Άθληση μετά από μεταμόσχευση οργάνου

Του Gareth Wiltshire, Lecturer, University of Bath.

Οι δωρεές οργάνων συνεχίζουν να αυξάνονται και ένας αυξανόμενος αριθμός χωρών υιοθετούν πολιτικές δωρεάς συναίνεσης. Αυτές οι πρόσφατες αλλαγές μπορούν εν μέρει να εξηγηθούν από την αύξηση της ευαισθητοποίησης του κοινού ότι η δωρεά οργάνων σώζει ζωές.

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η ζωή για τα άτομα που λαμβάνουν μεταμόσχευση οργάνων δεν θα είναι ποτέ η ίδια. Η εμπειρία του να είσαι λήπτης μεταμόσχευσης περιλαμβάνει τη διαχείριση συνεχιζόμενης ιατρικής θεραπείας, μια αβεβαιότητα για μελλοντική ασθένεια και μια περίπλοκη συναισθηματική σχέση με τον δότη -ζωντανό ή νεκρό.

Με έναν αυξανόμενο αριθμό ληπτών μεταμοσχεύσεων που χρησιμοποιούν τον αθλητισμό και την άσκηση ως μέσο για τη διατήρηση της υγείας και της ευεξίας μετά τη μεταμόσχευση τους, η έρευνά μας αποκαλύπτει για πρώτη φορά πώς ο αθλητισμός μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη ζωή των ληπτών μεταμόσχευσης καθώς αντιμετωπίζουν την πραγματικότητα της υγείας τους που εξαρτάται από το όργανο κάποιου άλλου.

Για πολλούς λήπτες μοσχεύματος, ειδικά εκείνους που χρειάζονται νεφρά, η μεταμόσχευση θεωρείται ως αντιμετώπιση και όχι ως ίαση ασθένειας. Αυτό σημαίνει ότι οι ασθενείς μπορεί να βασίζονται στη δωρεά οργάνων πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ζωής τους, γεγονός που τους καθιστά ιδιαίτερα ενήμερους για την ανάγκη να αναλάβουν την ευθύνη για τη φροντίδα της υγείας τους. Ένας συμμετέχων με μεταμοσχευμένο ήπαρ στη μελέτη μας είπε: Έχω πάντα επίγνωση ότι έχω το όργανο κάποιου μέσα μου. Πάντα το χτυπάω λίγο για να πω, «Είσαι καλά εκεί μέσα; Ήμουν καλός μαζί σου σήμερα;»

Πολλοί λήπτες μεταμοσχεύσεων βλέπουν τον αθλητισμό και την άσκηση ως βασικό τρόπο για να διατηρήσουν την υγεία τους και να διατηρήσουν το μεταμοσχευμένο όργανό τους όσο το δυνατόν πιο λειτουργικό. Η συμμετοχή σε σωματικές δραστηριότητες επιτρέπει στους ασθενείς να εργαστούν για τη διατήρηση της υγείας τους. Είναι σημαντικό ότι αυτή η αυτοφροντίδα βιώνεται επίσης με μια αίσθηση ευγνωμοσύνης και καθήκοντος απέναντι στον δότη και την οικογένεια του δωρητή. Όπως είπε ένας άλλος συνεντευξιαζόμενος: «Κάποιος έχει δωρίσει αυτά τα όργανα και εξαιτίας αυτού του ατόμου είσαι ζωντανός. Άρα τους το χρωστάς».

Οι λήπτες μεταμοσχεύσεων μπορούν επίσης να δουν τον αθλητισμό και την άσκηση ως έναν τρόπο επαναπροσδιορισμού του εαυτού τους. Αφού βρίσκονται σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση για μήνες ή μερικές φορές χρόνια, οι άνθρωποι μπορεί να έχουν δυσκολία στη μετατόπιση από το να βλέπουν τον εαυτό τους από άρρωστοι να είναι και πάλι υγιείς.

