Αναβάθμιση 80 Νοσοκομείων και 156 Κέντρων Υγείας -προϋπολογισμός 400 εκατ. ευρώ

Στη δρομολογούμενη αναβάθμιση των 80 νοσοκομειακών μονάδων και των 156 Κέντρων Υγείας με προϋπολογισμό άνω των 400 εκατομμυρίων ευρώ αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την επίσκεψη του νωρίτερα σήμερα στο Γενικό Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Πειραιά «Μεταξά», κατά την οποία ενημερώθηκε για την πορεία των εργασιών ανακαίνισης και εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων του νοσοκομείου, παρουσία του Υπουργού Υγείας, ‘Αδωνι Γεωργιάδη και του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκου Παπαθανάση. Μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «βήμα -βήμα χτίζουμε το νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο έχουμε οραματιστεί και το οποίο αξίζουν όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες. Εδώ σήμερα, σε αυτό το εμβληματικό αντικαρκινικό νοσοκομείο, βλέπουμε μια μικρή πτυχή ενός πολύ μεγάλου κατασκευαστικού έργου, το οποίο εκτείνεται σε ολόκληρη την επικράτεια. Ογδόντα νοσοκομεία, 156 κέντρα υγείας, με προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 400 εκατομμύρια ευρώ και χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλάζουν την όψη των υποδομών της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας και της τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας στην πατρίδα μας.

Θέλω να επαναλάβω ότι το έργο το οποίο βλέπετε εδώ να εξελίσσεται, όπως και πάρα πολλά άλλα αντίστοιχα έργα, χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης, τα 36 δισεκατομμύρια ευρώ τα οποία η κυβέρνησή μας εξασφάλισε μετά τον Covid για να στηρίξουμε την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, αλλά και την αναβάθμιση κρίσιμων κοινωνικών υποδομών.

Και το λέω αυτό διότι βρισκόμαστε τρεις μήνες πριν από τις ευρωεκλογές και προφανώς το βασικό ζητούμενο και σε αυτή την κάλπη η οποία έρχεται είναι ποια θα είναι εκείνη η πολιτική δύναμη η οποία θα μπορεί να διεκδικεί προς όφελος των Ελλήνων πολιτών αυτά που τους αξίζουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Θέλω να τονίσω ότι το Ταμείο Ανάκαμψης είναι μία μόνο πηγή χρηματοδότησης για τις σημαντικές παρεμβάσεις που κάνουμε στην υγεία. Υπάρχουν κι άλλες παρεμβάσεις που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ 2021-2027, όπως παραδείγματος χάρη η ενεργειακή αναβάθμιση αυτού του νοσοκομείου.

Αλλά θέλω επίσης να τονίσω ότι οι παρεμβάσεις μας δεν περιορίζονται μόνο στην αναβάθμιση των υποδομών. Δίνουμε μεγάλη έμφαση στις νέες ψηφιακές υπηρεσίες υγείας, στις σημαντικές προσλήψεις και στην ενίσχυση του ΕΣΥ με μόνιμο προσωπικό.

Αλλά και στις προληπτικές εξετάσεις, οι οποίες κι αυτές χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης, ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα, το Πρόγραμμα “Δοξιάδης”, το οποίο θα έχει ως σκοπό να εντοπίζουμε ασθένειες πολύ πριν χρειάζονται οι ασθενείς να νοσηλεύονται σε νοσοκομεία όπως το “Μεταξά”. Γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ειδικά στον καρκίνο η έγκαιρη διάγνωση είναι αυτή η οποία σώζει τελικά ζωές και γι’ αυτό και υπηρετούμε αυτή τη συνεκτική πολιτική με πολύ μεγάλη συνέπεια.

Θα επαναλάβω, τέλος, ακόμα μια φορά, ότι η αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και η στήριξη της υγείας συνολικά στη χώρα μας αποτελούσε μία από τις κύριες προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησής μας. Με πολύ μεγάλη συστηματικότητα και παρά τις δυσκολίες που μπορεί να συναντούμε, υλοποιούμε αυτή τη δέσμευση.

