Υπό αμφισβήτηση τα οφέλη της ρεσβερατρόλης

Η ρεσβερατρόλη που περιέχεται στο κόκκινο κρασί δεν έχει τελικά ευεργετική επίδραση στις μεσήλικες γυναίκες, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Cell Metabolism. Η ρεσβερατρόλη στο παρελθόν έχει σχετιστεί με τη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου, την αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης, τη βελτίωση του μεταβολισμού και την πρόληψη του διαβήτη τύπου 2. Επίσης έχουν υπάρξει αναφορές για αντικαρκινική δράση της.

Ωστόσο, ερευνητική ομάδα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις με επικεφαλής τον Δρ Σάμιουελ Κλάιν, διευθυντή του Κέντρου Ανθρώπινης Διατροφής, αμφισβητεί τα οφέλη της ρεσβερατρόλης για την υγεία του ανθρώπου.

Οι επιστήμονες μελέτησαν επί 12 εβδομάδες, 29 υγιείς μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Οι μισές έλαβαν συμπλήρωμα ρεσβερατρόλης και οι άλλες μισές ανενεργό σκεύασμα (placebo). Συγκεκριμένα, η ομάδα παρέμβασης λάμβανε καθημερινά 7 5mg ρεσβερατρόλης, ποσότητα αντίστοιχη με την κατανάλωση οκτώ λίτρων κόκκινου κρασιού. Οι ερευνητές κατέγραψαν τον ρυθμό ανταπόκρισης του οργανισμού στην ινσουλίνη και απορρόφησης της γλυκόζης από τους μυς, ώστε να διαπιστωθεί η επίδραση της ρεσβερατρόλης στο μεταβολισμό των γυναικών. Δεν διαπιστώθηκε κάποια βελτίωση του μεταβολισμού στην ομάδα παρέμβασης, συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου.

Άχρηστα τα συμπληρώματα ρεσβερατρόλης

Επιπλέον οι επιστήμονες συνέλεξαν δείγματα μυών και λίπους από τις γυναίκες που είχαν πάρει συμπλήρωμα ρεσβερατρόλης, χωρίς και πάλι να εντοπίσουν ευεργετικές επιδράσεις στον κυτταρικό μεταβολισμό.

«Τα συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν ρεσβερατρόλη τείνουν να γίνονται όλο και πιο δημοφιλή, χάρη στα πολλαπλά οφέλη της για τον οργανισμό. Έως τώρα όμως ελάχιστες έρευνες έχουν εξετάσει την επίδρασή της σε υγιή άτομα, αφού οι περισσότερες μελέτες έχουν γίνει σε άτομα που πάσχουν από διαβήτη ή μεταβολικές διαταραχές», σημειώνει ο Δρ Κλάιν.

Ο ερευνητής σημειώνει ότι αν και η νέα μελέτη δεν επιβεβαιώνει τα οφέλη της ρεσβερατρόλης στις υγιείς γυναίκες, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί η πιθανότητα να είναι ωφέλιμη για άτομα με μεταβολικές διαταραχές.

Ο Δρ Κλάιν απαντώντας στο ερώτημα πώς προκύπτουν τα οφέλη για τους λάτρεις του κόκκινου κρασιού, υποστηρίζει ότι «το κόκκινο κρασί περιέχει και άλλες ουσίες πέραν τις ρεσβερατρόλης, ενώ δεν πρέπει να αποκλειστεί η θετική επίδραση της συνέργιας του συνόλου των ουσιών που περιέχει το κόκκινο κρασί».

Δείτε επίσης