Το 30% των ατόμων κανονικού βάρους σύμφωνα με τον ΔΜΣ έχουν υπερβολικό λίπος

Ερευνητές από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας της Ιατρικής Σχολής του TAU εξέτασαν τα ανθρωπομετρικά δεδομένα 3.000 Ισραηλινών γυναικών και ανδρών καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι το ποσοστό του σωματικού λίπους είναι ένας πολύ πιο αξιόπιστος δείκτης της συνολικής υγείας και του καρδιομεταβολικού κινδύνου ενός ατόμου από τον δείκτη ΔΜΣ (Δείκτη Μάζας Σώματος), που χρησιμοποιείται ευρέως σήμερα. Οι ερευνητές λένε ότι το ποσοστό σωματικού λίπους θα πρέπει να γίνει το χρυσό πρότυπο και συνιστούν τον εξοπλισμό των κλινικών σε όλο το Ισραήλ με κατάλληλες συσκευές.

Η μελέτη έγινε από τον καθηγητή Yftach Gepner και τους συνεργάτες του. Βασίστηκε σε δεδομένα από το Yair Lahav Nutrition Center στο Τελ Αβίβ. Η εργασία δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Nutrition.

Ο Gepner ανέφερε: «Το Ισραήλ κατέχει ηγετική θέση στην παιδική παχυσαρκία και περισσότερο από το 60% των ενηλίκων της χώρας ορίζονται ως υπέρβαροι. Ο επικρατέστερος δείκτης από αυτή την άποψη είναι ο ΔΜΣ, με βάση τα μέτρα βάρους και ύψους. Ωστόσο, παρά την προφανή διαισθητική σχέση μεταξύ του υπερβολικού βάρους και της παχυσαρκίας, το πραγματικό μέτρο για την παχυσαρκία είναι το ποσοστό του σώματος σε λίπος, με τις μέγιστες φυσιολογικές τιμές να ορίζονται στο 25% για τους άνδρες και στο 35% για τις γυναίκες.

«Η υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος ορίζεται ως παχυσαρκία και μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από δυνητικά απειλητικές για τη ζωή καρδιομεταβολικές ασθένειες: καρδιακές παθήσεις, διαβήτης, λιπαρό ήπαρ, νεφρική δυσλειτουργία και άλλα. Η διαφορά μεταξύ των δύο δεικτών έχει δημιουργήσει ένα παράδοξο φαινόμενο που ονομάζεται «παχυσαρκία με κανονικό βάρος», δηλαδή υψηλότερο από το κανονικό ποσοστό σωματικού λίπους σε άτομα κανονικού βάρους σύμφωνα με τον ΔΜΣ. Σε αυτή τη μελέτη εξετάσαμε τον επιπολασμό αυτού του φαινομένου στον ενήλικο πληθυσμό του Ισραήλ».

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα ανθρωπομετρικά δεδομένα 3.000 γυναικών και ανδρών: τιμές ΔΜΣ, σαρώσεις DXA (dual x-ray absorptiometry: χρησιμοποιώντας ακτίνες Χ για τη μέτρηση της σύστασης του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της περιεκτικότητας σε λίπος) και καρδιομεταβολικούς δείκτες αίματος.

Περίπου το ένα τρίτο των συμμετεχόντων, για την ακρίβεια σε 967 άτομα, βρέθηκαν να είναι κανονικού βάρους με ΔΜΣ από 18,5 έως 24,9 kg/m2 αλλά με ευρεία κατανομή σωματικού λίπους (4 – 49%). Από αυτούς, το 38,5% των γυναικών και το 26,5% των ανδρών αναγνωρίστηκαν ως «παχύσαρκοι κανονικού βάρους», έχοντας υπερβολικό λίπος παρά το κανονικό τους βάρος (πάνω από 25% για τους άνδρες και πάνω από 35% για τις γυναίκες). Το 69,6% των ανδρών και το 88,8% των γυναικών στην κατηγορία των υπέρβαρων (ΔΜΣ – 25-29,9 kg/m2), ήταν πάνω από το όριο της παχυσαρκίας.

Είναι ενδιαφέρον ότι μόνο το 3,5% των παχύσαρκων ανδρών κανονικού βάρους, με ποσοστό λίπους πάνω από 25%, είχαν περιφέρεια μέσης πάνω από 102 εκατοστά. Αυτή η παρατήρηση αμφισβητεί την ικανότητα της περιφέρειας μέσης να ορίζει άνδρες με κανονικό ΔΜΣ αλλά αυξημένο λίπος.