Στηριζόμαστε σε όλο το προσωπικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Θέλω για ακόμα μία φορά -το κάνω κάθε φορά που επισκέπτομαι οποιαδήποτε δομή υγείας- να τους ευχαριστήσω, την καθεμία και τον καθένα ξεχωριστά, για όλη την πλάτη την οποία έβαλαν τη δύσκολη εποχή του Covid. Δεν πρέπει να τα ξεχνάμε αυτά. Και νομίζω ότι και οι ίδιες και οι ίδιοι γνωρίζουν ότι, στα πλαίσια των δημοσιονομικών δυνατοτήτων, η κυβέρνηση αυτή θα εξακολουθεί να στηρίζει τους γιατρούς μας, τους νοσηλευτές μας, το προσωπικό μας, όπως παραδείγματος χάρη ήδη κάναμε με την αύξηση των επιδομάτων που δίνουμε για τις εφημερίες».

Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι στο πλαίσιο των εργασιών στο «Μεταξά» θα γίνει καθολική ανακαίνιση του έκτου και του έβδομου ορόφου, αλλά και του επιπέδου -1, όπου χωροθετείται η Μονάδα Ακτινοθεραπειών. Μεταξύ άλλων, θα ανακατασκευαστούν ή θα αντικατασταθούν δάπεδα, η υποδομή των θαλάμων ασθενών, λουτρά, κουζίνες, ο φωτισμός, συστήματα πυρασφάλειας και κλήσης νοσηλευτών και ηλεκτρικές εγκαταστάσεις.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Υγείας ‘Αδωνις Γεωργιάδης ανέφερε: «Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη υλοποιεί αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενός νέου Εθνικού Συστήματος Υγείας, που εκτείνεται στη μεγαλύτερη κτιριακή αναβάθμιση, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, των νοσοκομείων της χώρας και των περισσότερων κέντρων υγείας, την αγορά καινούργιου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, πάλι μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, την ενεργειακή αναβάθμιση των δημοσίων νοσοκομείων μέσω του ΕΣΠΑ και την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων αλλά και πολλών χιλιάδων προσλήψεων προσωπικού που θα δώσει στον ελληνικό λαό ένα καινούργιο και πολύ καλύτερο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ευχαριστούμε πολύ τον Πρωθυπουργό».

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης επεσήμανε: «Ένα από τα ορόσημα του Ταμείου Ανάκαμψης είναι η ανακαίνιση 80 νοσοκομείων και 156 κέντρων υγείας. Σήμερα, εδώ στο “Μεταξά”, παρακολουθούμε την εξέλιξη αυτής της ανακαίνισης, η οποία θα συμπληρωθεί και με μία ενεργειακή αναβάθμιση, η οποία θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ 2021-2027. Συνεχίζουμε προσφέροντας καλύτερες υπηρεσίες σε όλους τους συμπολίτες μας».

Το πρόγραμμα πρόληψης για τους καρκίνους του μαστού και του τραχήλου της μήτρας

Από την 1η Μαρτίου έχει ξεκινήσει ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας με στόχο μέχρι το τέλος του 2025 να έχουμε 1.290.000 γυναίκες που θα έχουν κάνει έλεγχο σε όλες τις κρίσιμες ηλικίες». Αυτό δήλωσε στη Βουλή, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.

«Επομένως αναδεικνύεται ως προτεραιότητα η γεφύρωση του χάσματος των φύλων στον τομέα της υγείας καθόσον θα τους επιτρέψει να ζούνε οι γυναίκες πιο υγιείς και να κάνουν μια πιο ποιοτική ζωή. Η ποιοτική, οικονομικά προσιτή και προσβάσιμη υγειονομική περίθαλψη, αποτελεί κρίσιμη πτυχή της διασφάλισης της πολυεπίπεδης ευημερίας των γυναικών», επισήμανε η κυρία Ευθυμίου.

