Κρεατόσουπα το καλύτερο αντίδοτο για το hangover

alkool hangover patsas kreatosoupaΑμερικανοί επιστήμονες αναφέρουν ότι μια αλμυρή κρεατόσουπα που συνοδεύεται με αυγό είναι το τέλειο αντίδοτο για να υποχωρήσουν τα συμπτώματα που βασανίζουν το επόμενο πρωί όσους πάσχουν από “hangover”, δηλαδή έχουν υπερκαταναλώσει αλκοόλ το προηγούμενο βράδυ. Αυτό εξηγεί γιατί ο πατσάς, μια σούπα ζεστή και απαλή για το στομάχι, είναι ότι χρειάζεται το ανθρώπινο σώμα ύστερα από ένα ξενύχτι οινοποσίας.

To hangover είναι αυτό που ακολουθεί ύστερα από μία βραδιά που έχουμε καταναλώσει περισσότερο αλκοόλ απ’ ότι μπορούμε να αντέξουμε. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι δυνατός και επίμονος πονοκέφαλος, δίψακατάθλιψη, ευαισθησία στα φώτα και τους θορύβους. Αυτό που το προξενεί τα συμπτώματα είναι κυρίως η αφυδάτωση που προκαλείται από τη διουρητική ιδιότητα του αλκοόλ. Επίσης φυτικές ουσίες που περιλαμβάνονται σε ορισμένα αλκοολούχα ποτά μπορεί να προκαλούν τοξικότητα και να εντείνουν τα συμπτώματα του hangover.

Yak-a-mein και πατσάς

Η δρ Άλισον Μίτσελ, καθηγήτρια Χημείας Τροφίμων στο Τμήμα Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, στο Ντέιβις, εξήγησε στο πρόσφατο συνέδριο της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας ότι το γιακ-α-μέιν, μια κρεατόσουπα που χρησιμοποιείται στην Νέα Ορλεάνη, περιέχει την ιδανική αναλογία αλατιού, πρωτεϊνών, υδατανθράκων και θρεπτικών συστατικών που απαιτούνται για να καταπραϋνθεί ο πονοκέφαλος από το hangover.

Πράγματι, το γιακ-α-μειν (Yak-a-mein) έχει βοηθήσει, εδώ και δεκαετίες, αμέτρητους πότες να αναρρώσουν από την κατάχρηση του αλκοόλ. Αν και οι συνταγές για το Yak-a-mein είναι πολυάριθμες, το κλασικό γιακ-α-μέιν είναι ουσιαστικά ένας αλμυρός ζωμός κρέατος με σάλτσα σόγιας, που περιέχει νουντλς, κρεμμύδια, ένα σφικτό αυγό κομμένο σε φέτες και κομματάκια από μοσχάρι, κοτόπουλο ή γαρίδες.

Στην Ελλάδα (αλλά και στην Τουρκία), οι ξενύχτηδες ήξεραν ότι μια επίσκεψη το πρωί, μετά την οινοποσία, στο παραδοσιακό ξενυχτάδικο που σερβίρει πατσά, είναι ό,τι το καλύτερο για το hangover.

Σκουρόχρωμα ποτά και ανθρακικό

Όπως είπε η δρ Μίτσελ, τα υψηλά επίπεδα αιθανόλης (αλκοόλ) συνδυάζονται με την αφυδάτωση και τις τοξικές επιδράσεις της οξείδωσής της (μεταβολίζεται στο συκώτι σε ακεταλδεϋδη και ομοειδείς ουσίες) για να δημιουργήσουν μία «μεταβολική καταιγίδα».

Δεν διαθέτουν όμως όλοι οι άνθρωποι αρκετά ένζυμα για να αποδομήσουν την ακεταλδεϋδη (κυρίως οι Ασιάτες) και με μια μικρή ποσότητα αλκοόλ εμφανίζουν συμπτώματα hangover. «Τα ποτά που προκαλούν υψηλότερες συγκεντρώσεις ομοειδών ουσιών γενικώς οδηγούν σε εντονότερα συμπτώματα», εξήγησε.

Και συνέχισε: «To κόκκινο κρασί και τα σκουρόχρωμα ποτά, όπως το μπράντι και το ουίσκι, δημιουργούν περισσότερες τέτοιες ουσίες απ’ ό,τι το λευκό κρασί και τα διαυγή ποτά, όπως η βότκα».Επιπλέον, η όλη διεργασία επιταχύνεται από την κατανάλωση του αλκοόλ μαζί με ανθρακούχα ροφήματα, διότι «το ανθρακικό επιταχύνει την απορρόφηση του αλκοόλ», τόνισε.

Πως δρα η κρεατόσουπα

Στη διάρκεια της παρουσίασης στο συνέδριο, η δρ Μίτσελ εξήγησε πως δρα κάθε συστατικό του γιακ-α-μέιν για να καταπολεμήσει τα παρεπόμενα της μέθης.Τα αυγά, λ.χ., περιέχουν το αμινοξύ κυστεϊνη, το οποίο απομακρύνει την ακεταλδεϋδη από τον οργανισμό. Το αλάτι αντικαθιστά το νάτριο που έχει χάσει ο οργανισμός, εξαιτίας της διουρητικής δράσης του αλκοόλ. Η βιταμίνη Β1 που υπάρχει στο κρέας και στα ψαρικά εμποδίζει την συσσώρευση του γλουταρικού εστέρα – μιας ουσίας που είναι υπεύθυνη για τον πονοκέφαλο μετά τη μέθη.

Παρ’ όλα αυτά, έσπευσε να επισημάνει πως ο καλύτερος τρόπος για την αντιμετώπιση των παρεπομένων είναι να αποφεύγουμε το πολύ αλκοόλ.«Επειδή ο μέσος οργανισμός μπορεί να μεταβολίζει 15 ml καθαρού αλκοόλ την ώρα, η κατανάλωσή μας δεν πρέπει να υπερβαίνει το ένα ποτηράκι κρασί των 175 ml ή τα 30 ml δυνατού ποτού ή τα 350 ml μπύρα την ώρα», είπε.

Κατόπιν όλων αυτών, δεν φαίνεται τυχαίο ότι ύστερα από μια ξέφρενη νύχτα με ποτά ακολουθούσε ο πατσάς στην Ελλάδα. Ο πατσάς, ενισχυμένος με σκόρδο και το ξύδι, κάνει το hangover πολύ πιο υποφερτό.

Δείτε επίσης