Το φαινόμενο των παχύσαρκων κανονικού βάρους περιγράφηκε για πρώτη φορά στη δεκαετία του 1990. Αυτά τα άτομα αντιπροσωπεύουν μια νέα κατηγορία παχυσαρκίας που χαρακτηρίζεται από υψηλό σωματικό λίπος παρά το γεγονός ότι έχουν φυσιολογικό ΔΜΣ. Υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος με χαμηλή μυϊκή μάζα μπορεί να υποδηλώνει σαρκοπενία.

Αντιστοιχίζοντας το ποσοστό σωματικού λίπους με δείκτες αίματος για καθένα από αυτά τα άτομα, η μελέτη βρήκε μια συσχέτιση μεταξύ της «παχυσαρκίας κανονικού βάρους» και των υψηλών επιπέδων σακχάρου, τριγλυκεριδίων και χοληστερόλης -σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για μια σειρά καρδιομεταβολικών ασθενειών. Ταυτόχρονα, το 30% των ανδρών και το 10% των γυναικών που αναγνωρίστηκαν ως υπέρβαροι βρέθηκαν να έχουν φυσιολογικό ποσοστό σωματικού λίπους.

H σχέση υψηλού ποσοστού λίπους και ΔΜΣ σε 3.000 γυναίκες και άνδρες. Υψηλό ποσοστό λίπους σημαίνει πάνω από 25% για τους άνδρες και πάνω από 35% για τις γυναίκες. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το 26% των ανδρών και το 38% των γυναικών στο κανονικό εύρος του ΔΜΣ (18,5–24,9 kg/m2), είχαν ποσοστό λίπους πάνω από το όριο. Το 70% των ανδρών και περίπου το 90% των γυναικών στην κατηγορία των υπέρβαρων (ΔΜΣ – 25-29,9 kg/m2), ήταν πάνω από το όριο της παχυσαρκίας.

Ο Gepner είπε: «Τα ευρήματά μας είναι κάπως ανησυχητικά, υποδεικνύοντας ότι η παχυσαρκία με κανονικό βάρος είναι πολύ πιο συχνή στο Ισραήλ απ’ ό,τι είχαμε υποθέσει. Επιπλέον, αυτά τα άτομα, όντας εντός του κανονικού εύρους, σύμφωνα με τον δείκτη ΔΜΣ, συνήθως περνούν “κάτω από το ραντάρ”. Σε αντίθεση με τους ανθρώπους που αναγνωρίζονται ως υπέρβαροι, δεν λαμβάνουν καμία θεραπεία ή οδηγίες για την αλλαγή της διατροφής ή του τρόπου ζωής τους -κάτι που τους θέτει σε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιομεταβολικές ασθένειες».

To πραγματικά υπερβάλλον σωματικό λίπος ανάλογα με την κατηγορία του Δείκτη Μάζας Σώματος.

Με βάση τα ευρήματά τους, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το ποσοστό σωματικού λίπους είναι πιο αξιόπιστος δείκτης της γενικής υγείας ενός ατόμου από τον ΔΜΣ. Ως εκ τούτου, το ποσοστό σωματικού λίπους πρέπει να γίνει το κυρίαρχο πρότυπο υγείας και προτείνουν ορισμένα βολικά και προσβάσιμα εργαλεία για το σκοπό αυτό: μετρήσεις πτυχών που υπολογίζουν το σωματικό λίπος με βάση το πάχος του στρώματος λίπους κάτω από το δέρμα και μια φιλική προς το χρήστη συσκευή μέτρησης της ηλεκτρικής αγωγιμότητας του σώματος, που χρησιμοποιείται ήδη σε πολλά γυμναστήρια. «Συνιστούμε να εξοπλιστούν όλες οι κλινικές με κατάλληλες συσκευές για τη μέτρηση της περιεκτικότητας σε σωματικό λίπος και να μετατραπεί σταδιακά σε χρυσό πρότυπο τόσο στο Ισραήλ όσο και παγκοσμίως, για την πρόληψη ασθενειών και πρόωρης θνησιμότητας», είπε ο Gepner.

Περισσότερες πληροφορίες: Yair Lahav et al, The paradox of obesity with normal weight; a cross-sectional study, Frontiers in Nutrition (2023). DOI: 10.3389/fnut.2023.1173488.

Δείτε επίσης