«Η ανισότητα μεταξύ των δύο φύλων δυστυχώς εξακολουθεί να υπάρχει και στην υγεία», αναγνώρισε ο υπουργός Υγείας προσθέτοντας ότι «σκοπός της κυβέρνησης είναι να εξαλειφθεί καθώς δεν είναι μόνο ζήτημα δικαιωμάτων αλλά αποτελεί και πολύ κρίσιμο παράγοντα επιτυχίας τής οικονομικής ανάπτυξης να συμμετάσχει η γυναίκα ισότιμα σε όλα τα επίπεδα».

Έμφαση έδωσε ο κ. Γεωργιάδης στο «πρόγραμμα Σπύρος Δοξιάδης», σημειώνοντας ότι «είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων που έχει γίνει ποτέ στη χώρα και κατά βάση είναι προσανατολισμένο στην διερεύνηση της υγείας των γυναικών».

«Τα δύο μεγαλύτερα προγράμματα του είναι το πρόγραμμα για τη πρόληψη του καρκίνου του μαστού στο οποίο έχουν ήδη διενεργηθεί 300.000 δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις και ο στόχος είναι μέχρι τέλος του 2025 να έχουμε ξεπεράσει το 1.300.000 δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις σε γυναίκες.

Ταυτόχρονα, έχει ξεκινήσει από 1η Μαρτίου ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Ο στόχος μας είναι μέχρι το τέλος του 2025 να έχουμε 1.290.000 γυναίκες που θα έχουν κάνει έλεγχο σε όλες τις κρίσιμες ηλικίες», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

Όπως είπε, «σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την πρόληψη και εξάλειψη του καρκίνου της μήτρας, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι μια ασθένεια που με τον έγκαιρο εμβολιασμό των γυναικών μπορεί να σβήσει και να εξαλειφθεί».

«Για πρώτη φορά έχουμε ένα τόσο μεγάλο πρόγραμμα δωρεάν εξετάσεων και είναι κρίμα να μην αξιοποιηθεί στο 100%. Κάποιες θα σώσουν σίγουρα τη ζωή τους. Στατιστικά είναι απολύτως βέβαιον αυτό.

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι μια ασθένεια που μπορεί να εξαλειφθεί με τον έγκαιρο εμβολιασμό των κοριτσιών μέχρι την ηλικία των 15 ετών», υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης.

Έμφαση έδωσε όμως και στον εμβολιασμό των αγοριών σε νεαρές ηλικίες για τον ιό HPV καθώς όπως είπε, αν το κάνουν ο ιός εξαλείφεται».

«Είναι μια ασθένεια κονδυλωμάτων που αν την αντιμετωπίσεις έγκαιρα σώζει ζωές. Αν την αφήσεις, στον άνδρα -όχι στις γυναίκες- οδηγεί ορισμένες φορές σε νεοπλασίες», ανέφερε και συμπλήρωσε: «Είναι στατιστικά αποδεδειγμένο ότι αν σε μια κρίσιμη μάζα γίνει ο εμβολιασμός στην ώρα του, σε μερικά χρόνια ο καρκίνος του τραχήλου τής μήτρας παύει να υπάρχει και αυτό σημαίνει πολλές κερδισμένες ζωές αλλά και πολύ ψηλότερη ποιότητας ζωής γιατί δεν είναι μόνο οι γυναίκες που θα πεθάνουν από καρκίνο αλλά είναι και οι γυναίκες που θα σωθούν αλλά θα έχουν χάσει χρόνια από τη ζωή και αυτές και οι οικογένειες τους, από τις βαριές θεραπείες».

Τέλος, ο κ. Γεωργιάδης έκανε γνωστό ότι «στο ετήσιο εθνικό σχέδιο δράσης του Υπουργείου Υγείας και μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης υπάρχει ειδικό πρόγραμμα για τις σχέσεις μητέρας- παιδιού- οικογένειας για τη ψυχική υγεία».

«Στόχος μας είναι να μπορέσουμε να δώσουμε υπηρεσίες ψυχικής υγείας, κυρίως σε μητέρες, οι οποίες ίσως δεν είχαν ποτέ γνώση ότι υπάρχουν προγράμματα που είναι στη διάθεση τους και μπορούν να αλλάξουν πραγματικά τη ζωή τους», κατέληξε ο υπουργός Υγείας.

Δείτε επίσης