Θηλασμός: Το αλκοόλ μειώνει τις νοητικές ικανότητες του παιδιού

Η έκθεση σε προγεννητικό στάδιο (του εμβρύου) στο αλκοόλ και και τη νικοτίνη συνδέεται με μειωμένες πνευματικέ ικανότητες αργότερα στα παιδιά. Όμως ανάλογες συσχετίσεις μεταξύ της κατανάλωσης αλκοόλ κατά τη διάρκεια του θηλασμού δεν έχουν εξεταστεί.

Τώρα μια αυστραλιανή μελέτη βρήκε ότι η κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια του θηλασμού έχει αρνητική επίδραση στις νοητικές ικανότητες όταν το παιδί είναι 6-7 ετών. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Pediatrics.

Αν και η κατανάλωση αλκοόλ απαγορεύεται από τους γιατρούς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, δεν είναι λίγες οι νέες μητέρες που δεν θεωρούν αυτονόητη την αποχή από το αλκοόλ κατά τον θηλασμό. Παρόλο που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά την αποφυγή του αλκοόλ κατά το θηλασμό, το 12-83% των γυναικών που θηλάζουν αναφέρουν κατανάλωση οινοπνεύματος στις διάφορες μελέτες ενώ το 7-16% αναφέρουν ότι καπνίζουν. Αυτά τα ποσοστά μπορεί να είναι υποτιμημένες επειδή οι άνθρωποι συχνά υποεκτιμούν κατά τις αναφορές τους τις συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ.

Οι θηλάζουσες γυναίκες αναφέρουν ότι καταναλώνουν αλκοόλ λόγω της έλλειψης επιβλαβών ενδείξεων. Το αλκοόλ περνάει γρήγορα στο μητρικό γάλα σε παρόμοιες συγκεντρώσεις με τη συγκέντρωση αλκοόλ στη μητέρα και μειώνει την παραγωγή γάλακτος – η νικοτίνη επίσης μειώνει τη παραγωγή γάλακτος.

Να σημειωθεί ότι οι μελέτες στις οποίες αξιολογείται η κατανάλωση αλκοόλ ή το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της γαλουχίας είναι περιορισμένες και οι μελέτες σε ποντίκια χρησιμοποιούν ποσότητες μεγαλύτερες από αυτές που λαμβάνονται από τις γυναίκες που θηλάζουν.

Συνέπειες στην αφηρημένη σκέψη

Δύο ερευνήτριες του Πανεπιστημίου Macquarie στο Σίδνεϊ διαπίστωσαν ότι όσο περισσότερο αλκοόλ κατανάλωναν οι θηλάζουσες μητέρες τόσο μικρότερη ήταν η ικανότητα των παιδιών τους σε ηλικία 6-7 ετών ως προς την αφηρημένη συλλογιστική. Πάντως στην ηλικία των 10-11 ετών οι δύο ερευνήτριες δεν κατέγραψαν διαφορά.

Η μελέτη τους περιέλαβε πάνω από 5.000 βρέφη και μητέρες στην Αυστραλία το 2004 και τα παιδιά αξιολογούνταν ανά διετία.

Το αποτέλεσμα ήταν ανεξάρτητο από την κατανάλωση αλκοόλ πριν από τη γέννηση, το φύλο, την ηλικία του παιδιού και της μητέρας, το εισόδημα, το βάρος γέννησης, τη διάρκεια θηλασμού, την καθυστέρηση στη μάθηση, τον τραύμα στο κεφάλι και το κάπνισμα.

Η Louisa Gibson, πρώτη συγγραφέας της μελέτης εξηγεί ότι πολλοί παράγοντες μπορούν να εξηγήσουν πως το αλκοόλ κατά τον θηλασμό επηρεάζει την ικανότητα της αφηρημένης συλλογιστικής του παιδιού μετά από χρόνια.

Μπορεί για παράδειγμα το αλκοόλ να καταστρέφει εγκεφαλικά κύτταρα ή με κάποιο τρόπο να αλλάζει το θρεπτικό περιεχόμενο του μητρικού γάλακτος συντελώντας σε διατροφικές ανεπάρκειες. Επίσης, ίσως το αλκοόλ στο μητρικό γάλα να επηρεάζει τη σίτιση και τον ύπνο του βρέφους, γεγονός που μπορεί να διαφοροποιεί τα ερεθίσματα του περιβάλλοντος που δέχεται το μωρό.

«Η ασφαλέστερη πρακτική είναι η αποχή από το αλκοόλ τόσο κατά την εγκυμοσύνη όσο και κατά τον θηλασμό, αφού η μελέτη μας δείχνει ότι δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο κατανάλωσης, και άρα ακόμα με μικρή ποσότητα γίνεται υπάρχουν δυσμενείς επιπτώσεις», ανέφερε η Gibson.

Πηγή: Drinking or Smoking While Breastfeeding and Later Cognition in Children.

Δείτε επίσης