Αυξημένη η γύρη στον αέρα μετά από βροχή την άνοιξη

Μη περιμένετε τη βροχή να ξεπλύνει τη γύρη και να σας ανακουφίσει από τα αλλεργικά σας προβλήματα.

Νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Environmental Science & Technology Letters διαπίστωσε ότι μια ανοιξιάτικη βροχή μπορεί να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα γύρης από αυτά που λύνει.

Οι μετρήσεις της γύρης στον αέρα κατά τη διάρκεια και μετά τις βροχοπτώσεις, την άνοιξη, διαπίστωσαν ότι κομμάτια γύρης μπορούν να παραμείνουν στον αέρα έως και 11 ώρες. Αυτό παρουσιάζει έναν προηγουμένως άγνωστο πιθανό κίνδυνο για άτομα με αλλεργίες και άσθμα.

Οι ερευνητές βρήκαν δύο ξεχωριστά αποτελέσματα. Πρώτον, η βροχή όντως κατέστειλε τους κόκκους της γύρης, όπως αναμενόταν. Ωστόσο, οι μετρήσεις διαπίστωσαν σημαντική αύξηση σε θραύσματα κόκκων γύρης.

“Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι ενώ οι κόκκοι της γύρης μειώνονται σημαντικά κατά τη διάρκεια της βροχής, οι μέγιστες συγκεντρώσεις των θραυσμάτων γύρης εμφανίζονται κατά τη διάρκεια βροχοπτώσεων και στη συνέχεια παραμένουν για αρκετές ώρες”, δήλωσε η χημικός Elizabeth Stone από το University of Iowa. “Τα άτομα που είναι ευαίσθητα στη γύρη την άνοιξη πρέπει να αποφεύγουν να βγαίνουν σε εξωτερικούς χώρους κατά τη διάρκεια βροχοπτώσεων, ειδικά των καταιγίδων, και για αρκετές ώρες μετά”, ανέφερε η Stone.

Οι ερευνητές στις αρχές της δεκαετίας έκαναν μερικές ενδιαφέρουσες ανακαλύψεις σχετικά με τη γύρη. Διαπίστωσαν ότι οι κόκκοι που συνήθως είναι πολύ μεγάλοι για εισπνοή -όπως η γύρη της σημύδας- και μερικοί μικρότεροι τείνουν να σπάνε σε υψηλή υγρασία και υγρές συνθήκες. Αυτό δημιουργεί μικρότερα κομμάτια που ονομάζονται σωματίδια υπογύρης.

Επιπλέον, η έρευνα διαπίστωσε ότι οι κόκκοι γύρης μπορούν να μεταφερθούν σε μεγάλο υψόμετρο. Η γύρη που φτάνει στο στρώμα του σύννεφου μπορεί να διαλυθεί σε σωματίδια υπογύρης και στη συνέχεια να επιστρέψει πίσω στην επιφάνεια με σταγόνες βροχής.

Επειδή αυτά τα σωματίδια υπογύρης είναι πολύ μικρότερα και ελαφρύτερα από τους κόκκους ολικής γύρης, μπορούν να παραμείνουν στον αέρα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα αλλά αυτό δεν έχει ποσοτικοποιηθεί. Έτσι, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα χρησιμοποίησαν ογκομετρικές παγίδες σπορίων για να κάνουν έλεγχο.

Τον Απρίλιο και τον Μάιο του 2019, κατέγραψαν 28 ημέρες βροχοπτώσεων στην Αϊόβα, συμπεριλαμβανομένης μιας σοβαρής καταιγίδας που προκάλεσε ανεμοστρόβιλο. Και διαπίστωσαν ότι, αν και ο αριθμός των σωματιδίων υπογύρης κορυφώθηκε κατά τη διάρκεια και αμέσως μετά τη βροχή, πέφτοντας αρκετά γρήγορα, ένα ποσοστό των σωματιδίων μπορούσε να παραμείνει στον αέρα για μια περίοδο 2,5 έως 11 ωρών. Όσο ισχυρότερες είναι οι βροχοπτώσεις, τόσο περισσότερο τα σωματίδια υπογύρης αιωρούνται μετά.

Ο υψηλότερος αριθμός σωματιδίων υπογύρης σημειώθηκε κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας στις 18 Μαΐου. Η ερευνητική ομάδα κατέγραψε μέγιστο αριθμό 1,3 εκατομμυρίων σωματιδίων ανά κυβικό μέτρο. Ο αριθμός αυτός υποχώρησε κάτω από 400.000 σωματίδια ανά κυβικό μέτρο μέσα σε μισή ώρα, αλλά παρέμεινε πάνω από τις κανονικές συγκεντρώσεις για ώρες μετά.

Το εύρημα, ανέφερε η ερευνητική ομάδα, υποδηλώνει ότι τα άτομα που είναι ευαίσθητα στη γύρη θα πρέπει να είναι προσεκτικά μετά τη βροχή και να μην υποθέτουν ότι η ποσότητα της γύρης θα είναι αναγκαστικά χαμηλότερη.

“Τα άτομα που είναι ευπαθή ή έχουν αλλεργίες στη γύρη, την άνοιξη, πρέπει να θεωρήσουν τα γεγονότα της βροχής και ιδιαίτερα τις καταιγίδες ως πιθανή πηγή αλλεργιογόνων σωματιδίων που θα μπορούσαν να έχουν αρνητικές αναπνευστικές επιπτώσεις”, δήλωσε η Stone. “Η συμβουλή μου θα ήταν να παραμείνουν στο σπίτι κατά τη διάρκεια και τις ώρες μετά από βροχές και καταιγίδες την άνοιξη”.

Πηγές: 1. Characterization of Atmospheric Pollen Fragments during Springtime Thunderstorms. 2. Pollen as atmospheric cloud condensation nuclei.

Δείτε επίσης