Πόσο αντέχει ο κορωνοϊός SARS-COV-2 στον ήλιο και την υγρασία;

Ο νέος κορωνοϊός SARS-COV-2 καταστρέφεται γρήγορα από το φως του ήλιου, σύμφωνα με νέα έρευνα που ανακοίνωσε ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ, την Πέμπτη, αν και η μελέτη δεν έχει ακόμη δημοσιευτεί και αναμένεται εξωτερική αξιολόγηση.

Ο William Bryan, σύμβουλος επιστήμης και τεχνολογίας του υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας, δήλωσε στους δημοσιογράφους του Λευκού Οίκου ότι κυβερνητικοί επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι υπεριώδεις ακτίνες είχαν ισχυρό αντίκτυπο στο παθογόνο, προσφέροντας ελπίδα ότι η εξάπλωσή του δεν θα διευκολυνθεί το καλοκαίρι.

«Η πιο εντυπωσιακή μας παρατήρηση μέχρι σήμερα είναι το ισχυρό αποτέλεσμα που φαίνεται να έχει το ηλιακό φως στη θανάτωση του ιού, τόσο στις επιφάνειες όσο και στον αέρα», είπε. «Έχουμε δει ένα παρόμοιο αποτέλεσμα και με τη θερμοκρασία και την υγρασία, όπου η αύξηση της θερμοκρασίας και της υγρασίας ή και τα δύο είναι γενικά λιγότερο ευνοϊκά για τον ιό».

Ωστόσο, η μελέτη δεν έχει ακόμη δημοσιευτεί καθιστώντας δύσκολο για τους ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες να σχολιάσουν τη μεθοδολογία της.

Είναι από καιρό γνωστό ότι το υπεριώδες φως έχει ένα αποστειρωτικό αποτέλεσμα, επειδή η ακτινοβολία βλάπτει το γενετικό υλικό του ιού και την ικανότητά του να αντιγράφεται.

Ένα βασικό ερώτημα, ωστόσο, είναι η ένταση και το μήκος κύματος του υπεριώδους φωτός που χρησιμοποιήθηκε στο πείραμα και αν αυτό μιμείται με ακρίβεια τις φυσικές συνθήκες φωτός το καλοκαίρι.

«Θα ήταν καλό να γνωρίζουμε πώς έγινε το τεστ και πώς μετρήθηκαν τα αποτελέσματα», δήλωσε ο Benjamin Neuman, πρόεδρος των βιολογικών επιστημών στο Texas A&M University-Texarkana. «Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι μέτρησης των ιών, ανάλογα με την πτυχή που σας ενδιαφέρει να μελετήσετε».

Ο Bryan μοιράστηκε μια διαφάνεια που συνοψίζει τα σημαντικά ευρήματα του πειράματος που πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Κέντρο Ανάλυσης και Αντιμετώπισης Βιοπαθειών, στο Μέριλαντ.

Το πείραμα έδειξε ότι ο χρόνος ημίσειας ζωής του ιού -ο χρόνος που χρειάζεται για να μειωθεί στο ήμισυ της ποσότητας του- ήταν 18 ώρες όταν η θερμοκρασία ήταν 21 έως 24 βαθμούς Κελσίου με υγρασία 20% σε μη πορώδη επιφάνεια. Αυτό περιλαμβάνει πράγματα όπως λαβές πορτών και ανοξείδωτο ατσάλι.

Αλλά ο χρόνος ημίσειας ζωής μειώθηκε σε 6 ώρες όταν η υγρασία αυξήθηκε στο 80% -και σε μόλις 2 λεπτά όταν προστέθηκε το φως του ήλιου στην εξίσωση.

Όταν ο ιός αερολύθηκε -που σημαίνει αιωρούμενος στον αέρα- ο χρόνος ημίσειας ζωής ήταν μία ώρα όταν η θερμοκρασία ήταν 21 έως 24 βαθμούς με υγρασία 20%. Παρουσία του ηλιακού φωτός, αυτό μειώθηκε σε μόλις ενάμισι λεπτό. Ο Bryan κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι καλοκαιρινές συνθήκες θα δημιουργήσουν ένα περιβάλλον όπου η μετάδοση μπορεί να μειωθεί.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η μειωμένη εξάπλωση δεν σημαίνει ότι το παθογόνο θα εξαλειφθεί εντελώς και οι κατευθυντήριες γραμμές κοινωνικής απόστασης δεν μπορούν να αρθούν πλήρως.

«Θα ήταν ανεύθυνο να πούμε ότι πιστεύουμε πως το καλοκαίρι πρόκειται να σκοτώσει εντελώς τον ιό», είπε.

Προηγούμενες εργασίες έχουν επίσης συμφωνήσει ότι ο ιός έχει καλύτερη απόδοση σε κρύο και ξηρό καιρό από ό, τι σε θερμές και υγρές συνθήκες. Διαπιστώνεται ότι είναι χαμηλότερος ο ρυθμός εξάπλωσης σε χώρες του νότιου ημισφαιρίου όπου ο καιρός εξακολουθεί να είναι ζεστός. Η Αυστραλία, για παράδειγμα, έχει περίπου 7.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 77 θανάτους -πολύ κάτω από πολλά κράτη του βόρειου ημισφαιρίου.

Πιστεύεται πως μια αιτία είναι ότι τα αναπνευστικά σταγονίδια παραμένουν αερομεταφερόμενα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε πιο κρύο καιρό και ότι οι ιοί αποδομούνται γρηγορότερα σε θερμότερες επιφάνειες, επειδή ένα προστατευτικό στρώμα λίπους που τα περιβάλλει στεγνώνει γρηγορότερα.

Οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές πιστεύουν ότι ακόμη και αν οι περιπτώσεις COVID-19 επιβραδυνθούν το καλοκαίρι, το ποσοστό μόλυνσης είναι πιθανό να αυξηθεί ξανά το φθινόπωρο και το χειμώνα, όπως συμβαίνει και με άλλους εποχικούς ιούς π.χ. τη γρίπη.

Δείτε επίσης