Καρκίνος ήπατος: Ο καφές μειώνει 50% τον κίνδυνο

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Cancer βρήκε ότι η κατανάλωση καφέ σχετίζεται με σημαντική μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του ήπατος -όχι όμως με άλλους καρκίνους του πεπτικού συστήματος.

Στο συμπέρασμα κατέληξαν ερευνητές από το Queen’s University Belfast, οι οποίοι εξέτασαν σχεδόν μισό εκατομμύριο ανθρώπους (από την UK Biobank) εκ των οποίων πάνω από το 75% έπινε καφέ.

Σύμφωνα με τη μελέτη, όσοι κατανάλωναν καφέ είχαν κατά 50% μικρότερο κίνδυνο για καρκίνο του ήπατος. Σύμφωνα με τους επιστήμονες οι κόκκοι καφέ περιέχουν πολυφαινόλες που ενδέχεται να αποτρέπουν τη διαίρεση και τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων.

«Τα ευρήματά μας είναι καθησυχαστικά για την υγεία υποδηλώνοντας πως ο καφές μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη», δήλωσε η Δρ. Úna McMenamin.

Ο επικεφαλής της μελέτης Δρ. Kim Tu Tran δήλωσε: «Άτομα που συνηθίζουν να πίνουν καφέ θα μπορούσαν να δουν πως η συνήθεια αυτή είναι καλή για την υγεία τους. Αυτό οφείλεται στα αντιοξειδωτικά και την καφεΐνη του καφέ, που μπορεί να προστατεύουν από τον καρκίνο. Πρέπει να σημειώσουμε όμως πως η προστασία που προσφέρει ο καφές δεν είναι τόσο αποτελεσματική όσο η διακοπή του καπνίσματος, η μείωση της πρόσληψης αλκοόλ και η απώλεια βάρους».

Η μελέτη που παρουσιάστηκε στο συνέδριο του Εθνικού Ινστιτούτου Ερευνών για τον Καρκίνο στη Γλασκώβη, διαπίστωσε επίσης ότι ηλικιωμένοι πανεπιστημιακής μόρφωσης που έπιναν αλκοόλ ήταν πιο πιθανό να πίνουν και καφέ.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για 365.157 άτομα που έπιναν καφέ και 100.000 άτομα που δεν έπιναν καφέ, για μια περίοδο περίπου 7,5 ετών. Κατά την περίοδο αυτή 88 άτομα είχαν διαγνωσθεί με την πιο κοινή μορφή καρκίνου του ήπατος.

Η μελέτη η οποία εξέτασε τον στιγμιαίο, τον αλεσμένο και τον καφέ χωρίς καφεΐνη διαπίστωσε πως ο κίνδυνος ηπατοκυτταρικού καρκίνου ήταν εξίσου χαμηλός για όλους τους συμμετέχοντες.

Δεν παρατηρήθηκε σχέση μεταξύ κατανάλωσης καφέ και άλλων μορφών καρκίνου του πεπτικού συστήματος, όπως ο καρκίνος του εντέρου και του στομάχου.

Δείτε επίσης