Ένα υψηλό φορτίο οξέων στη διατροφή έχει συσχετιστεί με χρόνια χαμηλού βαθμού μεταβολική οξέωση, φλεγμονή και παχυσαρκία. Επιπλέον, μελέτες διαπίστωσαν μια σχέση δόσης-απόκρισης μεταξύ του φορτίου οξέων στη διατροφή, της συχνότητας εμφάνισης μεταβολικού συνδρόμου και του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων.
Ο φώσφορος και η πρωτεΐνη της διατροφής που βρίσκονται στο κρέας, το ψάρι, τα αυγά, το τυρί και ορισμένα δημητριακά απελευθερώνουν πρόδρομες ουσίες οξέων. Αντίθετα, τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά έχουν αλκαλοποιητική δράση. Οι αλκαλικές δίαιτες έχουν συσχετιστεί με πολλά οφέλη για την υγεία, όπως απώλεια βάρους, βελτιωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη και χαμηλότερη αρτηριακή πίεση.
Οι μεσογειακές και οι βίγκαν δίαιτες έχουν μελετηθεί εδώ και καιρό για τις ευεργετικές τους επιδράσεις στην υγεία, αλλά ο βαθμός στον οποίο αυτά τα διατροφικά πρότυπα επηρεάζουν το διατροφικό όξινο φορτίο πρέπει ακόμη να διερευνηθεί.
Μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή του 2021 στη Γερμανία έδειξε ότι, σε σύγκριση με μια διατροφή πλούσια σε κρέας, μια βίγκαν διατροφή μείωσε σημαντικά το διαιτητικό φορτίο οξέος. Μια άλλη τυχαιοποιημένη δοκιμή 244 υπέρβαρων ενηλίκων στις Ηνωμένες Πολιτείες διαπίστωσε σημαντική μείωση του διαιτητικού φορτίου οξέος σε μια vegan διατροφή, η οποία συσχετίστηκε με απώλεια βάρους, βελτιωμένη σύνθεση σώματος και ευαισθησία στην ινσουλίνη, ανεξάρτητα από την πρόσληψη ενέργειας.
Λείπουν τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές που διερευνούν την επίδραση της μεσογειακής διατροφής στο διαιτητικό φορτίο οξέος, υπογραμμίζοντας τη σημασία αυτής της διασταυρούμενης δοκιμής. Τώρα μιαυχαιοποιημένη διασταυρούμενη δοκιμή βρήκε ότι σε σύγκριση με μια μεσογειακή διατροφή, το φορτίο οξέος μειώθηκε σημαντικά σε μια βίγκαν δίαιτα χαμηλών λιπαρών και συσχετίστηκε με απώλεια βάρους. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Nutrition.
«Η κατανάλωση τροφών που παράγουν οξύ, όπως το κρέας, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά, μπορεί να αυξήσει το φορτίο οξέος στη διατροφή ή την ποσότητα των οξέων που καταναλώνονται, προκαλώντας φλεγμονή που συνδέεται με την αύξηση βάρους. Αλλά η αντικατάσταση των ζωικών προϊόντων με φυτικές τροφές όπως φυλλώδη λαχανικά, μούρα και όσπρια μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση της απώλειας βάρους και στη δημιουργία ενός υγιούς μικροβιώματος του εντέρου», ανέφερε η Hana Kahleova, κύρια συγγραφέας της μελέτης
Αυτή η νέα έρευνα περιελάμβανε 62 υπέρβαρους ενήλικες που τυχαιοποιήθηκαν σε μια μεσογειακή ή μια βίγκαν δίαιτα χαμηλών λιπαρών για 16 εβδομάδες, χωρισμένες από μια περίοδο κάθαρσης τεσσάρων εβδομάδων, ακολουθούμενη από επιπλέον 16 εβδομάδες στην εναλλακτική δίαιτα.
Τα διατροφικά αρχεία των συμμετεχόντων χρησιμοποιήθηκαν για τον υπολογισμό του φορτίου οξέος της διατροφής, το οποίο συνήθως εκτιμάται με δύο βαθμολογίες: Δυνητικό Νεφρικό Φόρτιο Οξέος (PRAL) και Καθαρή Ενδογενής Παραγωγή Οξέος (NEAP). Μια υψηλότερη βαθμολογία υποδηλώνει υψηλότερο φορτίο οξέος της διατροφής.
Τα ζωικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένου του κρέατος, του ψαριού, των αυγών και του τυριού, προκαλούν στο σώμα να παράγει περισσότερο οξύ, αυξάνοντας το φορτίο οξέος της διατροφής, το οποίο συνδέεται με χρόνια φλεγμονή που διαταράσσει τον μεταβολισμό και μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο σωματικό βάρος. Οι φυτικές δίαιτες, οι οποίες είναι πιο αλκαλικές, σχετίζονται με την απώλεια βάρους, τη βελτιωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη και τη χαμηλότερη αρτηριακή πίεση.
Στη νέα ανάλυση, τόσο οι βαθμολογίες PRAL όσο και NEAP μειώθηκαν σημαντικά με τη βίγκαν διατροφή, χωρίς σημαντική αλλαγή στην μεσογειακή διατροφή. Η μείωση του διαιτητικού φορτίου οξέος συσχετίστηκε με την απώλεια βάρους και αυτή η συσχέτιση παρέμεινε σημαντική ακόμη και μετά την προσαρμογή για αλλαγές στην πρόσληψη ενέργειας. Το σωματικό βάρος μειώθηκε κατά περίπου 6 κιλά στη βίγκαν διατροφή, σε σύγκριση με καμία αλλαγή στην μεσογειακή διατροφή.
Οι συγγραφείς λένε ότι η αλκαλοποιητική δράση μιας βίγκαν διατροφής, η οποία αυξάνει το επίπεδο pH του σώματος για να το κάνει λιγότερο όξινο, μπορεί επίσης να βοηθήσει στην προώθηση της απώλειας βάρους.
Οι κορυφαίες αλκαλοποιητικές τροφές περιλαμβάνουν λαχανικά, ιδιαίτερα φυλλώδη λαχανικά, μπρόκολο, παντζάρια, σπαράγγια, σκόρδο, καρότα και λάχανο, φρούτα, όπως μούρα, μήλα, κεράσια, βερίκοκα ή πεπόνι, όσπρια, για παράδειγμα φακές, ρεβίθια, μπιζέλια, φασόλια ή σόγια και δημητριακά, όπως κινόα ή κεχρί.
Περισσότερες πληροφορίες: Kahleova, H., et al. (2025). Dietary acid load on the Mediterranean and a vegan diet: a secondary analysis of a randomized, cross-over trial. Frontiers in Nutrition. doi.org/10.3389/fnut.2025.1634215.