων, τα οποία περιέχουν αντιοξειδωτικά, μπορεί να το αντιμετωπίσει αυτό, διατηρώντας την περίοδο της γυναίκας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, είπαν οι ερευνητές, προσπαθώντας να εξηγήσουν τα ευρήματα. Για τα λιπαρά ψάρια δεν υπάρχει κάποια καλή εξήγηση εκτός από το ότι τα ωμέγα-3 που περιέχουν φαίνεται πως κάνουν γενικότερα καλό.

Από την άλλη πλευρά, οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες αυξάνουν τον κίνδυνο αντίστασης στην ινσουλίνη, και μπορεί να επηρεάσουν τη δραστηριότητα των ορμονών αυξάνοντας τα επίπεδα οιστρογόνων, αυξάνοντας τον αριθμό των εμμηνορροϊκών κύκλων και εξαντλώντας την παροχή ωαρίων.

Οι γυναίκες που καταναλώνουν πολλά χόρτα, επίσης λαμβάνουν πολλά αντιοξειδωτικά, αλλά είναι πιθανό να καταναλώνουν πολύ περισσότερα φυτικά λίπη -αντί για ζωικά λίπη- τα οποία συνδέονται με χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων, γεγονός που μπορεί επίσης να αλλάξει το χρονοδιάγραμμα της εμμηνόπαυσης.

Αυτή ήταν μια μελέτη παρατήρησης, και ως τέτοια, δεν μπορεί να αποδείξει μια σχέση αιτίας- αποτελέσματος. Οι ερευνητές είπαν: «Τα ευρήματά μας επιβεβαιώνουν ότι η διατροφή μπορεί να σχετίζεται με την ηλικία της φυσικής εμμηνόπαυσης».

Να σημειωθεί ότι οι γυναίκες που περνούν στην εμμηνόπαυση νωρίτερα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο οστεοπόρωσης και καρδιακών παθήσεων, ενώ όσες περνούν καθυστερημένα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, της μήτρας και των ωοθηκών.

Δείτε επίσης