Covid-19: Δύσπνοια και ΧΑΠ συνδέονται με σοβαρά περιστατικά

Η νόσος Covid-19 είναι μια λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος που σε σοβαρές περιπτώσεις προκαλεί δύσπνοια και πνευμονική ανεπάρκεια. Σε πιο ήπιες περιπτώσεις, τα συχνότερα συμπτώματα είναι ο πυρετός και ο βήχας.

Ασθενείς με υποκείμενες ασθένειες που προκαλούν δύσπνοια, συρρίτουσα αναπνοή (συριγμό) ή πνευμονολογικά προβλήματα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2 σύμφωνα με μια ανάλυση μελετών που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με αυτήν την έρευνα, η δύσπνοια είναι το μοναδικό σύμπτωμα της Covid-19 που συνδέεται ιδιαίτερα με τα σοβαρά κρούσματα και με την ανάγκη εισαγωγής των ασθενών στις μονάδες εντατικής θεραπείας.

Η μελέτη, τα ευρήματα της οποίας δεν έχουν αξιολογηθεί προς το παρόν από άλλους ερευνητές, δημοσιεύτηκε στον επιστημονικό ιστότοπο MedRxiv. Το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει είναι ότι τα υποκείμενα νοσήματα δεν προκαλούν όλα τον ίδιο κίνδυνο επιπλοκών στους ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2.

Η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) συνιστά τον σοβαρότερο παράγοντα κινδύνου για τους νοσηλευόμενους ασθενείς με Covid-19.

Ο Βαγκίς Τζαΐν, του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Υγείας του University College του Λονδίνου, ένας εκ των ερευνητών, τόνισε ότι τα ευρήματα θα βοηθήσουν τους υπεύθυνους των υπηρεσιών υγείας και τους γιατρούς ώστε να δώσουν προτεραιότητα στους ανθρώπους που κινδυνεύουν περισσότερο να παρουσιάσουν σοβαρά προβλήματα.

Από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2 έχουν προσβληθεί μέχρι σήμερα 214.894 άνθρωποι σε όλον τον κόσμο. Οι θάνατοι ανέρχονται στους 8.732. Συνεπώς το ποσοστό θνησιμότητας είναι 4,0% με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Στη μελέτη αυτή συγκεντρώθηκαν και αναλύθηκαν τα αποτελέσματα επτά μικρότερων ερευνών που έγιναν στην Κίνα, σε συνολικά 1.813 ασθενείς. Όλοι τους νοσηλεύτηκαν και επιβεβαιώθηκε εργαστηριακά ότι έπασχαν από Covid-19.

Οι ασθενείς με δύσπνοια ήταν κατά 3,7 φορές πιθανότερο να αναπτύξουν πιο σοβαρά συμπτώματα και 6,6 φορές πιθανότερο να χρειαστούν εισαγωγή σε ΜΕΘ. Όσοι έπασχαν από ΧΑΠ κινδύνευαν κατά 6,4 φορές περισσότερο από τους άλλους να νοσήσουν σοβαρά και 17,8 φορές πιθανότερο να εισαχθούν σε ΜΕΘ.

Δείτε επίσης