Βίγκαν influencer περιγράφει τα προβλήματα υγείας που της προκάλεσε η διατροφή της

Μια διάσημη βίγκαν influencer πιάστηκε να λέει ψέματα στους οπαδούς της. Βίντεο την κατέγραψε να τρώει ψάρι την ώρα που προσπαθούσε να διαδώσει τα διατροφικά της πλάνα για την υγιεινή διατροφή.

Απαντώντας στην κατακραυγή που δέχτηκε, έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο στο οποίο ζητά συγνώμη, αλλά έκανε τα πράγματα ακόμη χειρότερα.

Στο βίντεο διάρκειας 33 λεπτών με τίτλο «Να τι συμβαίνει» η Γιοβάνα Μεντόζα Άιρες προσπάθησε να εξηγήσει στους ακολούθους της γιατί δεν τους είπε ότι τρώει ψάρια και αυγά. Αλλά με αυτό έκανε τα πράγματα ακόμη χειρότερα διότι αποκάλυψε τις τρομερές παρενέργειες που έφερε στη ζωή της η βίγκαν διατροφή.

Η Γιοβάνα υιοθέτησε μια διατροφή βίγκαν με κατανάλωση μόνο ωμών τροφίμων πριν από 6 χρόνια. Ένα χρόνο μετά, αποφάσισε να κάνει νηστεία 25 ημερών. Στο βίντεο, είπε πόσο θαυμάσια ένιωθε αλλά ομολόγησε πως έχασε την περίοδό της. Μιλώντας σε «άλλα άτομα στο ίδιο κίνημα» και όχι σε επαγγελματίες υγείας, άρχισε να πιστεύει ότι αυτό ήταν κάτι καλό. Μετά από δύο χρόνια χωρίς περίοδο άρχισε να ψάχνει λίγο αυτή την παρενέργεια και συνειδητοποίησε ότι δεν ήταν υγιής.

Αφού πήγε στους γιατρούς για να εξεταστεί, έμαθε πως οι ορμόνες της είχαν αλλάξει. Σύμφωνα με την Γιοβάνα, είχε διαγνωστεί με προ-εμμηνόπαυση. ‘Ενιωθε καλά κι έτσι δεν κατάλαβε αμέσως τη σοβαρότητα της κατάστασης. Η Influencer άρχισε να αλλάζει την διατροφή της, αυξάνοντας τα επίπεδα λίπους και προσθέτοντας αλάτι. Επίσης, άρχισε να τρώει μαγειρεμένο φαγητό.

Μέσα σε δύο μήνες, η περίοδος επέστρεψε αλλά ήταν ακανόνιστη. Πίστευε όμως, πως το σώμα της ήθελε χρόνο για να θεραπευτεί κι έτσι έκανε υπομονή. Μετά από σχεδόν ένα χρόνο σταμάτησε και πάλι η περίοδός της. Ήταν ήδη στο 2017 και οι ορμόνες της εξακολουθούσαν να μην είναι καλές. «Ήμουν βασικά αναιμική» είπε η Γιοβάνα στο βίντεο. Οι γιατροί της συνέστησαν λήψη τεστοστερόνης και χάπια θυρεοειδούς. Η ίδια παραδέχτηκε επίσης ότι από την στιγμή που άρχισαν να την βλέπουν οι γιατροί, της είπαν ότι έπρεπε να τρώει αυγά. Αλλά εκείνη αρνήθηκε. Θεωρούσε ότι «θα μπορούσε να κάνει μια φυτική διατροφή».

Όπως είπε: «Οι γιατροί μου έλεγαν πάντα: Πρέπει να παχύνεις, πρέπει να πάρεις τεστοστερόνη, το φάρμακο του θυρεοειδούς και αυτά τα συμπληρώματα και θα σε ωφελήσει αν φας μερικά αυγά». Η απάντηση της Γιοβάνα όμως ήταν: «Όχι, θα αναζητήσω κάποιες διαφορετικές πληροφορίες και θα μιλήσω με κάποιον που καταλαβαίνει πραγματικά την διατροφή μου». Οι γιατροί της συνέστησαν να πάρει συμπληρώματα σιδήρου καθώς και πρόσληψη πρωτεϊνών και λίπους. Τους άκουσε και τα πράγματα φαίνονταν να πηγαίνουν καλύτερα για την Γιοβάνα που πήρε τρία κιλά και επέστρεψε η περίοδός της. Αυτό συνέβη τον Απρίλιο του 2018.

