Η πρόωρη εμμηνόπαυση συνδέεται με καρδιαγγειακές ασθένειες

Οι γυναίκες με πρόωρη εμμηνόπαυση (πριν τα 40) διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών ασθενειών, όπως αποκαλύπτει νέα έρευνα η οποία uα παρουσιαστεί στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας που θα διεξαχθεί στις 16-18 Νοεμβρίου 2019, στη Φιλαδέλφεια.

Ο Michael Honigberg, επικεφαλής συντάκτης της μελέτης και καρδιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, στη Βοστόνη και στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, εξήγησε ότι είναι πολύ σημαντικό ο γιατρός να γνωρίζει το ιστορικό εμμηνόπαυσης κάθε γυναίκας, ιδιαίτερα μάλιστα όταν αυτή είναι πρόωρη. Mε αυτό τον τρόπο οι ειδικοί μπορούν να επαναπροσδιορίσουν τον κίνδυνο καρδιακών ασθενειών.

Στην συγκεκριμένη μελέτη, οι ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα από την τράπεζα γενετικών δεδομένων UK Biobank για 144.000 γυναίκες με εμμηνόπαυση (μέση ηλικία τα 60 έτη), συμπεριλαμβανομένων 4.900 γυναικών που η διαδικασία της εμμηνόπαυσης έγινε με φυσικό τρόπο πριν την ηλικία των 40 και περίπου 640 που μπήκαν στην εμμηνόπαυση πριν την ηλικία των 40 μετά από χειρουργική αφαίρεση των ωοθηκών τους. Οι συμμετέχουσες έγιναν αντικείμενο παρακολούθησης για τους ερευνητές περίπου για 7 χρόνια.

Διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες που είχαν πρόωρη εμμηνόπαυση ήταν πιο πιθανό να εμφανίσουν δείκτες που σχετίζονται με κακή καρδιακή λειτουργία (π.χ. υπέρταση, υψηλά επίπεδα LDL χοληστερόλης και διαβήτη τύπου 2).

Ακόμα και χωρίς αυτούς τους δείκτες, οι γυναίκες διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν στεφανιαία νόσο, καρδιακή ανεπάρκεια, στένωση αορτικής βαλβίδας, κολπική μαρμαρυγή και θρόμβους αίματος στα πόδια ή στους πνεύμονες.

Παράλληλα, ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιοαγγειακών παθήσεων ήταν μεγαλύτερος για της γυναίκες που είχαν εμμηνόπαυση λόγω χειρουργείου, συγκριτικά με εκείνες που έμπαιναν με φυσικό τρόπο σε αυτή τη διαδικασία.

Η χρήση ορμονών για την αντιμετώπιση της εμμηνόπαυσης δεν άλλαξε τον κίνδυνο που διέτρεχαν αυτές οι γυναίκες.

Οι γυναίκες που είχαν εμμηνόπαυση πριν τα 50 διέτρεχαν και αυτές κάπως αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακή προβλήματα, αλλά γενικά ο κίνδυνος φάνηκε να ακολουθεί μια αντιστρόφως ανάλογη σχέση (όσο μικρότερη η ηλικία εμμηνόπαυσης, τόσο μεγαλύτερος κίνδυνος καρδιαγγειακών ασθενειών). Ο κίνδυνος αυτός παραμένει αυξημένος για δεκαετίες μετά την εμμηνόπαυση.

Ο Honigberg τόνισε τη σημασία της τήρησης ενός υγιούς προγράμματος διατροφής και τακτικής σωματικής άσκησης για τις γυναίκες με πρόωρη εμμηνόπαυση.

Οι κατευθυντήριες γραμμές του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας και της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας υποστηρίζουν ότι οι γιατροί πρέπει να λαμβάνουν υπόψη το ιστορικό εμμηνόπαυσης των γυναικών όταν αποφασίζουν να συνταγογραφήσουν στατίνες σε γυναίκες μέσης ηλικίας που δεν έχουν υποστεί κανενός είδους καρδιακό ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Δείτε επίσης