Το κάπνισμα προκαλεί πρόωρη κλιμακτήριο

Οι γυναίκες που καπνίζουν μπαίνουν στην κλιμακτήριο τουλάχιστον έναν χρόνο νωρίτερα απ’ ό,τι οι μη καπνίστριες, σύμφωνα με δύο  αναλύσεις προγενέστερων μελετών. Η πρώτη μελέτη έδειξε πως οι καπνίστριες μπαίνουν στην κλιμακτήριο σε ηλικία 43 έως 50 ετών, ενώ οι γυναίκες που ουδέποτε κάπνισαν μπαίνουν μεταξύ 46 και 51 ετών.  Το εύρημα προέρχεται από την ανάλυση αρκετών προγενέστερων μελετών, στις οποίες είχαν συμμετάσχει περίπου 6.000 γυναίκες από τις ΗΠΑ, την Πολωνία, την Τουρκία και το Ιράν. Σε όλες τις μελέτες, εκτός από δύο, οι καπνίστριες ήταν νεώτερες όταν εκδήλωσαν τα χαρακτηριστικά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης (αραιή έμμηνο ρύση, εξάψεις, νυχτερινή εφίδρωση κ.τ.λ.).

Όπως γράφουν ο δρ Βολοντιμίρ Ντβόρνικ από το Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ και οι συνεργάτες του στην επιθεώρηση «Menopause», τα ευρήματά τους επιβεβαιώνουν πως το κάπνισμα επιταχύνει την εμμηνόπαυση. Η ίδια ερευνητική ομάδα ανέλυσε στοιχεία από πέντε άλλες μελέτες, στις οποίες οι εθελόντριες είχαν χωριστεί σε «όψιμη» και «πρώιμη» εμμηνόπαυση, αναλόγως με το αν είχαν μπει στην κλιμακτήριο στα 51 ή στα 50 τους αντιστοίχως. Από τις περισσότερες από 43.000 εθελόντριες αυτών των μελετών, οι καπνίστριες είχαν κατά 43% περισσότερες πιθανότητες να ανήκουν στην ομάδα της πρώιμης εμμηνόπαυσης.

Η δρ Τζένι Κλάιν, από την Σχολή Δημοσίας Υγείας Mailman του Πανεπιστημίου Κολούμπια, εξηγεί πως το κάπνισμα επιταχύνει την εμμηνόπαυση επηρεάζοντας ενδεχομένως τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται ο οργανισμός τα οιστρογόνα. Είναι επίσης πιθανόν, ορισμένα συστατικά του καπνού να καταστρέφουν τα ωάρια στις ωοθήκες, οδηγώντας πιο νωρίς στην εμμηνόπαυση.

Δείτε επίσης