Αλλά όπως είπε, άρχισε να νιώθει κουρασμένη. «Τραβούσα ένα βίντεο και ένιωθα πολύ κουρασμένη μετά από αυτό» λέει. Ακόμη και οι ασκήσεις στο γυμναστήριο απαιτούσαν μεγαλύτερη προσπάθεια. Αλλά η Γιοβάνα δεν έδωσε σημασία σε αυτό πιστεύοντας ότι είχε να κάνει με το γεγονός ότι ταξίδευε συχνά. Τον Ιούλιο όμως άρχισε να έχει πόνους στον κόλπο της και οι γιατροί διέγνωσαν ότι έπασχε από κολπίτιδα.

Ακολουθώντας μια συγκεκριμένη διατροφή, η Γιοβάνα άρχισε να έχει πεπτικά θέματα. «Φούσκωνα με ότι κι αν έτρωγα. Είχα δυσκοιλιότητα και πολλά αέρια». Οι γιατροί διέγνωσαν πως έπασχε από βακτηριακή υπερανάπτυξη του λεπτού εντέρου. Η Γιοβάνα αποφάσισε να το αντιμετωπίσει με χυμούς και άλλα καθαρτικά που είχε σκεφτεί από μόνη της. Αφού δοκίμασε πολλά διαφορετικά πράγματα, σκέφτηκε πως το καλύτερο που θα μπορούσε να κάνει θα ήταν μια ισορροπημένη διατροφή.

Περιμένοντας τα αποτελέσματα των εξετάσεων, ένιωθε απεγνωσμένη. Τότε ήταν που σκέφτηκε πως ίσως θα έπρεπε να προσθέσει ορισμένα ζωικά προϊόντα στη διατροφή της. Η δοκιμή αποδείχθηκε θετική. Η Γιοβάνα άρχισε να σκέφτεται το μέλλον. «Σκέφτηκα το γεγονός πως είμαι γυναίκα και πως θέλω να φέρω κάποια στιγμή ένα μωρό στον κόσμο… αν δεν είμαι καλά πώς θα μπορέσω να φέρω στον κόσμο ένα μωρό;». Αφού μελέτησε τις επιλογές της αποφάσισε να αρχίσει να καταναλώνει ζωικά προϊόντα.

Το κράτησε μυστικό από τους οπαδούς της ενώ συνέχιζε να τους “πουλά” τα σχέδια διατροφής της. Κάτι που συνεχίζει να κάνει ακόμη και τώρα. Στην ιστοσελίδα της βρίσκει κανείς πλάνα και βίγκαν γεύματα αξίας 99 δολαρίων. «Δεν σκέφτηκα όλες τις επιλογές και για μένα τώρα είναι μια επιλογή. Το έβλεπα ως μία επιλογή. Και γι’ αυτό δεν το μοιράστηκα μαζί σας, γιατί για μένα εξακολουθεί να είναι ένα πείραμα. Δεν πρόκειται να καθίσω μπροστά στην κάμερα και να σας πω:‘Ω, τρώω αυγά και ψάρια εδώ και δύο μήνες και όλα είναι καλύτερα και η βίγκαν διατροφή δεν είναι καλή. Όχι, δεν πρόκειται να το πω. Λέω μόνο ότι προσπαθώ να το καταλάβω».

Ουσιαστικά, η Γιοβάνα συνεχίζει να εκθειάζει τη βίγκαν διατροφή και να λέει στους άλλους να συνεχίσουν και κυρίως, να αγοράσουν τον τρόπο ζωής της. Ακόμη και μετά από όλα αυτά, όλα όσα προκάλεσε στο δικό της σώμα, εξακολουθεί να πουλάει τα προϊόντα της. Αλλά αυτό είναι μια ένδειξη πως δεν μπορείς να εμπιστευτείς κανέναν influencer ανεξάρτητα από τα πόσα εκατομμύρια οπαδούς έχει, γιατί τελικά μπορεί εσύ να βγεις ο χαμένος και όχι μόνο με μια απλή γρίπη, αλλά με κάτι πολύ χειρότερο.

Δείτε επίσης