Η οικονομική κρίση “γεννά” μικρούς βιβλιοφάγους

Η οικονομική κρίση φαίνεται πως «γεννά» μικρούς βιβλιοφάγους, καθώς αρκετοί γονείς μην έχοντας χρήματα να ξοδέψουν σε κάποιο παιδότοπο ή σε θέατρα και κινηματογράφους για να ψυχαγωγήσουν τα παιδιά τους, επιλέγουν ολοένα και περισσότερο τις δωρεάν εκδηλώσεις των δημοτικών βιβλιοθηκών.

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου και όπως προκύπτει από τα στοιχεία των παιδικών βιβλιοθηκών του δήμου Θεσσαλονίκης, τα τελευταία δύο χρόνια αυξήθηκε ο αριθμός των λιλιπούτειων που επισκέπτονται τους χώρους για να διαβάζουν, να παίζουν παιχνίδια, να χρησιμοποιούν τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και να δανείζονται βιβλία.

Στις συνολικά οχτώ παιδικές βιβλιοθήκες του κεντρικού δήμου, το 2011 οι χρήστες – αναγνώστες ξεπέρασαν τις 100.000. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των παιδιών έφτασε τις 107.180 έναντι 97.375 που ήταν το 2010, ενώ τα βιβλία που δανείστηκαν οι μικροί μαθητές το προηγούμενο έτος ήταν 114.232 (έναντι 110.222 το 2010).

«Η προσέλευση στις παιδικές βιβλιοθήκες ολοένα και αυξάνεται. Αυτό οφείλεται στις δραστηριότητες αλλά και στις ειδικές οικονομικές συνθήκες. Οι γονείς μπορούν να φέρνουν τα παιδιά τους δωρεάν και να τα απασχολούν δημιουργικά», δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο προϊστάμενος των παιδικών βιβλιοθηκών του δήμου Θεσσαλονίκης, Φώτης Αποστολόπουλος.

Το δίκτυο του τμήματος παιδικών βιβλιοθηκών του κεντρικού δήμου περιλαμβάνει έξι παιδικές βιβλιοθήκες, την πρότυπη σχολική βιβλιοθήκη και την παιδική κινητή βιβλιοθήκη. Πρόκειται για χώρους εξ αρχής σχεδιασμένους σε όλες τις λεπτομέρειες αποκλειστικά για παιδιά, ηλικίας από 4 έως 14 ετών.

Η κάθε βιβλιοθήκη αποτελεί χώρο συνάντησης, μελέτης αλλά και παιχνιδιού όπου εκτός από το δανεισμό βιβλίων, οργανώνονται μια σειρά προγραμμάτων δημιουργικής απασχόλησης, μορφωτικού, πολιτιστικού, ψυχαγωγικού και ενημερωτικού χαρακτήρα.

«Τα απογεύματα οι βιβλιοθήκες είναι γεμάτες από κόσμο. Τα παιδιά μπορούν να παρακολουθήσουν προβολές παραμυθιών, να γνωρίσουν και να συζητήσουν με συγγραφείς, να παίξουν επιτραπέζια παιχνίδια και να κάνουν κατασκευές και να συμμετέχουν σε εργαστήρια ζωγραφικής και κεραμικής», πρόσθεσε ο κ.Αποστολόπουλος.

Με αφορμή τη σημερινή Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, στην Άνω Πόλη της Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε μεγάλη ανοιχτή γιορτή για τα παιδιά, ενταγμένη σε ένα δεκαήμερο εκδηλώσεων (28 Μαρτίου – 8 Απριλίου).

Η γιορτή περιλάμβανε ανάγνωση μηνύματος με την ευκαιρία της ημέρας, το οποίο φέτος έστειλε η χώρα του Μεξικού για όλα τα παιδιά της γης, πολλά χάπενινγκ με ξυλοπόδαρους και ζογκλέρ, καθώς και ξενάγηση των μαθητών στην έκθεση παιδικού βιβλίου και στην έκθεση ζωγραφικής με θέμα «Η Σεμέλη διώχνει το νέφος».

Δείτε επίσης