O δεκάλογος των διαβητικών για ξένοιαστες καλοκαιρινές διακοπές

Οι καλοκαιρινές διακοπές είναι μια ανάγκη ζωής και αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους διαβητικούς. Μπορείτε να κάνετε με ασφάλεια τις διακοπές σας το καλοκαίρι, αν είστε διαβητικοί, ακολουθώντας κάποιες απλές οδηγίες, λέει ο κ. Ανδρέας Μελιδώνης, Συντονιστής Διευθυντής του Διαβητολογικού Κέντρου στο Metropolitan Hospital. Οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να περάσετε ξέγνοιαστες καλοκαιρινές διακοπές.

Η διατροφή σας

Πρώτα απ’ όλα αποφύγετε τα βαριά και μεγάλα φαγητά. Προτιμάτε τα μικρά και συχνά γεύματα. Επιμένετε στις πράσινες σαλάτες, τα εύπεπτα ψάρια αφρού, τα ψητά και ξηρά φαγητά. Καταναλώνετε τα επιτρεπόμενα από το διαιτολόγιό σας φρούτα, αλλά ξαναμελετήστε τις αντιστοιχίες φρούτων για να τις έχετε πρόσφατες, προτού φύγετε για τις διακοπές σας. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στο πρωινό, το οποίο καλύτερα να αποτελείται από άπαχο γάλα ή γιαούρτι με μαύρο ψωμί ή δημητριακά και φρούτα. Αντισταθείτε στον πειρασμό να δοκιμάσετε τα πάντα από τον πρωινό μπουφέ του ξενοδοχείου.

Τα αναψυκτικά αποτελούν μια δροσερή νότα ευχαρίστησης τους μήνες του καλοκαιριού. Μπορείτε να πίνετε το λάιτ αναψυκτικό που θέλετε, χωρίς ιδιαίτερους περιορισμούς. Όσον αφορά τους φυσικούς χυμούς, ελέγχετε πάντα την περιεκτικότητά τους σε υδατάνθρακες. Μην ξεχνάτε ότι 10-15 γραμμάρια υδατανθράκων αντιστοιχούν με ένα ισοδύναμο φρούτου.

Η διασκέδαση των διακοπών πολλές φορές συνδυάζεται με κατανάλωση αλκοόλ. Μικρή κατανάλωση είναι επιτρεπτή. Η μεγάλη κατανάλωση όμως είναι αφετηρία βραχυπρόθεσμων κινδύνων (υπογλυκαιμία) και μακροπρόθεσμων προβλημάτων (αύξηση βάρους). Μπορείτε να πίνετε ποτά που αντιστοιχούν σε 20-25 γραμμάρια αλκοόλ την ημέρα, μοιρασμένα σε δύο δόσεις. Προσοχή στα οινοπνευματώδη, ειδικά όσοι λαμβάνετε ινσουλίνη και ειδικά όταν αυτή η λήψη συνοδεύεται από άσκηση.

Μην ξεχνάτε να τρώτε ενδιάμεσα ένα μικρό γεύμα υδατανθράκων (τοστ, χυμό, φρούτο ή κράκερ) για να αποφύγετε τις υπογλυκαιμίες. Επίσης, μην ξεχνάτε το δεκατιανό σας προτού κολυμπήστε. Ένα φρούτο ή ένα μικρό σάντουιτς σας προστατεύει από υπογλυκαιμίες ενώ κολυμπάτε.

Γενικές οδηγίες

Εκτός από τη διατροφή υπάρχουν και μερικές γενικές οδηγίες. Αποφύγετε τη μεγάλη έκθεση στον ήλιο, ιδίως αν λαμβάνετε ινσουλίνη, γιατί με τον ήλιο επιτυγχάνεται γρηγορότερη απορρόφηση ινσουλίνης και έτσι μπορούν να συμβούν ξαφνικές υπογλυκαιμίες. Για τον ίδιο λόγο καλό είναι να φοράτε καπέλο. Προγραμματίζετε το κολύμπι σας μέχρι τις 11 π.μ. και μετά τις 4 μ.μ. το απόγευμα.

Αποφύγετε να βάλετε τα πόδια σας στην καυτή άμμο. Μην περπατάτε χωρίς σανδάλια στην ακρογιαλιά και πάρτε μαζί σας τουλάχιστον δύο ζευγάρια άνετα παπούτσια περιπάτου και αρκετά ζευγάρια κάλτσες. Δεν πρέπει να περπατάτε με γυμνά πόδια σε άγνωστες ακρογιαλιές, αλλά περπατάτε όσο το δυνατόν περισσότερο. Αν ταξιδεύετε με το αυτοκίνητό σας, κάντε μικρούς περιπάτους κατά τη διάρκεια στάσεων. Έχετε μαζί σας κάτι πρόχειρο για φαγητό.

Αν ταξιδεύετε με αεροπλάνο, ειδοποιήστε -κατά το κλείσιμο του εισιτηρίου- την αεροπορική εταιρεία, εάν επιθυμείτε να σας σερβίρουν ειδικό γεύμα για διαβητικούς. Εάν δεν θέλετε να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες, προνοήστε να έχετε πάρει κάτι μαζί σας. Ο ξηρός αέρας κατά τη διάρκεια μιας πτήσης είναι ένα μικρό πρόβλημα. Για το λόγο αυτό πίνετε αρκετή ποσότητα νερού, όσο βρίσκεστε στο αεροπλάνο -τουλάχιστον ένα ποτήρι νερό για κάθε ώρα πτήσης.

Αν ταξιδέψετε σε χώρα του εξωτερικού που έχει πάνω από δύο ώρες διαφορά, θα χρειαστεί να κάνετε κάποια αναπροσαρμογή στη δόση της ινσουλίνης σας. Κουβεντιάστε το με τον γιατρό σας προτού αναχωρήσετε. Μην ξεχάσετε, όταν φθάσετε στον τόπο του προορισμού, να φυλάξετε τις σύριγγες και την ινσουλίνη που δεν θα χρησιμοποιήσετε άμεσα, καθώς και την ένεση γλυκαγόνης στο ψυγείο. Η ινσουλίνη διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου για χρονική περίοδο έξι εβδομάδων χωρίς αλλοιώσεις. Οι ταινίες σακχάρου διατηρούνται σε θερμοκρασία 18° έως 30° C.

Μην ξεχάσετε το ημερολόγιο αυτοελέγχου, για να μπορείτε να διατηρείτε και στις διακοπές σας τον έλεγχο του διαβήτη σας. Προμηθευθείτε τις απαραίτητες ταινίες για τη μέτρηση σακχάρου από αίμα ή στα ούρα, για όσο καιρό υπολογίζετε να απουσιάσετε. Αν μετράτε το σάκχαρο στο αίμα, μην ξεχάσετε τη συσκευή μέτρησης σακχάρου αίματος. Εφοδιαστείτε με τις απαραίτητες σύριγγες, βελόνες ινσουλίνης ή πένες. Την ένεση γλυκαγόνης. Τα αντιδιαβητικά σας δισκία, εάν κάνετε αγωγή με δισκία ή τα φάρμακα που αφορούν τυχόν επιπλοκές του διαβήτη.

Δείτε επίσης