Επαρκεί το περπάτημα ως άσκηση; Πέντε ειδικοί απαντούν

Της Alexandra Hansen, The Conversation.

Πρέπει να ασκούμαστε για να παραμείνουμε υγιείς. Η άσκηση προστατεύει από ασθένειες και πρόωρο θάνατο και μας κρατά ικανούς να εκτελούμε καθημερινές εργασίες. Το περπάτημα είναι μια εύκολη, και ευχάριστη μορφή άσκησης. Είναι όμως αρκετή μια ωραία βόλτα για να προσφέρει τα σωτήρια οφέλη που γνωρίζουμε ότι προέρχονται από την άσκηση; Πέντε ειδικοί απαντούν.

Jackson Fyfe, Αθλητικός Επιστήμονας: Το περπάτημα είναι φυσικά καλύτερο από την απουσία άσκησης, αλλά για να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη για την υγεία, θα πρέπει να εκτελείται τακτικά ένας συνδυασμός αερόβιου τύπου (τρέξιμο, ποδηλασία, κολύμβηση) και άσκησης τύπου δύναμης (άρση βαρών ή ασκήσεις σωματικού βάρους). Γνωρίζουμε ότι η κακή φυσική κατάσταση συντομεύει τη ζωή και ότι η αντιμετώπιση της απώλειας της μυϊκής δύναμης και της οστικής πυκνότητας καθώς μεγαλώνουμε μπορεί να βελτιώσει την ικανότητά μας να εκτελούμε καθημερινές εργασίες, μειώνοντας παράλληλα τον κίνδυνο πτώσεων και συναφών επιπλοκών.

Το περπάτημα από μόνο του δεν είναι αρκετό για τους περισσότερους ανθρώπους, αν και μπορεί να προσφέρει μια πλατφόρμα για πιο συγκεκριμένη, έντονη άσκηση. Επομένως, η αερόβια προπόνηση μέτριας έως υψηλής έντασης και η προπόνηση δύναμης θα πρέπει επίσης να ενσωματώνονται στα τακτικά προγράμματα άσκησης. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι το περπάτημα δεν έχει οφέλη, αλλά υπάρχουν πτυχές των επιδράσεων της άσκησης στην προαγωγή της υγείας που το περπάτημα από μόνο του δεν μπορεί να προσφέρει.

Carol Maher, φυσιοθεραπεύτρια: Η σωματική δραστηριότητα συνδέεται με σημαντικά και ευρέος φάσματος οφέλη για την υγεία, όπως μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, υπερβολικό βάρος και παχυσαρκία, διαβήτη τύπου 2, κατάθλιψη και άγχος, οστεοπόρωση και πολλούς καρκίνους. Το περπάτημα με μέτριο ρυθμό (5 χλμ./ώρα) μπορεί να επιτύχει σε μεγάλο βαθμό αυτά τα οφέλη, ειδικά εάν γίνεται σε συνεχείς περιόδους (ας πούμε, 10 λεπτά ή περισσότερο τη φορά). Φυσικά, το όφελος είναι ακόμη μεγαλύτερο εάν μπορείτε να κάνετε κάποια άσκηση υψηλότερης έντασης, όπως γρήγορο περπάτημα ή περπάτημα σε έναν λόφο, και να εντάξετε κάποια σωματική δραστηριότητα που προκαλεί τη δύναμη και την ισορροπία σας.

