Η παραμονή Χριστουγέννων είναι η μέρα με τα περισσότερα καρδιακά εμφράγματα

Για μερικούς, τα Χριστούγεννα μπορεί να είναι περίοδος άγχους. Μια σουηδική μελέτη δείχνει ότι η εικοσιτετράωρη γιορτή των Χριστουγέννων είναι ο ετήσιος χρόνος αιχμής για τις καρδιακές προσβολές, ειδικά για τους ηλικιωμένους και τους καρδιοπαθείς.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Ντέιβιντ Έρλινγκε του Τμήματος Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Λουντ και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της πόλης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό περιοδικό BMJ, ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 283.000 περιστατικά εμφραγμάτων στη διάρκεια 16 ετών.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι περισσότερες καρδιακές προσβολές στον δυτικό κόσμο είναι κατά τη διάρκεια των εορτασμών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Άλλα βραχυπρόθεσμα γεγονότα που σχετίζονται με το συναισθηματικό στρες, όπως μεγάλα αθλητικά γεγονότα, τυφώνες και συντριβές χρηματιστηριακών αγορών, έχουν επίσης συσχετιστεί με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής.

Επειδή υπήρχε έλλειψη στοιχείων σχετικά με τον ακριβή χρόνο και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων σε εθνικό επίπεδο, οι Σουηδοί ερευνητές ξεκίνησαν να διερευνήσουν εάν οι χρονικοί παράγοντες, όπως οι εθνικές αργίες, τα μεγάλα αθλητικά γεγονότα, συγκεκριμένες ώρες της ημέρας ή συγκεκριμένες ημέρες της εβδομάδας, θα μπορούσαν να συνδέονται με τα καρδιακά εμφράγματα.

Οι ερευνητές ανέλυσαν 283.014 καρδιακές προσβολές προσβολών που αναφέρθηκαν στο μητρώο μονάδων σουηδικής στεφανιαίας φροντίδας (SWEDEHEART) για μια περίοδο 16 ετών. Οι δύο εβδομάδες πριν και μετά από μια εορταστική περίοδο ή μετά από ένα αθλητικό γεγονός καθορίστηκαν ως περίοδοι ελέγχου.

Η ανάλυση έδειξε ότι:

  • Oι διακοπές των Χριστουγέννων και του καλοκαιριού σχετίζονταν με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής (15% και 12% αντίστοιχα) σε σύγκριση με την περίοδο ελέγχου.
  • Ο κίνδυνος εμφράγματος κατά τη διάρκεια του έτους κορυφώνεται γύρω στις 10 το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων.
  • Ο κίνδυνος είναι επίσης υψηλότερος κατά τη διάρκεια των αργιών και των καλοκαιρινών διακοπών καθώς και τη Δευτέρα το πρωί.
  • Ο κίνδυνος δεν είναι αυξημένος κατά στις διακοπές του Πάσχα ή στις μέρες των μεγάλων αθλητικών εκδηλώσεων.
  • Τα πρωινά (8 π.μ.) και οι Δευτέρες συνδέθηκαν επίσης με υψηλότερο κίνδυνο.

Έχει μεγάλο ενδιαφέρον ότι η μέρα με τον υψηλότερο κίνδυνο ήταν η παραμονή των Χριστουγέννων, με 37% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής προσβολής, με κορύφωση γύρω στις 10 το βράδυ. Για τη Σουηδία, η παραμονή των Χριστουγέννων είναι η κύρια μέρα της γιορτής και επομένως η εποχή που τα αυξημένα συναισθήματα πιθανότατα φτάνουν

Ο κίνδυνος ήταν μεγαλύτερος σε ηλικία άνω των 75 ετών, και σε εκείνους με διαβήτη και καρδιακές παθήσεις. Αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη ευαισθητοποίησης για αυτή την ευάλωτη ομάδα κατά την περίοδο των Χριστουγέννων.

Η παραμονή της Πρωτοχρονιάς δεν συνεπαγόταν μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακών προσβολών, για το οποίο οι ερευνητές είπαν ότι θα μπορούσε να οφείλεται σε «κάλυψη των συμπτωμάτων λόγω αλκοόλ». Ωστόσο, η Πρωτοχρονιά θέτει μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων.

Οι συγγραφείς πιστεύουν ότι αυτή είναι η μεγαλύτερη μελέτη που διεξήχθη με δεδομένα καρδιακής προσβολής από ένα γνωστό μητρώο.

Πηγή: Christmas, national holidays, sport events, and time factors as triggers of acute myocardial infarction: SWEDEHEART observational study 1998-2013.

Δείτε επίσης