Όταν τα καρδιακά κύτταρα καίνε λίπος χωρίς τους φυσιολογικούς μεταβολικούς ελέγχους, μπορούν να εξαντλήσουν ένα λιπίδιο απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία των μιτοχονδρίων, σύμφωνα με μια μελέτη ερευνητών του UT Southwestern Medical Center. Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο Journal of Clinical Investigation, εντοπίζουν έναν μηχανισμό που συνδέει τον διαταραγμένο ενεργειακό μεταβολισμό με την καρδιακή ανεπάρκεια και υποδεικνύουν πιθανές στρατηγικές για έγκαιρη παρέμβαση.
«Αυτή η μελέτη αμφισβητεί μια παλαιόθεν υπόθεση ότι η μεγιστοποίηση της καύσης λίπους είναι ευεργετική για την καρδιά», δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας Jay Horton, Διευθυντής του Κέντρου Ανθρώπινης Διατροφής και Καθηγητής Εσωτερικής Ιατρικής και Μοριακής Γενετικής στο UT Southwestern. «Αποδεικνύει ότι η ανεξέλεγκτη οξείδωση λιπαρών οξέων (FAO) καταστρέφει παραδόξως την ίδια τη μιτοχονδριακή αρχιτεκτονική της καρδιάς μέσω της εξάντλησης της καρδιολιπίνης, ενός απαραίτητου δομικού λιπιδίου.»
Η FAO, η διαδικασία με την οποία τα κύτταρα διασπούν τα λίπη για να παράγουν ενέργεια, παρέχει το μεγαλύτερο μέρος του καυσίμου για μια υγιή καρδιά. Ωστόσο, καθώς η καρδιακή ανεπάρκεια αναπτύσσεται, η καρδιά συχνά απομακρύνεται από το λίπος και βασίζεται περισσότερο στη γλυκόζη, ένα πρότυπο που έχει τροφοδοτήσει συζητήσεις σχετικά με το αν η μειωμένη FAO συμβάλλει στη νόσο ή βοηθά στην προστασία της αποτυγχάνουσας καρδιάς. Η μελέτη το Δρ. Horton και των συνεργατών του υποδηλώνει ότι υπό ορισμένες συνθήκες, αυτή η μετατόπιση μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της μιτοχονδριακής λειτουργίας όταν ο μεταβολισμός των λιπαρών γίνεται υπερβολικός.
Για να εξετάσουν τι συμβαίνει όταν η καρδιά δεν μπορεί να ρυθμίσει σωστά τη χρήση καυσίμου της, αφαιρέθηκαν γενετικά δύο συγγενή ένζυμα, η ακετυλο-CoA καρβοξυλάση 1 και 2, από τα μυοκαρδιακά κύτταρα ποντικών. Αυτά τα ένζυμα βοηθούν κανονικά στον έλεγχο του πόσα λιπαρά οξέα εισέρχονται στα μιτοχόνδρια, τις κυτταρικές δομές που παράγουν ενέργεια. Χωρίς αυτόν τον έλεγχο, τα ποντίκια ανέπτυξαν διευρυμένες καρδιές και εξασθενημένη αντλητική λειτουργία του αίματος.
Η περαιτέρω ανάλυση έδειξε πώς εκτυλίχθηκε η βλάβη. Η ανεξέλεγκτη καύση λίπους εξάντλησε το λινολεϊκό οξύ, ένα διαιτητικό λιπαρό οξύ που χρειάζεται η καρδιά για να διατηρήσει την καρδιολιπίνη. Καθώς τα επίπεδα καρδιολιπίνης μειώθηκαν, η ενεργειακή μηχανή των μιτοχονδρίων κατέρρευσε, και τα ποντίκια ανέπτυξαν διατατική μυοκαρδιοπάθεια, μια μορφή καρδιακής ανεπάρκειας που χαρακτηρίζεται από μια διευρυμένη, εξασθενημένη καρδιά.
Η μελέτη τέσταρε επίσης αν ο περιορισμός της εισόδου λιπαρών οξέων στα μιτοχόνδρια, όπου λαμβάνει χώρα η FAO, θα μπορούσε να αλλάξει την πορεία της νόσου.
«Ο συγχρονισμός έχει σημασία για τη θεραπεία με στόχο τη FAO στην καρδιακή ανεπάρκεια», δήλωσε η πρώτη συγγραφέας Chai-wan Kim, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Κέντρο Ανθρώπινης Διατροφής και Εσωτερικής Ιατρικής στο UT Southwestern.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι φάρμακα που αναστέλλουν την CPT1, μια πρωτεΐνη που βοηθά στη μεταφορά λιπαρών οξέων στα μιτοχόνδρια, απέτρεψαν την καρδιακή ανεπάρκεια όταν χορηγήθηκαν έγκαιρα, πριν αναπτυχθεί η καρδιακή δυσλειτουργία. Ωστόσο, η ίδια προσέγγιση δεν βελτίωσε την καρδιακή λειτουργία μόλις η μυοκαρδιοπάθεια είχε εγκατασταθεί.
Τα προκλινικά αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι οι θεραπείες που στοχεύουν τον καρδιακό μεταβολισμό μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικές πριν από την ανάπτυξη σημαντικής καρδιακής δυσλειτουργίας. Αναδεικνύουν επίσης την καρδιολιπίνη και τα σχετιζόμενα μιτοχονδριακά λιπίδια ως πιθανούς δείκτες κινδύνου ή στόχους για νέες θεραπείες, αν και οι ερευνητές ανέφεραν ότι απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να προσδιοριστεί αν οι ίδιοι μηχανισμοί συμβαίνουν και σε ασθενείς.
Η μελέτη βασίζεται σε προηγούμενη εργασία του Horton Lab που έδειξε ότι ο αποκλεισμός των ενζύμων ακετυλο-CoA καρβοξυλάσης μπορεί να μειώσει τη συσσώρευση λίπους στο ήπαρ. Μελετώντας αυτά τα ένζυμα στην καρδιά, η νέα έρευνα δείχνει πώς οι επιδράσεις της αλλαγής του μεταβολισμού των λιπαρών μπορεί να διαφέρουν σημαντικά ανάλογα με το όργανο.
«Αυτή η εργασία υποδηλώνει ότι ο στόχος δεν θα πρέπει να είναι απλώς η αύξηση ή η μείωση της FAO. Αντιθέτως, η καρδιά χρειάζεται μεταβολική ευελιξία που να διατηρεί την FAO εντός ενός υγιούς εύρους», δήλωσε ο Δρ Horton. «Αυτή η ισορροπία είναι σημαντική τόσο για την παραγωγή ενέργειας όσο και για την υγεία της μιτοχονδριακής μεμβράνης, και μπορεί να καθοδηγήσει μελλοντικές προσεγγίσεις για τη θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκειας.»
Τα ευρήματα μπορεί επίσης να ενημερώσουν μελλοντικές μελέτες της καρδιακής νόσου που συνδέεται με την παχυσαρκία, τον διαβήτη τύπου 2 και το μεταβολικό σύνδρομο – καταστάσεις που μπορούν να εκθέσουν την καρδιά σε χρόνια υπερφόρτωση λιπιδίων.
Περισσότερες πληροφορίες: Chai-Wan Kim et al, Unrestrained fatty acid oxidation triggers heart failure in mice via cardiolipin loss and mitochondrial dysfunction, Journal of Clinical Investigation (2026). DOI: 10.1172/jci202528.

