Ο αθλητισμός και η άσκηση μπορούν να είναι ένας τρόπος για να εξερευνήσετε νέες φυσικές ικανότητες και να ανακαλύψετε ξανά τις παλιές. Ένας άνδρας του οποίου η κυστική ίνωση είχε επηρεάσει την αναπνοή του από την παιδική του ηλικία σχολίασε: «Ήθελα να δείξω τους νέους μου πνεύμονες. Δεν θα ήταν καταπληκτικό να κάνω κάτι καρδιαγγειακό; Σκέφτηκα, λοιπόν, γιατί να μην γίνω μέλος σε έναν σύλλογο στίβου και να δω πού με βγάλει αυτό».

Πράγματι, ο αθλητισμός και η άσκηση παρέχουν απτά ορόσημα για νέους λήπτες μεταμόσχευσης. Λειτουργούν ως σημείο αναφοράς για την κατάσταση της υγείας, παρέχουν κινητοποιητικούς στόχους και δίνουν ευκαιρίες για να εορταστεί η επιβίωση.

Σε όλο τον κόσμο, υπάρχουν πλέον ευκαιρίες να ανταγωνιστείτε άλλους λήπτες μεταμοσχεύσεων σε εκδηλώσεις όπως οι Αυστραλιανοί Αγώνες Μεταμοσχεύσεων, το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Μεταμοσχεύσεων Καρδιάς και Πνεύμονα και ακόμη και οι Παγκόσμιοι Αγώνες Μεταμοσχεύσεων που διεξάγονται κάθε δύο χρόνια. Αυτά τα γεγονότα έχουν την αξία να παρέχουν σπάνιες και σημαντικές ευκαιρίες για την οικοδόμηση κοινωνικών σχέσεων με άλλους λήπτες μεταμόσχευσης. Μετά από συχνά απομονωμένες εμπειρίες ασθένειας, οι κοινωνικές σχέσεις σε αυτές τις εκδηλώσεις παρέχουν στους συμμετέχοντες συναισθηματική υποστήριξη, συμβουλές για την υγεία και γνώση για το τι να περιμένουν στο μέλλον. Με τα λόγια ενός αθλούμενου: «Είναι καλό να βλέπουμε ότι χιλιάδες άλλοι άνθρωποι περνούν το ίδιο πράγμα και με επιτυχία. Σας δίνει ελπίδα ότι μπορείτε να συνεχίσετε να προχωράτε και να συνεχίσετε να ζείτε για όσο το δυνατόν περισσότερο».

Φυσικά, η αυξημένη κοινωνική απήχηση έχει λιγότερο θετική επίδραση όταν οι συμμετέχοντες μαθαίνουν για την κακή υγεία ή το θάνατο φίλων και συμπαικτών. Όταν συνέβη αυτό, ένας λήπτης μεταμόσχευσης είπε: «Υποθέτω ότι ίσως έχω έναν υποκείμενο φόβο ότι η ηπατική μου νόσος θα επανέλθει μια μέρα. Δεν περιμένω με κανέναν τρόπο ότι θα γίνει, αλλά σε βάζει να το σκεφτείς λίγο. Είναι μια υγιής υπενθύμιση ότι δεν είναι όλα απλή ιστιοπλοΐα».

Απλή ιστιοπλοΐα δεν είναι. Ωστόσο, οι ασθενείς που μεταμοσχεύθηκαν πρόσφατα και οι ιατρικές τους ομάδες θα πρέπει να γνωρίζουν τις ευκαιρίες συμμετοχής στον αθλητισμό και την άσκηση και τους τρόπους με τους οποίους αυτό μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία τους από την ασθένεια. Για οποιονδήποτε είναι εγγεγραμμένος ως δωρητής οργάνων, αυτή η διαφωτιστική έρευνα μπορεί επίσης να δείξει πώς οι λήπτες μεταμόσχευσης συχνά αξιοποιούν στο έπακρο το «δώρο της ζωής» –όταν είναι αρκετά τυχεροί να το λάβουν.

Δείτε επίσης