Julie Netto, εργοθεραπεύτρια: Το περπάτημα έχει πολλά οφέλη. Είναι μια δραστηριότητα που μπορεί εύκολα να προσαρμοστεί στους προσωπικούς σας στόχους. Μπορείτε εύκολα να αλλάξετε ρυθμό ή ένταση ή την απόσταση που διανύσατε. Η χρήση σκανδιναβικών μπαστουνιών πεζοπορίας μπορεί επίσης να τροποποιήσει τη δραστηριότητα, ώστε να είναι κάτι περισσότερο από μια απλή άσκηση κάτω άκρων. Το περπάτημα σε διαφορετικές κλίσεις και επιφάνειες ή η μεταφορά φορτίου ενώ περπατάτε μπορεί να προσθέσει ποικιλία και πρόκληση στην προπόνησή σας. Όσον αφορά την ευκολία, μπορείτε εύκολα να περπατήσετε και σε διάδρομο. Το περπάτημα έχει αποδειχθεί ότι έχει πολλά οφέλη για τη σωματική υγεία και υπόσχεται την ανακούφιση της κατάθλιψης. Υπάρχουν επίσης κοινωνικά υποστηρικτικές πτυχές, όπου θα μπορούσατε να γνωρίσετε άτομα στη γειτονιά ή την κοινότητά σας, ειδικά αν είστε ιδιοκτήτης σκύλου.

Kevin Netto, βιομηχανικός: Εάν μπορείτε να περπατήσετε ανεξάρτητα και να διατηρήσετε ταχύτητα 4-6 χλμ/ώρα για μισή ώρα την ημέρα, τότε το περπάτημα είναι επαρκής άσκηση. Το περπάτημα πρέπει να διατηρεί το ενδιαφέρον σας μακροπρόθεσμα. Μπορεί να προστατεύσει από χρόνιες ασθένειες και υπάρχει μικρότερος κίνδυνος τραυματισμού σε σύγκριση με άλλες μορφές άσκησης. Είναι επίσης δωρεάν (παπούτσια και ενεργή χρήση) και μπορούν να συμπεριληφθούν η οικογένεια, οι φίλοι και τα κατοικίδια σας. Στην πραγματικότητα, αυτά έχουν αποδειχθεί ότι είναι ένα μεγάλο κίνητρο για να συνεχίσετε το περπάτημα για άσκηση.

Το περπάτημα σε περιβάλλοντα με προκλήσεις μπορεί να είναι δύσκολο, καθώς η ρύπανση και το κλίμα είναι παράγοντες που μειώνουν τη συμμετοχή. Ένας διάδρομος μπορεί να είναι αρκετός, αλλά σε ποιον αρέσει το περπάτημα στο ίδιο σημείο; Ερευνήστε ομάδες πεζοπορίας και το πιο σημαντικό είναι να απολαύσετε την εμπειρία. Η άσκηση μπορεί να είναι το καλύτερο φάρμακο που έχετε πάρει ποτέ.

Tim Olds, Καθηγητής Επιστημών Υγείας: Περπατώντας θα βελτιώσετε την υγεία σας, αλλά το τρέξιμο θα σας φτάσει εκεί πολύ πιο γρήγορα. Ο μέσος ενήλικας Αυστραλός περπατά ψυχαγωγικά για περίπου 30 λεπτά την ημέρα, και αυτό αποτελεί περίπου το 40% του συνόλου της φυσικής του δραστηριότητας. Κάποτε περπατούσαμε πολύ περισσότερο. Σε μια μελέτη που προσομοιώνει τη ζωή στην πρώιμη αυστραλιανή αποικία του Σίδνεϊ, οι ερευνητές κατέγραψαν ανθρώπους να περπατούν 4-6 ώρες κάθε μέρα.

Ένα μέτριο περπάτημα απαιτεί περίπου τρεις φορές το μεταβολικό σας ρυθμό ανάπαυσης, το τρέξιμο και ο αθλητισμός απαιτούν πολύ περισσότερο -συνήθως επτά φορές. Τόσο το περπάτημα όσο και η έντονη άθληση θα μειώσουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου σε οποιαδήποτε ηλικία. Αλλά πρέπει να αφιερώσετε πολύ περισσότερο χρόνο περπατώντας: ένα λεπτό έντονου αθλητισμού αξίζει 3,5 λεπτά περπάτημα. Για να μειώσετε τον κίνδυνο θανάτου κατά 20%, για παράδειγμα, θα πρέπει να περπατάτε για 56 λεπτά την ημέρα. Θα έχετε το ίδιο όφελος τρέχοντας για 16 λεπτά.

Δείτε επίσης